Komisyon ikinci kez toplandı, sendikalarla temas kuruldu, siyasi tepkiler yükseldi. Bakan Vedat Işıkhan, toplantı öncesinde işçi konfederasyonlarıyla bir araya gelirken, HÜDA PAR’dan dikkat çeken “adalet ve vicdan” vurgusu geldi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Oğuz Tuncay başkanlık etti.

Yaklaşık 1,5 saat süren toplantıya hükümet temsilcileri ile işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) katıldı. İşçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ temsilcileri ise toplantıda yer almadı.

Ekonomik veriler masaya yatırıldı

Toplantıda; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan ekonomik veriler ve raporlar komisyon üyeleriyle paylaşıldı. Enflasyon, hayat pahalılığı ve piyasa göstergelerine ilişkin sunumların değerlendirildiği bildirildi.

Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın toplantı öncesinde TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’e yaptığı ziyaretlerde kendisine iletilen talepler ve verilerin de toplantı gündemine alındığı kaydedildi.

Bakan Işıkhan sendikalarla görüştü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Vedat Işıkhan’ın TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı konfederasyon genel merkezlerinde ziyaret ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi :“Ziyaretlerin ardından devam etmekte olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına katılan Bakanımız, konfederasyon genel başkanlarıyla yapılan görüşmelerde dile getirilen hususları komisyona iletmiştir. Süreç, sosyal diyalog anlayışı çerçevesinde görüş ve değerlendirmeler dikkate alınarak yürütülmeye devam edilecek; komisyon çalışmalarını bir sonraki toplantıda sürdürecektir.”

HÜDA PAR’dan sert mesaj: ‘Bu bir vicdan imtihanıdır’

HÜDA PAR Genel Merkezi de 2026 asgari ücret tespit süreci öncesinde yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, asgari ücretin bir “lütuf” değil, emekçinin hakkı olduğu vurgulandı.

Partinin açıklamasında şu değerlendirmelere yer verildi: “Asgari ücret meselesi yalnızca teknik bir hesaplama değil; aynı zamanda bir adalet, hakkaniyet ve vicdan imtihanıdır. Enflasyonun yakıcı etkisi altında kalan bir ücret belirlemek, milyonlarca emekçiye taşıyamayacakları bir yük yüklemek anlamına gelir.”

“Rakamlar ortada, gerçeklerden kopulmasın”

Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda
Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda
İçeriği Görüntüle

HÜDA PAR açıklamasında güncel yaşam maliyetlerine dikkat çekilerek şu veriler paylaşıldı:

  • Dört kişilik bir ailenin yalnızca mutfak masrafı: 29 bin 828 TL
  • İnsanca yaşam maliyeti: 97 bin 159 TL
  • Bekâr bir çalışanın aylık yaşam gideri: 38 bin 752 TL

Açıklamada, açlık sınırının altında bir ücretin tartışılmasının toplumun gerçeklerinden kopmak anlamına geldiği ifade edildi.

“Bu masa milyonların umudunu taşıyor”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun sorumluluğunun büyük olduğuna dikkat çekilen açıklama şu sözlerle tamamlandı:

“Bu masa yalnızca işveren–devlet dengesini değil, milyonların umudunu taşımaktadır. Belirlenecek ücret, sermayenin kâr hırsına kurban edilmemeli; çalışanın ve ailesinin insanca geçimi esas alınmalıdır. Yeni asgari ücret bir lütuf değil, onurlu bir hayatın kapısı olmalıdır.”

Gözler şimdi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bir sonraki toplantısına çevrilmiş durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ