379

 

Bir yılı aşkın bir zamandır Batman gündemini meşgul eden TPİC işçilerinin işten çıkarılması sorununu geçmişte kaç defa gündeme getirmeye çalıştım. Bir yılları dolmasına rağmen bu konuda hiçbir adım atılmadı ve halen TPİC işçilerinin işsiz kalma durumları ve mağduriyetleri devam ediyor. Bu konuyla ilgili resmi olarak hiçbir açıklama yapılmadığı gibi kimse de bu işçilerini durumunun ne olacağını net olarak bilmiyor.

Bu konuyu tekrar ele almamın nedeni yerel gazetelere yansıyan TPAO’nun 20 işçi alacağı ile ilgili haberler ve İşkur’un verdiği ilandır. Verilen ilanda ve gazete haberlerinde, TP Batman Bölge Müdürlüğü tarafından 28 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan personel alım ilanı ile lise mezunu 20 daimi işçi alımı gerçekleştireceği ve başvuruların 10 Ocak’ta biteceği duyuruldu. 
Alınacak olan daimi işçiler için lise Makine, Motor, Mekatronik, Elektrik-Elektronik ya da Metalürji bölümlerinin birinden mezun olma şartı aranıyor. Başvuru yapacak olan adayların 2014 KPSS sınavına girmesi ve  KPSSP94 puan türünden en az 60 puan almış olması gerektiği ve ayrıca, Batman, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Bitlis, Muş ve Şırnak illerinde ikamet etmeleri gerektiği belirtilmiş.

Değerli dostlar!

Bu ilanı ve haberi okuduktan sonra arşivimi inceledim ve hafızamı tazeledim de bu sorunla daha önce karşılaştığımızı hatırladım.  İLKHA Batman Temsilcisi olduğum dönemde yine aynı sorunla karşılaşmıştım ve 06.10.2011 tarihinde sorunlarını bana ileten Batman Üniversitesi MYO Sondaj Teknolojisi Bölümü mezunları:

 “TPAO Bölge Müdürlüğü'ne 23'ü sondajla ilgili toplam 26 işçinin alınacağını ancak TPAO'nun Türkiye İş Kurumu İş Kur'a ortaöğretim, lise ve meslek lisesi çıkışlı olma şartlarını getirdiğini ve bu durumdan mağdur olduklarını ve düzeltilmesi gerektiğini” belirtmiştiler.

Bu gençlerimiz, sorunlarıyla ilgilenmeyen TPAO ve Batman Üniversitesi'ne tepki göstererek "Biz niye okuduk bizim mesleğimiz sondaj ancak iş başvurusuna biz değil de niye ortaöğretim düzeyinde olanlar alınıyor. Batman Üniversitesi'nde yılda en az 60 öğrenci sondajdan mezun oluyor. Bu kişiler iş sahası olan TPAO'ya alınmayacaksa nereye alınacaklar? O zaman bu bölümün neden açık tutuluyor?" diye tepki göstermiştiler. (http://www.ilkehaberajansi.com.tr/haber/sondaj-mezunlari-haksizligi-giderin.html)

Şimdi sormak lazım!

1-TPAO neden TPİC işçilerinden şartları uyanları sondaj işçisi olarak kadroya almazda yeni eleman alımı ilanı verir?

2-TPİC işçileri içerisinde MYO Sondaj Teknolojisi bölümü mezun onlarca işçi varken neden bunları ve MYO Sondaj Teknolojisi bölümü mezunlarını almaz?

3-Petrol ile özdeşleşmiş olan Batman’da MYO Sondaj bölümü varken neden değerlendirilmez? O halde bu bölüm niye açıldı?

4-Petrol İş ve Batman Üniversitesi bu konuda neden hiç bir girişimde bulunmuyor?

Hem TPİC işçilerinin sorunları, hem de sondaj bölümü mezunu yüzlerce işsiz gencimiz var iken bunları almak yerine yeni alımlar yapmanın mantıklı bir izahı var mıdır?

Bu gençler hem işi bilen hem tecrübe sahibi hem de bir yılı aşkın bir zamandır işsiz olmaları nedeniyle tercih edilmeleri gerekirdi. Hal böyle iken yeni şartlar, hem de MYO mezunları varken lise makine, motor, mekatronik, elektrik-elektronik ya da metalürji bölümlerinden mezun olma şartı getirmekte neyin nesidir. Bu bölümlerden bir kısmının zaten Batman’da olmadığı herkesin malumudur.

 

Hasılı kelam, işe alınacak lise mezunlarına karşı değilim. Onlarında bu işe yerleşme hakkı tabi ki vardır, ancak işin ehli olan ve daha önce mağdur olmuş kişilere öncelik tanınmalı ve göz ardı edilmemelidirler. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *