163

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Helalleşme” çıkışı artçı sarsıntılarla da olsa gündemdeki yerini koruyor. İktidar çevreleri zaman zaman Kılıçdaroğlu’nu, herhangi bir başarısı olmamakla suçluyorlar. Gündem olmayı başarması göz ardı edilmeyecek bir başarıdır. Nereden bakarsanız bakın, bu bir başarıdır.

“…Ülkemizin iyileşmeye, helalleşmeye ihtiyacı var. Helalleşmek geçmişi değiştirmez ama geleceğimizi kurtarır. Geçmişte partimizin de hataları oldu; helalleşme yolculuğuna çıkıyorum” dedi ve gündeme damga vurdu. Onu destekleyenler oldu, karşı çıkanlar oldu. Öyle ki partisi içinde ve sol çevrelerden onu linç etmeye çalışanlar da oldu. Ben de onu destekleyenlerdenim. Acılar yaşayarak, acı hikâyeler dinleyerek büyümüş nesillerin yaralarına merhem hükmündeki helalleşmeye nasıl destek olmayalım. Ayrıca helalleşme açılımının ona kazandıracağını düşünüyorum.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na ne kadar teşekkür etse azdır. Dolar alıp başını giderken, zam yağmuru başlamışken, herkes ekonomiye kilitlenmişken 'helalleşme' ile şahane bir gündem saptırması yaptı! Millet aç, aç. Helalleşmenin zamanı bu mu olmalıydı? Diyerek iç geçirenler oldu. “Helalleşme” kelimesi İslami bir kavramdır diye, içine sindirmeyenler oldu. Hükümetin iki ayağını bir pabuca soktu, diyenler oldu.

Muhtemelen Google’da son günlerde en çok aranan kelimelerden biri de “Helalleşme” olmuştur. Size Google’de bulunmayan bir tarifini söyleyeceğim.

Helalleşme nedir? Tevbeye benzer bir haldir. Kelimelerin akrabalığı olsaydı, tevbe ve helalleşme kardeş olurdu. Helalleşme, işlediği cürüm ve günahlardan bir daha yapmamak üzere pişmanlık duymaktır. Yaptığı hata ve günahları itiraf etmektir. Helalleşme-i Nasuh yani. Bir daha yapmamaya söz vermek yani. Tevbekar yani. Böyle bir hal desteklenmez mi?

Katıldığı bir televizyon programında HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da İstiklal Mahkemelerinin de sorumluluğunu alacaklar mı?” sorusunu sorarak Kılıçdaroğlu’nun işini yokuşa sürdü. Kılıçdaroğlu’nun çizdiği helalleşme çerçevesine, helalleşme listesine gönderme yaparak “Görünen o ki Kılıçdaroğlu AK Parti döneminde işlenen cürümlerden dolayı özür dileyecek helalleşecek. O da devlet adına mı, kendi adına mı, belirsiz bir durum. Tek parti döneminde işlenen cürümler nasıl olacak? Şark Islahat Planı ile ilgili yanlışlar yapıldığını düşünüyor mu? Dersim, Zilan Katliamları için özür dileyecek mi? Gibi bir soru zinciri oluşturdu. Ayrıca HÜDA PAR Genel Başkanı da helalleşme açılımını değerli bulduğunu da söyledi. Tabi O da temkinli yaklaşarak…

 Son sözümüzü söylemeden önce kısa bir hikâye anlatalım. Adamın kızını istemeye gitmişler. Adam kızını öve öve bitirememiş. Misafir ağırlamada üstüne yoktur. Yaptığı yemekleri hiçbir şef yapamaz. Temizlik konusunda şunu söyleyeyim, gerisini sen anla. Bizim evde sinekler yaşamaz, yaşayamaz. Hatasız kul olmaz misali bizimkinin de küçük bir kusuru var, demiş. Damat tarafı: “Bu kadar meziyeti varsa hema o küçük kusuru da olsun yani. O kusuru da söyle bakalım neymiş” demişler. Babası: “Kızımız azıcık hamile” demiş.

Kılıçdaroğlu’nun da şu helalleşme konusunda küçük bir kusuru var. Erdoğan helalleşmeden bahsettiği zamanlarda Kılıçdaroğlu helalleşmeye şöyle bir tanım getirmiş:

“Helalleşme olayı; sadece ve sadece insanları avutmak amacıyla veya insanların duygularını ve inançlarını sömürmek amacıyla onların yaşadıkları sıkıntıları ben nasıl unutturabilirim böyle bir çaba. Bu çaba beyhude bir çabadır”

Ah Kılıçdaroğlu’nun helalleşmeye getirdiği tanım noktasında şu küçük kusuru olmasaydı! O zaman helalleşme açılımı çok isabetli bir açılım olurdu. Her şeyin bir kusuru vardı. Onun helalleşmesinde de küçük bir kusur vardı işte! Ama olsundu. Onun da helalleşmeye getirdiği tanımı kızın babasının dediği gibi küçük bir kusur sayalım.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *