image

 İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Şerif Ortaç, Mevsimsel Alerjik rinit hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Alerjik Rinit'in burun ve gözlerde meydana gelen semptomlardan oluştuğunu ifade eden Ortaç, " Alerjik rinit burun ve gözlerde meydana gelen semptomlardan oluşur. Bu semptomlar hapşırma, burun akıntısı(sulu sekresyon şeklinde) burunda tıkanıklık aksırık boğazda kaşıntı şeklinde klinik şikayetlerle gelişir. Bu şikâyetlere gözde sulanma, kaşınma ve batma şikâyetleri de eşlik eder. Alerjik rinite etken olarak mevsimsel alerjenler ve yıl boyun devam eden alerjenler bulunur. Yıl boyu devam eden alerjenler ev tozu akarı, ev içi mantarlar ve hayvansal alerjenlerden oluşur. Buna karşılık mevsimsel alerjenler yılın belli dönemlerinde doğaya salınan alerjenlerdir. Bunlar ağaç polenleri, çiçek polenleri, yabani otlar ve ev dışı mantarlarıdır." ifadelerini kullandı.

BU HASTALIK UYKU BOZUKLUKLARINA DA YOL AÇAR

Hastalığın küresel bir problem olduğunu söyleyen Ortaç, " Alerjik rinit küresel bir sağlık problemidir. Alerjik rinit çok ağır bir hastalık olmasa da sosyo-ekonomik götürüleri fazla olan bir hastalıktır. Primer sağlık hizmeti veren doktorlara başvuruda önemli bir nedendir. İş hayatında performans kaybı ve okul performansında azalmaya neden olur. Aynı zamanda eşlik eden astım kronik sinüzit nazal polip ve uyku bozuklukları vardır." dedi.

ÇOCUKLAR DAHA ÇOK YAKALANIYOR

Hastalığa çocuk ve gençlerin daha fazla yakalandığını söyleyen Ortaç, " Ülkemizde yapılan farklı çalışmalarda alerjik rinit oranı %10-30 arasında değişmektedir. Bu oran çocuklarda ve gençlerde daha yüksek bulunmuştur. Mevsimsel allerjik rinit, astım, kronik sinüzit, alerjik dermatit, nazal polip gibi alerjik-atopik hastalıklarda birçok genetik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Annede ve babada alerjik rinit-astım olması durumunda çocukta hastalık olma riski artmaktadır.

RÜZGARLI HAVADA DIŞARI ÇIKMAYIN

Hastalığın rüzgarlı havada daha fazla tetiklendiğini belirten Ortaç, "Mevsimsel alerjik rinit tedavisinde öncelikle semptomlara neden olan alerjenden kaçınma gerekir. Bunun içim semptom ve şikayetlerin olduğu mevsimlerde polenlerden kaçınmak için 10-16 saatleri arası kapalı ortamda kalmak, rüzgarlı havada mümkün olduğunca dışarı çıkmamak, gözlük kullanmak ve araba camlarını kapalı tutulması gerekir. Bu önlemler semptomlar azalmakla beraber tamamen geçirmediği için tıbbi tedavi almak için sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir." diye konuştu. Recep Fırat

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *