3


Öncelikle dün itibariyle (6 Şubat 2021) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı Resmî Gazete’ de yer alan atama kararı ile üniversitemize Rektör olarak atanan Hemşerimiz Prof. Dr. İdris Demir’ i tebrik ediyorum. İnşallah Batman’ımız için hayırlı olmuştur. Biyografisine baktığımızda göz dolduran bir başarı çizgisi, İlimizin yetiştirdiği bir yetenek olması bizleri sevindirmiştir. Kendini yetiştirmiş, genç, akademik başarılarıyla dolu olan rektörümüzden Batmanlılar olarak birçok beklentilerimiz vardır. Rektör değişikliğiyle kamuoyunda bir heyecan, sevinç ve beklenti oluşmuştur.  Geçen dönemden bahsedip geçmişe takılmamak gerektiğini düşünüyorum. İleriye bakıp memleketi olan Batman’ın çıtasını her alanda nasıl yükseltebilirim çabası içinde olması gerekir. Sayın Demir’in atanması ve özellikle kendi memleketinde rektör olarak atanması, Kendisi için bir fırsat; üniversite için de bir şans olduğu kanısı var herkeste. İnşallah beklentilerin üzerinde bir çalışmayla Batman Üniversitesini amacı doğrultusunda “bilim” üniversiteleriyle yarışır bir seviyeye getirir.

Beklentilerimizi kısaca şöyle sıralayabiliriz:    

Üniversiteyi sığ tartışmalarla amacı dışında değil; Bilim, buluş, araştırma ve sosyal faaliyetlerle dünya literatürüne girecek başarılar elde etmesi, dünya çapında bilimsel makaleleriyle ilmi ve kültürel çalışmalarla gündeme getirmesi.

Yerel dinamiklerle, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ve yerel basınla diyaloglar geliştirmesi; tarafsız bir şekilde idare etmeli. İstişare heyeti oluşturarak Batman üniversitesini bilim yuvasına dönüştürmeli.

Üniversitenin Tıp ve Hukuk gibi yeni bölümlere kavuşturması, 600 binin üzerinde bir nüfusa sahip ilimizde halen Tıp Fakültesinin olmaması büyük bir eksikliktir.

Üniversitemizde siyasi görüş, parti, ahbap ilişkilerine göre akademik kadroların açılmaması, birlikte çalıştığı ekibine ‘Bilim İnsanı’ tarafsızlığıyla değerlendirip, siyasi düşüncesine göre değerlendirmemesi. Adil bir yönetimle akademik beyinlerin üniversitede kalması sağlanmalıdır.

Batman “petrol “ile anılıyorken, Petrol ve doğal gaz bölümünün talep yetersizliğinden kapatılması talihsizliktir. Bu bölüme gereken önem verilerek bu bölümün tekrar açılması sağlanmalıdır.

Üniversitemiz akademik olarak geliştirilip güçlendirilmeli ve bilimsel çalışmalarla öne çıkmalıdır. Ayrıca Batman’ımızın tarihi ve kültürel değerlerine ve geçmişin mirasına sahip çıkılmalı, bu mekanların tanıtımına önem verilmelidir. Özellikle de “Medeniyetler Beşiği Hasankeyf” in tarihi dokusuna verilen tahribatlar ile eski önemini yitirmesi Batmanlıları üzmüştür. Hasankeyf'in, tekrar tarihi görünümüne kavuşturularak turizme kazandırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır.

Batman’ımızın, öncelikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda çok sayıda araştırma çalışmaları ile şehrin kalkınma ve gelişmesine öncülük etmesi.

Üniversite-Şehir ilişkisini iyi kurarak, okuyan, gelişen kültürel bir kent olma yolunda her türlü desteği sağlamalıdır.

Kamuoyunda Batman Üniversitesi’nin halkla kopuk, Batman ile bütünleşememiş olmasından siyasi çekişmeler, kendi aralarında atışmalarla isminin ön plana çıkması üzücüdür. Son zamanlarda talep üzerine açılan ormanlar (Yasin Börü Ormanı gibi.) halk ile iç içe olma gayreti taşısa da yeterli olmamıştır. Yeni dönemde Rektör Demir, bu kopukluğu onarmalı ve halkla bütünleşmelidir.

Temennimiz o dur ki, üniversitede Rektör Demir ile ilgili önemli ve güzel gelişmeler yaşanacağıdır. Bu hususta Batman kamuoyunun kendisine güveni tamdır. İnanıyoruz ki Prof. Dr. İdris Demir kendisine ve memleketine yakışan icraatlarla, üniversite gençliğini değerleriyle barışık ahlaklı ve kültürlü bireyler olarak topluma kazandırmasıdır. Üniversitelerin ‘asli ‘fonksiyonlarına büründürmesidir. Batman’ın bir üniversite kenti olması yönünde başarı elde edecektir inşallah. Tekrardan hayırlı olsun der, başarılarının devamını dilerim.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *