160

Dört beş kişi ekip halinde seri sohbete çıkmıştık, bölgeyi tarıyor günde en azından üç dört sohbet yapıyorduk. Akşam yemeğini bir kardeşe söz vermiştik ve en sona bırakmıştık. Son sohbetimizde çayla birlikte bisküvi ve kuru pasta da ikram edilmişti. Bir baktım beraber olduğumuz kardeşlerden birisi çok acıktığı için bisküvi ve kuru pastalara hücum ediyor. Yavaşça kulağına eğildim; “Akıllı ol akıllı!” dedim. Biraz şaşkınlıktan sonra meseleyi anladı, tebessüm etti, bisküvilerle karnını doyurmaktan vazgeçti, sohbetten sonra güzel bir sofranın bizi beklediğini hatırladı.

Bildiğiniz gibi “Akıllı ol akıllı!” tehdidini günümüzde kabadayılar ve mafya uyarı olarak kullanır. Benimki de bir uyarı olduğu için kullandım bu tabiri.

 Biraz sonra yemek hazır olacağı halde ıvır zıvır şeyler yemek isteyen küçüklerimizi de bu anlamda uyarırız, gönlümüz razı olmaz onların lüzumsuz şeylerle karınlarını doyurmasına.

Akıllı olmaya davetin arkasında geleceği düşünmeye davet vardır. Bizim yemek örneğimiz de birkaç saatliğine de olsa bir gelecektir.

“Akıllı ol akıllı!” tavsiyesini bir de yatırım konusunda duyarız hatta “akıllı yatırım” deriz adına.

Biliyorum, bu giriş biraz uzun oldu ama ne yapalım meramımızı ancak bu şekilde günlük hayattan somut örneklerle ifade edebiliyoruz.

Aslında Rabbimiz bizi bu anlamda durmadan, tekrar tekrar akıllı olmaya çağırıyor. Bir annenin çocuğunu güzel bir sofra için birkaç saat sabretmeye çağırdığı gibi Rabbimiz bizim için hazırladığı çok daha muhteşem sofralar için bizi sabırlı olmaya, akıllı olmaya çağırıyor.

Peygamber Aleyhisselam birçok hadisi şerifinde “akıllı olmayı” bize hep bu şekilde tarif ediyor; dünya ve ahiretle ilgili bir tercih söz konusu olduğunda ahireti tercih etmenin akıllılık olduğunu haber veriyor.

Annelerin çocuklarına yaptığı “Bak yavrum, az kaldı yemeğin pişmesine, bırak o elindeki lüzumsuz hatta zararlı yiyecekleri!” çağrısı, biz büyüklere durmadan yapılıyor.

İnanınız ahiret bizim için “az sonra, biraz sonra, birkaç saat sonra” kadar yakındır. İsterseniz geriye dönün ve yılların nasıl geçtiğine bir bakın. Zaten nice sevdiğimizi yolladığımızı bir hatırlayın.

Akıllı olun akıllı!

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *