HÜDA PAR’ın başlattığı Kürtçe seçmeli ders kampanyasına vatandaşlar da destek verdi.  Batmanlılar, çocuklarının ana dillerini daha iyi öğrenebilmeleri için okullarda seçmeli dersler arasında yer alan Kürtçeyi tercih etmek gerektiğini belirterek HÜDA PAR’ın kampanyasına sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Kürtçe Dersleri Bir Fırsattır Herkes Duyarlı Olmalı (4)-1

"Bir Toplum Diliyle Var Olur"

Bir toplumun diliyle var olduğunu söyleyen Veysi Argun isimli vatandaş, “Bir toplum varsa diliyle vardır, dili yoksa yok olmaya mahkumdur. Son zamanlarda özellikle genç annelerimiz, çocuklarıyla Türkçe konuşuyor. Bunun nedeni, Kürtçenin ‘para etmiyor’ olarak görülmesi. Bir dil eğer para etmiyorsa ölmeye mahkûm olur. Bu nedenle başta kurumsal firmaların müşteri hizmetlerinde Kürtçe personel bulundurulması çok önemli. Nasıl ki İngilizce, Almanca, Arapça personel bulunduruyorlarsa, Kürtçe bilen personel de bulundurmalılar. Bu hem dilimizin yaşamasına katkı sağlayacak hem de ekonomik bir değer yaratacak. Bu sayede Kürtçenin değeri artacak ve annelerimiz çocuklarına ana dillerini öğretmekte daha istekli olacaktır. Bir insanın kendi ana dilinin kursunu görmesi üzüntü verici bir durumdur. Oysaki eğitim ailede başlar ve çocuğun dil eğitimini annesinden alması lazım.” dedi.

Bu amaçla Hüda Par tarafından yürütülen seçmeli ders kampanyasının Kürtçenin öğrenilmesi için bir fırsat olduğunu dile getiren Argun, “Kürtçe seçmeli dersinin çocuklarımız tarafından tercih edilmesi ve öğrenilmesine yönelik yapılan bu kampanyanın amacına ulaşması için başta anneler olmak üzere tüm velileri bu konuda duyarlılığa çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Kürtçe’nin bugünlere taşınmasında medreselerin rolü büyük”

Argun, Kürtçe’nin ayakta kalmasında medreselerin ve alimlerin büyük rol oynadığını belirterek, “Klasik doğu medreselerimizde yetişen alimlerimizin Kürtçe vaaz vermesi, Kürt dilinin bugüne kadar ayakta kalmasında bence yüzde yetmişlik bir paya sahip. Yoksa bu dil çoktan yok olup gidecekti. Yapılan araştırmalar, bir çocuğun ne kadar çok dil öğrenirse zihinsel kapasitesinin ve analitik düşüncesinin bir o kadar gelişeceğini ortaya koyuyor. Bu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Dolayısıyla çocuklara verilecek dil eğitimi onların zeka kapasitesini de geliştirecektir.” dedi.

Argun, sadece Hüda Par’ın değil, tüm sivil toplum kuruluşları ve Kürt vatandaşların bu konuyu önemsemesi gerektiğini vurguladı. Özellikle esnafların müşterilerine Kürtçe hizmet vermesi gerektiğini belirten Argun, “Müşteriler Kürtçe bir şey istediklerinde, esnaflarımız onlara Kürtçe cevap verebilmeli. Bu, dilimizin yaşaması için büyük bir adım olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kürtçe Dersleri Bir Fırsattır Herkes Duyarlı Olmalı (3)-1

Kürtçe Seçmeli Ders: Bir Dilin Yaşaması İçin Fırsat

İsmail Yıldız ise çocukların evde Kürtçe konuşamadığına dikkat çekerek, “Bu bir fırsattır. Çocuklarımızın kendi ana dillerini öğrenebilmeleri için bu seçmeli ders çok önemli. Partinin bu kampanyasını destekliyoruz. Özellikle bu bölgede yaşayan insanların ana dillerini konuşması ve öğrenmesi en doğal haklarıdır” diye konuştu.

Kürtçe Dersleri Bir Fırsattır Herkes Duyarlı Olmalı (1)-1

Okullarda devam eden seçmeli ders tercihlerinde Kürtçe’nin seçilmesi için Batmanlı bütün velilerin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Medeni Gün isimli vatandaş ise, “Toplumda Kürtçe’nin yaşamasını devam ettirmek ve gelecek nesillere taşınmasını sağlamak amacıyla devam eden seçmeli ders tercihlerinde Kürtçe’nin seçilmesi çok önem taşıyor. Anne babaların bu konuda duyarlı olması, çocuklarının ana dillerini öğrenmesi konusunda yönlendirici olması ve bu konunun takipçileri olması lazım. Ayrıca kendileri de günlük hayatlarında ve aile içi iletişimlerinde Kürtçe konuşmalı ki, bu davranış çocuklarda da oturabilsin.” dedi.

Kürtçe Dersleri Bir Fırsattır Herkes Duyarlı Olmalı (5)-1

Satrancın Küçük Şampiyonları Beli Oldu Satrancın Küçük Şampiyonları Beli Oldu

“Kürtçe bu toprakların ortak mirasıdır”

Kürtçe’nin milyonlarca mensubu bulunan Kürt toplumunun en önemli kültür unsuru ve aynası olduğunu dile getiren Selman Kardaş, “Bir toplumun tarihi kodlarını yeni kuşaklara aktaran dilin yaşatılması ve desteklenmesi bir insanlık görevidir. Bir dilin yaşatılması, sadece o dili konuşanların derdi olmamalı. Dünyada yaşayan ve konuşulan 7 bin civarında dilin olduğu biliniyor. Fakat bunlar arasında 2 bin 500 civarında dil, konuşur sayısı çok azaldığı için kaybolma tehlikesi altında. İstatistiklere ve derlenen verilere göre, maalesef ortalama ayda bir, bu dillerden ikisi kaybolmaktadır. Dillerin tehlike altına girmesi ve kaybolması dünyadaki sosyal, siyasi ve ekonomik değişimler sebebiyle özellikle son yıllarda giderek artıyor. İşte ortada bu tehlike varken bu toprakların ortak değeri olan Kürtçe’nin ve diğer dillerin bu akıbete uğramaması için gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Seçmeli Kürtçe dersi konusunda Batmanlıları duyarlı olmaya çağıran Kardaş, “Çocuklarımızın ana dilini öğrenebilmesi için bu bir fırsattır. Bu ülkede yaşayan sadece Kürtler değil, Türkiye’nin tüm haklarının elini taşın altına koyarak, bu toprakların eşsiz kültürel mirasının bir parçası olan Kürtçe’ye sahip çıkılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kürtçe Dersleri Bir Fırsattır Herkes Duyarlı Olmalı (2)-1

Velilere Çağrı: Çocuklarınız Ana Dillerini Öğrensin

Hüda Par’ın kampanyasına destek veren Mehmet Yanaç da velilere seslenerek, çocukların ana dillerini öğrenmesinin önemine değindi. Yanaç, “Bu bir fırsattır. Ne yazık ki çoğumuzun evinde çocuklarımız Kürtçe konuşmayı bilmiyor. Bu seçmeli ders sayesinde çocuklarımız Kürtçe’yi az çok öğrenebilirler. O nedenle Hüda Par’ın bu çağrısına destek veriyorum” dedi.

Kaynak: ŞEVKİ ASLAN