166

Kur’an-ı Kerim’in ne olduğu soru¬suna verilecek en basit tarif; Allah’ın Cebrail aracılığıyla emirlerini Peygamberimize ilettiği ve bu emir¬leri Müslümanlara, insanlara bildir¬mesi için gönderdiği Müslümanların temel kitabıdır. Kur’an, Allah’ın Müslümanlara ve insanlara mesajları-nı içeren bir kitaptır.

Şu bir gerçek ki, şu dünyadan mil¬yonlarca insan ve yine milyonlarca Müslüman Kur’an’ın mesajından, Allah’ın emirlerinden habersiz olarak göçtü. Mesela Allah’ın şöyle bir emrinden birçok kişinin habersiz olduğunu düşünüyorum:

“İçinizden bekârları, köle ve cariyelerinizden iyi olanları evlendirin. Eğer fakir iseler, Allah, onları lütfu ile zenginleştirir. ... Bekârlarınızı, erdemli kadın ve erkek hizmetçilerinizi evlendiriniz; eğer yoksul iseler, Allah onları kendi lütfundan zengin edecektir.” (Nur 32)

Allah’u Teâla bekârları evlendirmemizi ve endişeye mahal bırakmayacak şekilde bizi uyardığından habersiziz.

Kur’an ahlâkı diye bir kavram var medeniyetimizde. Birçok Müslüman böyle bir kavramdan ve içeriğinden habersiz… Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın bizimle olan bir konuşmasının olduğunu bilmiyoruz. Geçen gün Arapça şöyle bir ibareye rast. Edebiyat okuduğun zaman yumuşarsın. Tarih okuduğun zaman olaylardan ibret alışın çoğalır. Kur’an okuduğunda ise hem yumuşar, hem ibret alır, hem de ecir kazanırsın…

Ne kadar gözde toplantılarımız, sohbetlerimiz varsa Kur’an-ı Kerim’le başlarız ama mesajından habersiziz.

Ey Allah’ım! Kur’an’ın nuruyla kalplerimizi aydınlat, diye dua ederiz ama Kur’an’ın nurundan habersiziz.

Mahmut Esad Coşan’ın dediği gibi Kur’an’ın bizlere ne yapacağımızı, Hadis-i Şeriflerin ise nasıl yapacağımızı öğrettiğinden de habersiziz.

Aydın Dağlı Hoca’nın dediği gibi Kur’an’ın bütün sorunlarımıza çözüm ürettiğinden, düşüncelerimize dahi istikamet çizdiğinden de habersiziz.

Bütün kalbi hastalıklarımızın ilacının, Kur’an olduğundan da habersiziz.

Aslında Kur’an bütün gönüllere indirildiğini, kimi gönüllerin ona yol ve yön verdiğini gönül arazilerinde kökleşmesini sağladığını, kimi gönüllerin kendilerine konan bu talih kuşundan habersiz ömür tükettiğini de söyleyebiliriz. İnsanlar ve Müslümanlar Kur’an’ın mesajını alıp anlasalar ve mesajları hayatlarında tatbik etseler bütün sorunlarla beraber enflasyon da sıfıra iner…

Kur’an’ı Kerim içinde bulunduğumuz bu ayda yani Ramazan ayında nazil olduğundan da belki habersiziz. Öyleyse başta da değindiğimiz gibi aynı zamanda bize de nazil olan bu Kur’an’ın içinde ne mesajlar olduğuna bakalım mı? İnsanın ya da Müslüman’ın kâinatın ve kendisinin yaratıcısı olan Rabbinden gelen mesajları içeren Kur’an’a bakmaması ve tozlu raflara bırakması akıl kârı olmasa gerek.

Geçen gün namazında niyazında olan bir Müslüman bana: “Gerçekten cinler var mıdır?” diye bir soru sordu, diyeyim de başka bir şey söylemeyeyim.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *