image

 

9 ŞUBAR DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ münasebeti ile yazılı bir açıklamada bulunan Sağlık Ve Çevrecilik Derneği Sağ-Çev sağlıklı toplumun sağlıklı bireyden oluştuğunu söyleyerek herkesten duyarlı olunması çağrısı yaptı.

Toplum nezdinde sığara illetinin hızla yayıldığı ifade edile açıklamada, “Bu zararlı madde gerekli duyarlılık gösterilmediği, tedbirler alınmadığı için toplumda hızla yayılmaktadır. Artık bu kötü illet sadece gençlerimizi, bayanlarımızı değil, okula yeni başlayan çocuklarımızı bile pençesine almış durumdadır. Caddelerde, sokaklarda, köşe başlarında bu manzaralara hepimiz hergün şahit olaktayız. Ancak maalesef hala durumun vahametinin farkında değiliz. Sigara, uyuşturucu ve esrarla tanışmanın ilk basamağı olmuş durumdadır.” Denildi.

 Aktif ve pasif içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da fert ve toplum sağlığını tehdit ettiği hatırlatılan açıklamanın devamında; “İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 15-20 kat daha yüksektir. İçilen her bir sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır.” İfadeleri kullanıldı.

Bütün bu hakikatlere rağmen maalesef sigara konusunda hem fert hem toplum hem de devlet olarak yeterli duyarlılığın gösterilmediği belirtilen açıklamada; “Maddi bir gelir getirmesinden dolayı bir sektör haline gelmiş. Maddi bir gelir getirmesi nedeniyle hem devlet hem de toplum sigaranın zarar ve manevi yıkımlarını göz ardı etmektedir. Oysa bireyin ve toplumun sağlık ve menfaatleri hiçbir maddi çıkar ile kıyaslanmamalı/feda edilmemelidir. Devlet, halkının ı ve toplumun sağlığını öncelemeli bu konuda çok daha ciddi tedbirler almalı, ne yapılması gerekiyorsa bir an önce yapmalıdır.” Denildi.

 

Halkımızdan da beklentimiz, özellikle de sigara içenlerden beklentimiz bu kötü illetten bir an önce kurtulmak için sağlam bir irade ortaya koymalarıdır.” İfadelerinin kullanıldığı açıklamanın devamında ise; “Bu şekilde çevrelerine de, çoluk çocuklarına da örnek olmalı ve onları da tehlikelerden korumalıdırlar. Unutmayalım ki çocuklarımız büyüklerine, anne babalarına bakarak sigaraya başlarlar. Sigara içen büyükler her ne kadar ‘’ sigara kötüdür, zararlıdır.’’ Deseler bile çocuklar sözlerine değil fiiliyatlarına bakacaklardır. Gençlerimize, çocuklarımıza kötü örnek olmayalım, kötü bir miras bırakmayalım.” Dedi. (Davut Başaran)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *