image

Eski ramazanların her zaman yaşanabileceğini söyleyen Sabri ve Mehmet dede, "Ramazanların eskisi gibi yaşanması için hakkını verebilmemiz lazım" ifadelerini kullanarak vatandaşlara öğütlerde bulundu. Ramazanın her zaman güzel olduğunu söyleyen Sabri Şimşek, " Eski ramazanların tadı bir başkaydı tabi ki. Fakat her ramazan güzeldir. Ramazan'ın duygusunu hiç kaybetmememiz lazım. Eski Ramazanları kaybetmemek için yenilerini gelenek ve göreneklerimize göre yaşamalıyız. Eski Ramazanların tadı elbette bir başka idi." ifadelerini kullandı.

ESKİDEN RAMAZAN HUZUR DEMEKTİ

Eskiden vatandaşların Ramazanı huzurlu geçirdiğini söyleyen Şimşek," Eskiden teknoloji fazla gelişmemiş, insanlar bağımlısı olmamıştı. Eskiden fırın kuyrukları meşhurdu artık fırınların önündeki kuyruklar çok az ve zevksiz. Ramazanı güzel yaşamak için hakkı ile yaşamamız lazım. Ramazanın hakkını verebilmek için de orucu hakkı ile tutmalıyız. Eskiden oruç yatarak tutulmazdı. Eskiden oruçlu olanlar sağa sola bulaşmazdı. İşte bu yüzden daya güzeldi. Biz de orucumuzu gözümüz, kulağımız, dilimiz, burnumuz ve tüm organlarımız ile tutmalıyız. Yani kötü söz söyleyerek oruç tutulmaz, harama bakarak oruç tutulmaz, haram işiterek oruç tutulmaz. Ramazanların sürekli güzel geçebilmesi için bunlar çok önemli. İnşallah Ramazanlarımız hep güzel, bereketli ve huzurlu geçer." ifadelerini kullanarak vatandaşlara önerilerde bulundu.

RAMAZAN HER ZAMAN GÜZELDİR, YAŞANIRSA

Ramazanın her zaman güzel olduğunu, fakat vatandaşların hakkı ile yaşayamadığını söyleyen Mehmet Ertaş, " Ramazanın her vakti güzel. Fakat eski ramazanlar hali ile bir başka idi. Eski ramazanların duygusu halen var, fakat biraz yıpranmış. Ramazan Müslümanlara verilmiş en büyük nimettir. Fakat biz Ramazanın kadrini bilmiyoruz. Bana kalsa 12 ay oruç tutulmasından yanayım.  Nasıl ki bir yeri temizlemek için ilaç kullanırız,  Ramazanda ruhumuzun temizlemek için bir ilaç görevi görüyor. Ramazan başlı başına ibadet ayıdır. Ramazanın sürekli eskisi gibi kalması isteniyorsa Ramazanın gelenek ve göreneklerini yeni nesillere iyi nüfus ettirmemiz lazım. Yeni nesil teknoloji ile biraz fazla ilgileniyor. Onun için biraz ibadetlere yönelmeleri lazım. Bizim zamanımızda telefon yoktu, bilgisayar yoktu. Oyun oynayacaksak kardeşçe oynuyordur. " ifadelerini kullandı. Recep Fırat

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *