482


İlimizde mısır hasadı başladı. Birçok yerde olduğu gibi Batman’da da bu yıl çiftçiler hasılattan pek memnun değil. Bunun birçok nedeni var. Hükümet politikalarından kaynaklanan nedenler olduğu gibi doğal şartlardan kaynaklanan nedenler de var.

Çiftçiler masraflardan şikâyetçi. Vergilerden şikâyetçi. Verilen desteğin azlığından şikâyetçi. Zor bir süreçten geçiyorlar. Gelirleri maliyetlerini karşılamıyor.

Bir de bu yıl yağan aşırı yağışlar verimi olumsuz etkiledi. İstedikleri verimi alamadılar. O yüzden de mutsuzlar. Her şeye rağmen hasılat başladı.

Ben bugün mısır tarlalarında hasat sonrası kışlık yakacak için mısır saplarını toplayan dar gelirli ailelere değineceğim. Çoğumuz mısır sapı toplayan yüzlerce yoksul insanın içler parçalayıcı resimlerini gazetelerde, sosyal medyada, haber sitelerinde gördük.

Bu acı gerçeği haberleştirip kamuoyunun gözleri önüne seren İLKHA Batman Temsilciliğini tebrik ediyorum. Ödüle layık resimler bunlar. Batman halkının yoksulluğu bu kadar acı bir şekilde ancak resmedilebilirdi. Kadın, erkek, yaşlı çocuk, yüzlerce insan yangından mal kaçırır gibi büyük bir heyecan ve çabayla mısır sapı toplamaya çalışıyordu. Kışın üşümemek için.

Evet, kışlık yakacak için mısır sapı toplayan bu mazlum insanlar hala ilimizde binlerce insanın kışın ısınma sorunu yaşadıklarını, soğuktan korunma endişesi taşıdıklarını, kışın ısınacak bir şey bulamadıklarını gösteriyor.

İnşallah yetkililer bu acı tablo karşısında harekete geçer. Herkesi kendileri gibi doğal gazlı, sımsıcak evlerde kışı geçiriyor sanmazlar. Gördüğünüz gibi kışın ısınamayanlar da var. Çocuklarının üşümemesi için, utandıkları halde, kederli gözlerle yabancıların tarlalarında mısır saplarının peşinde koşan analar, babalar var.

Yetkililer Batmanlı dar gelirli aileler için daha çok çaba sarf etmeli. Kış hazırlığı konusunda daha fazla yardımcı olmalı. Özellikle kömür yardımı konusu… Yoksulların kullanabilecekleri, kaliteli, bol miktarda kömür dağıtılmalı. Bunu yaparken erken davranmalı yetkililer. Kömürleri kış bittikten sonra, ya da kışın ortasında dağıtsalar hiçbir faydası olmaz.

Ne yazık ki geçen senelerde birçok dar gelirli aile kışı kömürsüz geçirdi. Birçoğuna verilen kömür ya kalitesizdi ya da çok geç verildi. İnşallah bu yıl aynı sıkıntı yaşanmaz. Yoksulların yüzü bir nebze de olsa güler. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *