87

Oyun oynamanın çocuk/genç üzerinde olumlu bir gelişimi var. Oyun; stres atma, enerjisini boşaltma, sağlıklı bir zihin ve vücuda sahip olmak için gereklidir. Mahalle kültüründen apartman/site kültürüne geçtikten sonra çocuklarımızın oyunlarında da değişiklikler oldu. Eskiden en fazla 2-3 katlı evlerde yaşayan insanların çocukları/gençleri oyun oynama yerleri ve oyun oynadıkları kişiler; tanınan yüzlerdi. Aynı kültürü, değeri, sosyal yaşamı paylaşan çocukların/gençlerin oyun kültürü de belliydi. Şehir hayatının apartmana/sitelere dönüşmesi gençler üzerinde de olumlu ve olumsuz etkiler bıraktı. Gerçek hayattan sanal hayata bir geçiş başladı. Gerçek hayatta oyunda bizzat rol oynayan ve kimliği ortaya çıkan gencin sanal alemdeki oyunlarla ne idüğü belirsiz bir kişiliği ortaya çıktı. Savaş, şiddet, ölüm gibi gençlerin ilgisini çekecek oyunlar üzerinden gençleri zihnen, bedenen hapsetmek kötü yönde değiştirmek her açıdan zararlıdır. 

21.yy.'da teknoloji nimetini gençleri bozmak için kullanan oyun şirketleri türedi. Adeta bir zaman katliamı yapıyorlar. Saatlerce çocuğu/genci sanal oyunlara esir ediyor. Maddi ve manevi olarak zarar veriyorlar. Sorumluluktan uzak bir nesil yetişiyor bu oyunlar yüzünden. Sanal alemdeki oyunlar tuzaklarla doludur. Gençleri çukurlara gömüyor adeta. 

Geçenlerde yakın bir arkadaşa misafirliğe gittim. Yemek saati olduğu için beni müsait bir odaya aldılar. Gittiğim odada evin sahibi bir genç bilgisayarın başında oturuyordu. Kulağında kulaklık oyun oynuyordu, göz ucuyla yüzüme baktı. Sonra selam verip oturdum. Yaklaşık 30 dakika kaldım o evde. Evin genci oyununu bırakıp da yanıma gelmedi. Sonradan öğrendim ki meğer oyunu bırakıp gelseydi oynadığı oyundan atılacakmış. Sanal alemi, gerçek hayata tercih eden bir gencin izlenimini bende uyandırdı.

Son dönemlerde PUBG adında halk içinde papçi olan bir oyun revaçta. Papçi oyununda ormanlar kanunu geçerli. Güçlü olan güçsüzü ezer. Yaşamak için öldürmen lazım. Yok etmeden yaşama şansın yok. Kısacası tam bir Materyalist Batı zihniyetiyle tasarlanmış bir oyun. Sadece kendini düşünen, karşısındakine kin, düşmanlık besleyen bir oyundan nasıl bir hayır, umut veya pedagojik mesaj beklenir ki! 

Peki, yüce İslam ahlakı ne diyor bu konuda? Hayat birlikte yaşanınca güzel. Kâinatta her şey birlikte olunca güzeldir. Bu kâinatta her şey birbirine bağlı, birbirine yardımcı konumundadır. Hayvanlar, bitkiler bize muhtaç; biz de onlara muhtacız. Yok etme düşüncesi; İslam ve insanlıktan uzaktır ve insanlığı manevi değerlerden uzaklaştırır. İnsanın kalbini karartır, basiretini köreltir.

Özellikle okul çağındaki gençlerin ilgi gösterdiği bu PUBG (Papçi) oyunu, çocukların ve gençlerin davranışlarını ve çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Aile ile iletişim kopuyor, derslere yeterli zaman ayrılamıyor, dersler çalışılmıyor. Gelişim çağındaki çocuklar/gençler vakitlerini boşa geçirdikleri için ileride telafisi mümkün olmayan başıboş bir zümre ortaya çıkacaktır. Sinirli, iletişimi bozuk, davranışları sınırlı, zihnî gelişmemiş bir gençliğin kimseye faydası olmaz. Sorumluluk duygusundan uzaklaşan, kendini yetiştirmeyen, vaktini boşa harcayan bir nesil ülkemiz adına nesillerin kaybıdır. Bu bağımlılık bir ömür sürüyor. Evli olmasına rağmen aile sorumluluğunu taşımaktan çok, oyun ile vaktini öldüren bir aile reisin yarattığı olumsuz aile ortamı... insan, düşünmek bile istemiyor.

Gelişim psikolojisinde insanlarda (çocuk ve gençlerde) kritik dönemler vardır. Kritik dönemlerde gelişme gösterilmeyince ilerleyen zamanlarda telafisi mümkün olmayan veya zor geçen süreçler yaşanabilmektedir. Gençlik çağını oyun eğlenceyle geçirip zihinsel olarak fukaralaşan bir gencin ileride zihinsel gelişimini istenen orana gelmesi çok zor gözükebilir. İnsanda en verimli ve önemli olan çocukluk ve gençlik çağını oyun ile sürdürmek kendini bitirmek demektir. Hele hele Farsça bir kelime olan “genç” kelimesinin anlamının “hazine” olması ayrı bir önem taşımaktadır. Hangi akılsız, hazinesini boş boş ziyan etmek ister ki?

Ağaç yaşken eğilir diyoruz, ama buna dikkat etmiyoruz. Gençlerin kuru bir ota dönüşmesine müsaade ediyoruz. 

PUBG(Papçi) gibi silah oyunları çocukları/gençleri şiddete meylettiriyor, bu yetmiyormuş gibi bir de bağımlılığa sebep olmaktadır. 

İnşallah başka bir yazımızda, okuyucularımızdan bize gelen mesajlar üzerine sadece PUBG(Papçi) ile ilgili bir makaleyle konuyu derinlemesine ele alacağız.

Vesselam…

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *