image

 

Düğün sezonundayız. Ancak çoğu genç ekonomik sıkıntılardan, altın ve ev eşyasının pahalılığından ötürü ya evlenemiyor ya da düğünü geciktiriyor. Gelin tarafı çoğu defa damat tarafının altından kalkamayacağı masraflar çıkarıyor. Bu konuda uyarılarda bulunan Batmanlı âlim ve İTTİHAD üyesi Molla Salih Gültekin, “Peygamberimiz (s.a.v.) evliliğe çok büyük önem vermiş. Bir hadisi şeriflerinde buyuruyorlar ki: “Evlenin ki kıyamet gününde sizinle, ümmetimin çokluğu ile sevineyim”. Başka bir hadiste ise “Evlilik çağına gelen gençlerinizi evlendirin” diyor. Neden? Evlenme gençleri haramdan alıkoyduğu için peygamberimiz gençlerin evlenmesini, yuva kurmalarını, sorumluluk sahibi olmalarını birçok hadisinde dile getirmiş ve tavsiyelerde bulunmuş. Gençlerin günah bataklığına düşmelerinin en büyük sebeplerinden birisi de evlenemediklerinden kaynaklıdır.” İfadelerini kullandı.

EVLİLİĞİN ÖNÜNDEKİ ENGELELRİ KALDIRIN

Anne babaların evliliğin önündeki maddi külfetleri hafifletmeleri gerektiğini söyleyen Gültekin, “Bunun için ne yapacağız, onları günahlardan, haramlardan uzaklaştırmak için onları evlendireceğiz. Gençler evlenemiyor haklılar çünkü kız tarafı, kız anne babaları karşıdaki damat adayının maddi durumunu düşünmeden damat adayına yükledikleri yükler, altın olsun, ev olsun, araba olsun ve dünya malı için biz kızlarımızı evlendirmiyoruz. Biz peygamberimizin hadisine muhalif hareket ettiğimiz zaman, hiç beklemediğimiz toplumsal günahlar, zararlar, haramlar ortaya çıkıyor. Bizler gençleri maddiyat yüzünden evlendirmediğimiz zaman tedavisi mümkün olmayan hastalıklar ve sıkıntılar ortaya çıkacak.” Dedi.

MÜSLÜMAN BİR İNSAN İÇİN EVLİLİKTE ÖLÇÜ DÜNYA MALI OLMAMALI

 Müslüman bir insan için evlilikte ölçünün dünya malı olmaması gerektiğini söyleyen Gültekin, “Bizim için ölçü ne olmalıdır. Ölçü dünya malı olmamalı, altın olmamalı, ev ve eşyalar olmamalı. Ölçü o kızın güzelliği veya erkeğin güzelliği değildir, bizim için ölçü kalplerinin güzel olmasıdır. Kalplerinin Allah’ın emrinde olması önemli olmalıdır. Allah ve Peygamberin emrinde olan gençler bayan olsun, erkek olsun fakirlik geldiği zaman sabretmesini bilir, toklukta, zenginlikte Allah’ı unutmaz şükür ehli olur, israfçı olmaz. Dikkat ediyoruz, para için, mülk için, saygınlık için kızlarını evlendiren babalar hep pişman. Neden, o mal bittiği zaman, o sevgi muhabbet de bitmiş oluyor ve sorun ve sıkıntılar baş gösteriyor. Mahkemelere, savcılıklara gidiyoruz, adam boyu boşanma dosyaları var maalesef. Bir ay, bir yıl, çocuklu bir çift basit bir nedenden dolayı boşanmaya kadar gidiyor. Çünkü ilk başta evlilik için ortaya konulan kriterler İslami olmadığı içini, maddiyata dayandığı için boşanma sayılarında ciddi artışlar oluyor.” Uyarısında bulundu.

AĞIR İSTEKLER DAMADI KİRALIK ALTIN ALMAYA İTİYOR

 Ağır isteklerin damat tarafını doğru olmayan yollara ittiğini söyleyen Gültekin, “Bunun yüzünden yeni bir şey çıkmış. Damat tarafı kiralık altın alıyor, düğünlerini yapıyor ve düğün bittiğinde altınları verdikten sonra karşı taraf ile kavga gürültü başlıyor. Bunların başlıca sebebi bu ağır isteklerdir. Aileler arasına fitne giriyor. Gençlerin gücüne göre isteklerde bulunulmalıdır. 50 gram altına gücü yeten bir gençten sen kalkıp 400 gram istersen, bu gidip kredi çekecek, aile yuvasının temelini haram üzerine kuracak.” Dedi. AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *