379

 

1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak Milletvekili erken genel seçimlerine girecek partiler listelerini geçtiğimiz Cuma günü YSK’ya teslim ettiler. Milletvekili yeterliliği taşımayan kişiler ve itirazlar sonucunda YSK, 28 Eylül de Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listelerini yayınlamasıyla adaylar kesinleşecek.  

Batman ve bölgemizde 7 Haziran seçimlerinde oy ve milletvekili kaybeden AK Parti listesinde büyük değişimler yaşandı. Listelere bakıldığında Ak Parti genel merkezinin oy kaybından ders almadığı ve çareyi yanlış yerde aradığı görülüyor. Yıllardır ihmal ettiği tabanını ve dindar kitleyi yine göz ardı ettiği görülüyor. Hele birde sözde “Çözüm sürecinin baş mimarı (!) Beşir Atalay’ın Van’da liste başına konulması tam bir skandaldır. Ak Parti, “Çözüm süreci” adı altında bölgeyi adeta PKK’ye teslim ederek dindar halkı PKK insafına terk edenlerden nasıl bir medet umuyor anlamak mümkün değildir. Aynı şekilde ‘Kürt Solu’na mensup kişileri listelere alarak ‘karşı mahalleden oy alayım’ derken kendi mahallesini kaybettiklerini bir türlü anlamıyorlar. Daha önce denendiği gibi, bu aşı tutmadı, tutmaz.

Batman’da iddialı olan iki partiden Ak Parti de sıralama şöyle oluştu: 1.Ataullah Hamidi 2.Ziver Özdemir 3.Murat Çiçek 4. Adile Gürbüz

HDP’de ise sıralama şöyle oluştu: 1.Ayşe Acar Başaran 2. Raci Bilici 3.Saadet Becerikli 4. Ali Atalan

AK Parti listesinde 7 Haziran seçimlerinde aday olan Ahmet İnal ve Murat Güneştekin yer almadı.

Listelerin açıklanmasından önce bazı yerel gazetelerde HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Dr.Aydın Gök’ün AK Parti listesinden aday gösterileceği söylentisi yazılınca Batman kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Ancak HÜDA PAR Genel Başkanı Sayın Zekeriya Yapıcıoğlu, Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında “YSK kararı nedeniyle parti olarak katılamayacağımız 1 Kasım seçimlerine bağımsız adaylarla veya seçim ittifakı yoluyla başka partilerin listelerinde yer almak suretiyle de katılmama kararı aldık.” demesiyle bu spekülasyonların önü alındı ve bu söylentilerin hayal mahsulü olduğu ortaya çıktı.

HÜDA PAR’ın seçime girmemesi AK Parti açısından avantaj gibi görünüyor ancak gerçek öyle mi? HÜDA PAR’ın girdiği iki seçimde sergilediği tavır, seçmen iradesi ve sandık güvenliğinin sigortası oldu ve bundan Ak Parti’de faydalandı. Şimdi HÜDA PAR’ın olmadığı seçimde, Ak Parti seçmen iradesi ve sandıklara sahip çıkma anlamında nasıl bir sınav verecek göreceğiz. Önceki seçimlere baktığımızda kimsenin pek bir umudu olduğunu söyleyemeyiz.

Ak parti açısından baktığımızda bir diğer konuda, yıllardır parti teşkilatında hizmet vermiş kişilerin yerine partiye hiçbir hizmeti olmamış kişilerin listeye konulması travmaya yol açacaktır. Birde 7 Haziran seçimlerinde sırf Ziver Özdemir liste başı olmuş diye partiden uzaklaşanlar ve karşılarındaki en güçlü muhalif partiye oy verenlerini kimse unutmadı. Ancak Ak parti bundan ders almışa benzemiyor.

Ak Parti şimdiye kadar adaylardan çok Erdoğan faktörü öne çıktı. Oy verenler aslında Erdoğan’a oy verdiler. Ancak 7 Haziran seçiminde durum biraz değişti. Şimdi güçlü adaylarla yola çıkma düşüncesi oluştu ve liste o şekilde yapıldığı belirtildi. Ataullah Hamidi’nin tabi ki kendine göre bir oy potansiyeli var. Şimdi bunun Ak Parti’ye ne gibi bir katkısı olacağını 1 Kasım’da göreceğiz. Oy potansiyeli var ise, ‘bundan önceki seçimlerde bu oylar nereye gitti?’ diye sormak gerekmez mi?

Mazlum Der yöneticisi Murat Çiçek’in ne gibi bir katkısı olacak, ne düşünmüşler çıkaramadım doğrusu. HDP’den oy çekeceklerini düşünüyorlarsa çok fena yanılıyorlar.

HDP listesine baktığımızda Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, listelerin değişmeyeceğini söylemesine rağmen listelerinde bazı değişiklikler oldu. Batman’da geçen seçimde listeye 4.sırada giren ve şu an ismini doğru dürüst kimsenin anmadığı ve bilmediği Hasan Yağız listede yer almazken, 7 Haziran’da liste başı olan Ezidi aday Ali Atalan 4.sıraya atılarak gözden çıkarılmışa benziyor. Listeye yeni eklenen İHD D.Bakır Şube Başkanı Raci Bilici’nin ne gibi bir katkısı olacak göreceğiz. Anlaşılan o ki, HDP, geçen seçimdeki havanın olmadığını ve Ezidi adayın getirisi olmadığını düşünmüş. 4’te 4 yapacaklarına kendileri inanıyor mu bilemem? Ancak hazırladıkları liste bunun böyle olmadığını ve 3. Vekili bile riskli gördüklerini ele veriyor.   

Batman’da pek iddiası olmayan CHP’ye baktığımızda Gazeteci Mansur Obut’u liste başı yaptılar.  Ak Parti ile yürüttükleri ittifaktan sonuç alamayan Saadet Partisi’nde ise liste şu şekilde oluştu: 1. Mehmet Fırat 2. İbrahim Güneş 3. İsmail Kartal 4. Muhammed Gidici

Seçimin tadı yok

Seçim ile ilgili olarak şunu da ilave edelim ki, geçen seçimde Ak Parti’nin bir şansızlığı da 23 Nisan 2015’te seçim lokalinde çıkan silahlı kavgada Eski Milletvekili Nezir Nasıroğlu’nun oğlu Abit Nasıroğlu hayatını kaybetmesi olayı oldu. Bu olay gerek Ak Parti’de gerekse diğer partilerde seçim çalışmasının tadını kaçırmıştı. Şimdi ise durum çok daha vahim. Gerek sivil ölümleri gerekse her gün asker-polis ve PKK’lilerin cenazelerinin kalktığı bir ortamda seçim ve seçim çalışması nasıl olabilecek? Seçimin ve seçim çalışmasının şu an hiçbir karşılığı yok. Seçim güvenliği bir yana halk, seçim değil şu an can güvenliği derdindedir.

Son olarak şunu belirtelim ki, seçimlerde Ak Parti’nin en büyük avantajı, ülke genelinde olduğu gibi, Batman’da da partilerin ideolojilerinin esiri olmamış halkın genelinde, istikrar ve tek başına iktidar olabilmesi için AK Parti’nin desteklenmesi düşüncesidir. Bu düşünce iyi değerlendirilip sandığa yansıması sağlanırsa Ak Parti başarılı olur. Aksi durumda geçen seçimde olduğu gibi rehavete kapılıp ‘nasıl olsa iktidarız’ vehmine kapılırlarsa yanılırlar.

Unutmayalım ki bazen küçük şeyler, bir milletin hayatında önemli atılım ve olaylara sebep olabiliyor.  Ünlü Moğol İmparatoru Cengiz Han’ın şu sözünü unutmayalım: “Sakın bir çiviyi küçümseme. Bir çivi bir nalı, nal bir atı, at bir komutanı, bir komutan orduyu, bir ordu koca bir ülkeyi kurtarır!”

 

Selam ve dua ile…

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *