160

Ve bu kodamanlar, bu kibirliler cehenneme girer girmez gözleri orada birilerini arayacak, “mutlaka onlar da burada olmalı” diyecekler ama bulamayacaklar.

Kim mi onların aradıkları? Selam vermedikleri, küçük gördükleri, adam yerine koymadıkları, eğlendikleri, alaya aldıkları, hakaret ettikleri ve yerine göre zulmettikleri kişiler, genellikle müminler.

Rabbimiz cehennemdeki o sahneyi bize şöyle yansıtıyor; “(O kibirli kodamanlar) diyecekler ki; ne oluyor bize, bir takım basit, kötü kişiler vardı, şimdi onları burada göremiyoruz, yoksa onlar burada da gözlerimiz mi onlardan kaydı?” (38/62-63)

Aynı kibirli kodamanlardan cehennemde bir başka sahne: “Onlar diyecekler ki; Rabbimiz! Azgınlığımız bize galip geldi; biz bir sapkınlar topluluğuyduk. Rabbimiz! Ne olur bizi buradan çıkar! Bir daha (yaptıklarımıza) dönersek, artık belli ki biz zalim insanlarız.” (Allah da şöyle)  diyecektir: “Alçaldıkça alçalın, sürünün orada, bana karşı konuşmayın artık! Hani kullarımdan bir grup, ‘Rabbimiz! İman ettik, bizi bağışla, bize merhamet et! Sen merhametlilerin en hayırlısısın’ demişti. İşte siz onlarla alay etmiştiniz; sonunda (bu alaycılığınız) size beni anmayı unutturdu; onlara gülüyordunuz. Şüphesiz ki bugün ben de onlara, (dünyada) sabretmelerinin karşılığını verdim; şüphesiz ki onlar kurtuluşa erenlerdir.”(23/104-111)

Evet, önce şunun altını çizelim; istisnasız bütün kibirliler, Kur’an’ımızın tabiriyle bütün müstekbirler ve kodamanlar cehennemde olacaklar.

“İçinde ebedî kalıcılar olarak cehennemin kapılarına girin! Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür!” (16/29)

“Böbürlenip kibirlenenler için cehennemde yer mi yok?” (39/60)

“Onlara ‘İçinde [ebedî] kalıcılar olarak cehennemin kapılarından girin!’ denecektir. Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür!” (39/72)

Cehennemin tamamının kimler tarafından dolduracağını konuşmuyoruz burada. Fakat kibirlenen kodamanların kesinlikle ve kesinlikle cehennemde olacaklarını söylüyoruz.

Peki, zavallı, zayıf, zayıflar hep cennette mi olacaklar, onlardan hiç cehenneme giden olmayacak mı? Ne demek, elbette o zayıf ve zavallılardan da özellikle o zalimlere, kodamanlara ses çıkarmayan, uyuzca onlara itaat edenler de cehennemde olacaklar. İşte onlardan da bir cehennem sahnesi;

“Yüzleri ateşte evrilip çevrildiği gün, ‘Ah, yazıklar olsun bize! Keşke Allah’a itaat etseydik, Rasûle itaat etseydik!’ diyecekler. “Rabbimiz! Biz, liderlerimize ve büyüklerimize itaat ettik (ama) onlar bizi yoldan saptırdılar. Rabbimiz! Onlara iki kat azap ver ve onlara büyük (bir şekilde) lanet et!” (Ahzab 66-68 )diyecekler.

Toplumdaki sosyal mesafenin açıldıkça açıldığı, zalimin daha zalim, zenginin daha zengin, mazlumun daha da mazlum olduğu şu günlerde hayalimize gelen ilk sahneler bunlar.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *