İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Gaziantep Temsilcisi Mehmet Taş, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan öğrenciler ile onların ebeveynlerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Sınav sürecinin bir maraton olduğunu vurgulayan Taş, planlı ve verimli çalışmanın başarıya ulaşmada kritik olduğunu belirtti.

Eğitimci Taş, planlı ve programlı çalışmanın önemine değinerek öğrencilere maddeler halinde yapmaları gerekenleri hatırlattı.

Planlı çalışma ve zaman yönetimi

Planlı çalışmanın başarı getireceğine vurgu yapan Eğitimci Taş, "Çalışma planı yaparak hangi gün hangi konulara çalışacağınızı belirleyin. Uzun saatler boyunca aralıksız çalışmak yerine, kısa molalar vererek daha verimli çalışın. Günün en verimli saatlerinde ders çalışmaya özen gösterin." dedi.

"Tekrar ve deneme sınavları"

Planlı çalışmanın yanı sıra soru çözmenin de önemine değinen Taş, "Öğrendiğiniz konuları düzenli tekrarlarla pekiştirin. Bol bol soru çözerek eksiklerinizi belirleyin. Gerçek sınav formatına uygun deneme sınavları çözerek kendinizi test edin." ifadelerini kullandı.

"Konu eksiklerini tamamlama"

Başarılı olmak için kararlı olmanın da önemli olduğuna değinen Taş, "Zorlandığınız konulara ekstra zaman ayırarak eksiklerinizi giderin. Öğretmenlerinizden veya çevrimiçi kaynaklardan destek alarak konuları pekiştirin. Umutsuzluğa kapılmadan konunun üstesinden gelebileceğinizi unutmayın ve başarıya giden yolda kararlı olun. Küçük sorunlar azminizi kırmasın ve sizi karamsarlığa sevk etmesin. Unutmayın ki başarılı olabilmek için emin adımlarla yol almak gerekiyor. " şeklinde konuştu.

"Motivasyon ve psikolojik hazırlık"

Özgüvenin başarılı olmada önemli bir etken olduğuna değinen Taş, "Stres yönetimi için olumlu düşünmeye ve kendinize güvenmeye odaklanın. Sevdiğiniz aktivitelerle ilgilenerek zihninizi dinlendirin. Kaygıyı azaltmak için nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Dışarıda gezip dolaşanların arasında olma hayalini kısa bir süre erteleyerek hedefinize odaklanın. Başarının ardından gezmeye zaten zamanınız olacaktır. Unutmayın ki yarınlar rahatlarından vazgeçebilenlerin olacaktır." dedi.

Beslenme ve uyku düzeni

Düzenli uykunun önemine değinen eğitimci Taş, "Unutmayalım ki Rabbimiz bizlere gündüzü çalışma, geceyi de dinlenme için vermiştir. Bundan dolayı gece ve gündüz arasındaki dengeyi en iyi şekilde ayarlamalıyız. Geceleri sabahlara kadar uykusuz kalma yerine gündüzü daha verimli çalışma saatleriyle doldurmalı vücudun dinlenmesini de gece uykusunu bırakmalıyız. Uyku düzeninizi koruyarak her gün aynı saatte yatıp kalkmaya çalışın. Beyin sağlığını destekleyen besinler tüketmeye özen gösterin. Şekerli ve ağır yiyeceklerden kaçının. " ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin başarısında ebeveynlerin katkısının da büyük olduğuna değinen Taş, ebeveynlere de önerilerde bulundu.

"Destekleyici ve anlayışlı olun"

Anadilimize sahip çıkalım Anadilimize sahip çıkalım

Anne ve babaların çocuklarını motive etmesi gerektiğine değinen eğitimci Taş, "Çocuğunuzu motive edin, eleştirmek yerine destekleyici bir yaklaşım sergileyin. Kendi programını oluşturmasına yardımcı olun, ancak onun yerine plan yapmayın. Dengeli beklentiler ve gerçekçi hedefler içerisinde olun. Akademik başarıyı sadece sınav sonucuna bağlamayın. Çocuğunuzun kapasitesine uygun hedefler belirleyerek başarıyı sadece sonuçlarla değerlendirmeyin. Stres yönetiminde çocuklara destek olun, sınav kaygısını küçümsemek yerine anlamaya çalışın. Gerektiğinde rehber öğretmen veya psikolojik danışmandan destek alın." dedi.

"Sağlıklı çalışma ortamı sunun"

Ders çalışma ortamının da başarıda etkili olduğuna vurgu yapan Eğitimci Taş, "Gürültüsüz, dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış bir çalışma ortamı hazırlayın. Dijital ekran kullanımını sınırlandırarak odaklanmasına yardımcı olun. Dengeli ve verimli bir hazırlık süreci önemli olduğundan sınav sürecinde hem öğrencilerin hem de velilerin dengeli bir yaklaşım benimsemesi gerekir. Planlı, disiplinli ancak esnek bir çalışma sisteminin başarı ve sağlıklı bir sınav dönemi için kritik olduğunu unutmayalım."  şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha