image

YER VERİLİRSE TEKSTİL SEKTÖRÜ 15 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI OLUR

İlimizin tekstil alanındaki büyümesiyle ilgili gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz, Batman’ın tekstil kenti olmaya doğru gittiğini söyledi. Eviz, “Batman’ın üretim yolunda ilerlemesi dediğimiz şey şu, gerçekten tekstil sektörü önde gidiyor. Bunu da verdiğimiz projelerden anlıyoruz. 600 küsur proje yönetiyoruz. Firmalardan, kamu kuruluşları ile beraber 829 proje yönetiyoruz. Bunların çoğu üretim alanında ve tekstilde. Tekstil nitelikli iş gücü bulmakta zorlanıyor. Kimi kurulma aşamasında, kimi kurulmuş, kimi de çalışmaya başlamış 180’e yakın firma var. Bu alanda 10 bin’in üzerinde istihdamları var. Eğer bunların mekan, yer, ruhsat sorunları çözülürse bir 5 Bin daha ilave istihdam mümkündür, mevcut işletmelerde. Çünkü talep ediyorlar ama yer sıkıntısından dolayı eleman bulamıyorlar.” Dedi.

SERVİSLE KÖYLERDEN ELEMAN GELİYOR

Tekstilcilerin servislerle köylerden eleman aldıklarını belirten Eviz, “Artık merkezden değil de, servislerle köylerden eleman alıyorlar. Bu da köylü kızlar ve gençler için iyi bir fırsat. Yemeklerini veriyorlar, servisini yapıyorlar, asgari ücret veriyorlar, İş-Kur da bunun eğitimini destekliyor, 3-6 ay arasında. Bu şekilde işletmeye eleman maliyetini devlet üstlenmiş oluyor. Ondan sonra da kendini geliştiren elemanlar, işletmeciye uygun olursa işlerine devam ediyorlar. Bu bence gençlerimiz için güzel bir fırsat. Tekstil anlamında Batman ciddi anlamda gelişiyor.” İfadelerini kullandı.

BATMAN BÖLGEDE, TEKSTİL SEKTÖRÜNDE EN İYİ İŞ YAPAN İLDİR

Yeni Organizede tekstilcilere yer verilirse çalışanların sayısının rahatlıkla 10 bini bulacağını söyleyen Eviz, “Yeni organizede bunlara yer verilirse ve büyük tekstil fabrikaları kurulursa, rahatlıkla 10 bin istihdam daha sağlanabilir. Dediğimiz 5 Bin kişilik istihdam mevcut işyerlerinin genişletilmesi sonucunda çıkan rakam, yeni, büyük işletmeler açılırsa bu rakam rahatlıkla 10 bin’i bulacak. Yani çalışan sayısı 20 bini bulacak. İş gücü için yeterli kaynaklarımız var, yeter ki dürüst olsunlar ve işbirliği yapsınlar. Büyük firmalarla konuştuğumuzda, Batman bölgede, tekstil sektöründe en iyi iş yapan ildir. Bu İstanbul tekstilcilerinin söylediği ifade. Bölgede tekstil merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Ben bunun için sevinçliyim, niye diye soracak olacaksanız, Maraş’ın sanayileşmesinin önünü açan tek sitildir, 140 Bin çalışan vardır. Denizli de 200 bin’in üzerinde tekstilde çalışan vardır. Antep’te hakeza. Sosyoekonomik açıdan düşük olan aileler için çocuklarının üretime katkı sağlamasına yardımcı olan bir sektördür.” Dedi.

EĞİTİM SEVİYELERİ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN İŞ BULAMAYANLAR İÇİN DE FIRSAT

Eviz son olarak şunları söyledi: “Eğitim seviyeleri düşük olduğu için iş bulamayanlar için de fırsat. Şimdi bu insanlar istihdamı üretim alanında buluyor. Gençlerin bir kısmı şunu diyor ‘tekstildir işte’ hayır. Bazı firmalarda sıkıntılar olabilir ya da birey orada sıkıntı yaşayabilir. Genel olarak bakıldığında profesyonelliğe, kurumsallaşmaya doğru gidiyorlar ve kişinin de, işçinin de haklarını mümkün oldukça da sağlamaya çalışıyorlar, bunu da onları denetlememizden dolayı biliyoruz. Bu açıdan tekstil sektöründe çalışıp ilerlemek gençler için büyük bir fırsat. Batman içinde iyi bir sosyal ekonomik destek. Çünkü işsizliğin yüksek olduğu bir ildeyiz. Kadın istihdamı burada çok önem taşıyor. Kızlar evde oturup çeyiz yapardı, şimdi %60-70’i tekstilde kendilerine ve ailelerine katkı sağlıyorlar. “ 

İlhan Yıldız

  

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *