482


Abartısız söylüyorum, sokak köpekleri Batman’ın her tarafını istila etmiş. Her yerde karşımıza çıkıyorlar. Kış aylarında aç kaldıklarından ötürü müdür, bilemem ama artık korkutuyorlar da. Çarşının göbeğinde, en işlek caddelerde, bulvarlarda, kalabalıkların arasında havlıyorlar, arabaların peşinde koşuyorlar, it dalaşına girişiyorlar.

Bırakın çocuk ve kadınları, şahsen çok şahit oldum, çoğu erkek bile artık köpeklerin bakışlarından, hareketlerinden endişe duyar oldu. Çoğumuz onlar önümüzden geçerken rahatsız oluyoruz, bir ürperti geçiyor vücudumuzdan, yolumuzu değiştirme ihtiyacı hissediyoruz.

Batman halkını rahatsız eden, tedirgin olmasına yol açan sorunlardan birinin de son aylarda sayıları gittikçe artan başıboş köpekler olduğu gerçeği yetkililer tarafından da görülmeli. Başıboş köpekler artık şehrin dokunulmaz sakinlerinden olmaya başladılar. Yüzlerce köpek, sokak köpeği sanki dağlarda veya ıssız çöllerde dolaşıyorlarmış gibi sallana sallana şehrin kalbinde, çarşı pazarda tur atıyor.

Yarın öbür gün okullar açılacak. Çocuklarımız sabahın erken saatlerinde tenha sokaklardan, yollardan okullarına gidecekler. Adım başı birkaç köpeğin başıboş dolaştığı ilimizde çocuklarımız korkmadan nasıl gidecekler acaba?

Şahsen bırakın çocukları ben bile sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde bir yere yayan gidince tedirgin oluyorum. Çünkü her an birkaç köpek karşıma çıkabiliyor.

Başıboş köpeklerin şehir merkezinde ne işi var? Köpeklere eziyet edilsin demiyorum. Uyuz köpeğe bile eziyeti yasaklayan, hayvanlara merhameti emreden bir dinin mensubuyuz. Sokak köpekleri için bir toplanma merkezi kurulabilir. Orada onlara gereken bakım ve beslenme imkânları sağlanabilir. Ama şehir merkezinde sokak köpeğinin varlığı tehlikedir. Hem insanlar hem de hayvanlar için.

Sokak köpekleri birçok mikrop ve bakteriye ev sahipliği yapıyor. Bu köpeklerin varlığı sağlık için bir tehdit. Can ve mal güvenliği için de bir tehdit. Açlık sokak köpeklerinin en önemli sorunu… Ve aç kalan köpeklerin neler yapabildiğini her gün haberlerde görüyoruz. Sadece hayvanlara saldırmıyorlar. İnsanlara da saldırıyorlar.

Evet, yarın bu başıboş köpekler yaşlı bir vatandaşa veya küçük bir çocuğa saldırırsa, Allah korusun ölümlerine neden olursa kim ne diyecek? Belediye o zaman bu halka nasıl hesap verecek? Neden önlem almadığını nasıl açıklayacak?

Batman Belediyesi başıboş köpekler konusunda hemen harekete geçmeli. Şehir merkezinde her geçen gün sayıları hızla artan bu köpekler konusunda önlem almalı. Projeler üretmeli. Bu köpekler büyük bir felakete, bir insanımızın ölümüne yol açmadan ne gerekiyorsa yapmalı. Başıboş köpeklerin yol açtığı ve açacağı sıkıntıların vebali tedbir almayan belediyenin boynunda olacaktır.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *