Geçen gün Batman basınımızın manşetlerini süslediği bir haber dikkatimi çok çekti. İlginç miydi? Komik miydi? Trajikomik miydi? Pek anlam veremedim. Benim açımdan işin daha vahim tarafı hala da anlam verebilmiş değilim. Çünkü başlık o kadar ilgi odaklıydı ki, büyük ihtimalle herkesin de zihninde iyi-kötü bir yer edinmiştir.

Haberin metninde bulunan bir satırı şu şekildeydi; “Türkiye’de en az orman yangını görülen yerlere baktığımız zaman, #Batman 4’üncü sırada yer almaktadır.”

Orman yangınlarında Batman sondan 4. Sırada, bu iyi bir şey değil mi? Diye soru sorulacağına hiç ihtimal vermiyorum. Bu habere iyi bir gözle bakılabilir düşüncesinde de değilim. Maalesef ki, acıklı halimizi haberleştirmişiz. Farkında olarak ya da olmayarak...

Son yılların şaha kalkmış güzide şehri, medeniyet beşiği Batman’ımızda kaç tane orman vardır? Haydi diyelim ki Batman, çiçeği burnunda genç bir şehirdir. (30 yılda orman oluşturalamaz diye düşüneyim) Peki, ya Abbasîlere, Hamdanilere, Mervanilere, Artuklulara, Eyyubilere, Osmanlılara ve günümüze kadar ki medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim Hasankeyf’imizde ne kadar ormanımız var Allah aşkına?

Yani kısacası Batman’da orman olmadığı için haliyle orman yangınları da olmuyor. Dağda, bayırda bir yangın var ise o da orman yangını değil, anız yangınlarıdır. (Hazır anız yangınları demişken, Batman anız yangınları sıralamasında kaçıncı sırada acaba?)

Türkiye’de ya da dünyanın her yerinde yeşil denince akla ilk ormanlar gelir, bu tartışılmasız bir gerçektir. Peki, Batman’da yeşil denince aklımıza ne geliyor sorusuna hiç cevap aradık mı? Bu soruya cevaben aklımıza türlü türlü seçenekler gelir;

Yeşil fasulye, yeşil soğan, Batman çayında temizlenmemiş yosunlar, ve daha niceleri...

Ormanlar, hayatın devamı için olmazsa olmaz bir değeridir. Çünkü ormanlar azaldıkça insanlık oksijen deposunu kaybetmekle kalmıyor; küresel ısınma da giderek daha fazla etkili oluyor. Bu nedenle bırakın Batman’ı tüm dünyanın, ormanları gözü gibi koruması gerekiyor.

Geleceğimize nefes olmak için memleketimizin dört bir yanında büyük bir gayretle çalışmaya gayret etmeliyiz. Gelecek nesillerimize beton molozu mu bırakacağız. Hiç mi gelecek kaygısı yok bizde?

Her dert ve sıkıntı gibi bunun da çaresi vardır. Ormanlar o kadar değerli ki tarifi imkansız. Bu konuda bizim yapmamız gereken, değerini bilmek ile işe başlamak. Boş gördüğümüz her karışımızı ağaç ekmekle işe başlayabiliriz. Bizler aklı başında ve Müslüman bireyleriz. Hz. Peygamber’in “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikin” emrine kendimizi muhatap bulmalıyız.

Bu yazdıklarımı bir zahmet herkes üzerine alsın. En yetkili merciden tutun ben ne yapabilirim düşüncesindeki vatandaşa kadar, basından tutun okurlara kadar, esnaftan tutun bir şeyler Satın almaya gelen müşteriler kadar herkes elinden gelenin en iyisini yapmakla mükelleftir.

Ağaç ekiminde 2 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığınca ve üniversitenin Batı Raman kampüsünde güzel şeyler oluyor. Temennimiz bunun çığ gibi büyümesidir.

Bu işin içerisinde ben-sen yok, geleceğimiz-neslimiz var. Yeni neslimize çoraklaşmış, çatlamış, kup kuru bir çöl bırakacağımıza hep beraber, ele ele vererek yemyeşil yarınlar bırakalım.

Ne yapılabilir diye düşündüğümüzde, her kurum kendi ormanını oluşturabilir. Valilik, Belediye, Kaymakamlıklar, Milli Eğitim, il Sağlık, Kızılay, STK’lar, bileşenleri olan odalar, muhtarlar, Basın ilan kurumu, Cemiyetler ve daha yazmadığımız nice kurumlar kendi adlarına orman kurabilir, geleceğimize nefes olabilirler.

Neden olmasın ki?

Yemyeşil, bol oksijenli yarınlar da buluşmak ümidiyle, esen Kalın...