382

"Memleketin HÜDA PAR'a İhtiyacı Var" temasıyla geçtiğimiz Çarşamba günü Ankara Ulus'ta bulunan Atatürk Spor ve Sergi Sarayı'nda HÜDA PAR’ın 4'üncü Olağan Büyük Kongresi gerçekleştirildi. Bizler de kongreye iştirak ettik.

Kongre salonu; parti bayraklarıyla süslenirken, "Dürüst Siyasete Gerçek Adalete İhtiyaç Var", "Önce İnsan Öncelik Adalet", "Davamız; hürriyettir, adalettir, barıştır, kardeşliktir" yazılı dev afişler asıldı. Salonda ayrıca Merhum Mehmet Yavuz’un büyük bir resmi de asıldı.

Pandemi koşulları dikkate alınarak yapılan kongrede tedbirler gözetilerek sadece delegeler davet edildi. Buna rağmen kongrede coşku ve heyecan anlamında bir eksiklik olmadı.

Kongrede divanın oluşmasından sonra kutlama mesajları okundu. KDP lideri Mesud Barzani’nin mesajı en çok dikkat çeken mesaj oldu. Barzani mesajında, HÜDA PAR ve KDP’nin dostluğuna vurgu yapması dikkate celbeden önemli bir gelişme oldu.

HÜDA PAR’ın önemli isimlerinden ve bölgemizin yetiştirdiği değerlerinden biri olan ve herkes tarafından sevilen merhum Mehmet Yavuz’un resminin salona asılması ve Eski Genel Başkan İshak Sağlam ile yeni başkan Yapıcıoğlu’nun onu anması önemliydi. Ayrıca Sağlam’ın Yavuz ile birlikte önceki kongreden günümüze kadar vefat eden parti yöneticileri ve teşkilat üyelerinin isimlerini tek tek sayarak rahmet dilemesi önemliydi.

HÜDA PAR Kadın ve Aileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sema Yarar’ın açılış konuşması yapması HÜDA PAR ve tabanı açısından “devrim” niteliğinde bir karar ve uygulama oldu. Aile, kadın, evlilik kurumunun yıpratılması, yozlaşma faaliyetleri, evliliğin önündeki engeller gibi konulara değinen Yarar’ın kongrede açılış konuşması yapmış olması HÜDA PAR’ın aile ve kadın konusuna verdiği değeri göstermesi açısından önemliydi.

Daha sonra söz alan Genel Başkan İshak Sağlam'ın konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapması ve sorunları akıcı bir şekilde ifade etmesi ve verdiği mesajlar ile HÜDA PAR’ın Kürt meselesine verdiği önemi gösterdi.

Sağlam, manifesto niteliğindeki konuşmasında aile, kadın ve erken evlilik sorununa dikkat çekti. Seçim barajı, güvenlik soruşturmaları, Kürt meselesi, Filistin ve Suriye’deki sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunarak, talep ve çözüm önerilerini açıkladı.

Adalet konu başlığına da yer veren Sağlam, "Adalet devletin temeli ve esasıdır. Bütün kurum ve kuruluşlar bu esas üzerine kurulmalıdır… Etnik ayrımcılık ve İslam karşıtlığı üzerine inşa edilen, halkın iradesi hiçe sayılarak kurulan bu sistem, 15 asırlık medeniyetimizi yok etmek üzerine programlanmış küresel emperyalizmin bir projesidir… Adaletin olmadığı devlet idarelerinde çok ciddi toplumsal sorunların yaşanacağı ve bunun bir beka sorununa dönüşeceği muhakkaktır. Toplumun adalete olan güveninin yeniden tesis edilmesi, adaletsizlikten kaynaklanan beka sorununun yaşanmaması için adalet terazisi doğru tutulmalı, yargıyı bir silah olarak kullanan FETÖ ve ETÖ yargısının neden olduğu hukuk faciaları bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmalıdır." Dedi.

Kürtlere uygulanan ret, inkâr ve asimilasyon politikalarının Türkiye’deki temsilcisinin İttihat ve Terakki zihniyeti, Irak ve Suriye’de ise Baasçı zihniyet olduğuna dikkat çeken Sağlam, anadilde eğitim hakkının ve Kürtçe’nin 2. Resmi dil olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kudüs davasının ümmetin davası olduğuna değinen Sağlam, ümmetin hiçbir zaman Kudüs'ü siyonistlere bırakmayacağını söyledi. Terör rejiminin bu ülkeden kovulmasını, ABD ve NATO üslerinin kapatılması ve İslam ülkeleri arasında İslam Birliği kurulması gerektiğine değindi.

Konuşmasının sonunda tekrar aday olmayacağını açıklayan Sağlam, “yönetime gelecek kardeşlerime hayırlı hizmetlerde başarılar diliyorum.” Dedi.

Tek listeyle seçime girilen seçimlerde Zekeriya Yapıcıoğlu genel başkanlığa seçilirken, kurullarda kadın üye sayısının arttığı görüldü. Yapıcıoğlu’nun listesine eski başkanlar İshak Sağlam ve Hüseyin Yılmaz’ın da teklif verenler arasında olması önemli bir gösterge.

Yapıcıoğlu, Sağlam’a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Çözüm süreci, FETÖ ve Suriye meselesi, İstanbul Sözleşmesi gibi birçok meselede önerilerinin dinlenmesi halinde 15 Temmuz, Çukur Siyaseti, Suriye iç savaşı gibi yaşanan sorun ve can kayıplarının yaşanmayacağını belirterek, öneri ve çözümlerine kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kongrede eski ve yeni genel başkanlar konuşmaları ve verdikleri mesajlar ile özgüven ve fikriyatlarına olan güvenlerini ortaya koydular. Şimdi seçilen kurulların aynı vizyon ve donanıma sahip olup olmadıkları ile tabanı temsil becerilerinin olup olmadığını zamanla göreceğiz.

Selam ve dua ile…

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *