165

Evet, %30’luk ara gazla asgari ücret 5.500 lira oldu. Asgari ücretli hayrını görsün. Tecrübelerimizden ders çıkaracaksak asgari ücret koruma kanunu çıkarılmalıdır. Yine dönen ekonomik çarktan anlamışsak, asgari ücret ne kadar artarsa gıda ve tüketim fiyatları da o kadar artıyor. Gıda fiyatları ne kadar yükselirse enflasyon da o kadar yükseliyor, enflasyon ne kadar yükselirse, asgari ücretlinin cebine bir vidanjör hortumu takılıyor, sonrasında görülmemiş bir şekilde ihracat artıyor, ihracat ne kadar artarsa Türkiye o kadar büyüyor ama bu büyümeden kimse hiçbir şey anlamıyor. Bu büyümenin biraz anlaşılır olması için asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretli dışındaki malum bir kesim asgari ücretliden daha çok asgari ücreti merak edip takip etmektedir. Yapılan artıştan asgari ücretliden daha çok sevinmekteler fiyat güncellemesi yapmak için yürekleri kıpır kıpır atmaktadır. Olan da yine asgari ücretliye olmaktadır. Bu nedenle asgari ücretlinin mağduriyetine engel olmak için açgözlü bu tamahkârlara karşı asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

2825, 4253, şeklinde küsuratıyla kuruşu kuruşuna hesaplanan asgari ücret -Bu sefer tam sayı olmuş 5500-  hazineye büyük yük olacak, işçiye ödeme için para gerekecek, bilindiği üzere para işi Merkez Bankasının uhdesinde. Hal böyle olunca darphane devreye girecek. İşte tam da burada olan yine asgari ücretliye olacak. Bu yüzden asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Bugünlerde havalar çok sıcak… Sıcaklar etkisini her yönüyle göstermeye başladı. Yetkililerin yapmaya çalıştığı ise bu sıcakta asgari ücret kartopunu büyütmek. Bu sıcakta büyütülen bu kartopu erimezse güzel hareket. Erimeyi engellemek için asgari ücreti koruma kanununu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretli geçimini sağlayacak hayatını sürdürebilecek imkânlardan yoksun yaşıyor. Oysaki Türkiye’nin ekonomi çarkını döndüren, ihracatı yaptıran en önemli kol asgari ücretlidir. Asgari ücretli 3 ay çalışmıyorum kardeşim derse Allah muhafaza başta ihracat çarkı olmak üzere bütün çarklar durur. Bu değerdeki değer olan asgari ücretli için asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretli her maaş artışı döneminde sofrasına götüreceği kavun, karpuz, şeftali, erik gibi mevsimsel meyvelerin hayalini kurarken, payına hep ayva düşüyor. Bu nedenle asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Ara zam yapılmadan önce asgari ücrete yapılacak zamla ilgili tahminler havada uçuşuyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Asıl asgari ücret tespitini yılbaşında yapacağız” sözünden sonra asgari ücretin 8000 ₺ (yazıyla sekiz bin) olacağı tahmininde bulunuyorsak kesinlikle asgari ücreti koruma kanununu çıkarılmalıdır.

Hemen hemen herkes üretimin yetersizliğinden şikâyetçidir. Üretimin ana kollarından birisi asgari ücretli değil midir? Bu ana kol güçlendirilirse üretim çarkları daha iyi dönecektir. Öyleyse asgari ücreti koruma kanunu elzemdir.

Asgari ücretli aynı zamanda milletin kendisidir. Vekilinin aldığı maaşı, meclis lokantasında yediği samandan ucuz yemekleri, vekilinin bir dönem milletvekilliğinden sonra emekli olduğunu ve emekli olduktan sonra aldığı emekli maaşını düşündüğünde kolu kanadı kırılmakta, sinir uçları harekete geçmekte üretim çarkını döndürememektedir. Üretim çarkının dönebilmesi için asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Benzine zam gelir asgari ücretlinin anası ağlar, dolar yükselir olan ona olur, yağ fiyatları yükselir karın yağları erir. Una zam gelir onun ekmeği küçülür. Şekere zam gelir çayının tadı bozulur. Maaşı vergi dışı kalır bir şey hissetmez. Ne oluyorsa asgari ücretliye oluyor. Öyleyse asgari ücreti koruma kanunu çıkarılmalıdır.

Asgari ücretlinin elinden tutmayanların asgari ücretliyle beraber şarampole yuvarlanması mukadderdir.

Asgari ücretin altında yaşayıp herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar da unutulmamalıdır. Onların bedduası var ki…

Bu bedduaya karşı nasıl bir koruma kanununun çıkarılacağını, nasıl bir muska yapılacağını bilmiyorum.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *