32


            Okullar açılıyor, her evde bir telaş, çocuklarda bir heyecan var. Öğretmenlerimiz hazırlıklarını yaptı. İdarecilerimizi okullarını eğitim öğretime hazır hale getirdi. Eğitim öğretim yılının tüm öğretmen öğrenci ve velilerimize hayırlı olmasını canu gönülden dileriz.

            Kendimizin de eğitimci olmamız hesabı ile özellikle genç kardeşlerime, yani çocuklarımıza ve onların velilerine bir kaç hatırlatma babında tavsiyede bulunmak isterim. Tabi kabul ederlerse.

            Meslek hayatım boyunca en çok dikkatimi çeken husus, velilerimizin çocuklarından, kapasitelerinden daha fazla beklenti içinde olmalarıdır. Her ebeveyn çocuğunun okulun en iyisi olmasını ister. Toplumda popüler olan meslek sahibi olmasını diler. Doktor, mühendis, avukat vesaire. Çocuğunun kendince, en iyi yerde olmasını İstemek her anne ve babanın en doğal hakkıdır. Ancak öyle bir dünya yoktur. Yaradan her şeyi mükemmel yaratmıştır. Yarattığı bazı kullarına el becerisi verirken, bir diğerine çizim zekasını vermiştir. Bazılarına sayıları ve karmaşık ilimleri sevdiriken, bazılarına şiiri, edebiyatı, yazıyı sevecek kabiliyetler verir. Bazı kulları inşa etme kabiliyetine sahiptir mükemmel binalar, camiler, köprüler inşa eder.

            Kimisi de tıbbi ilimlere merak sarar. Hastalıklara karşı ilgilidir. Tedavi yöntemlerini araştırır. Kimisi toprağı sever, ziraat ile meşgul olmayı ister. Bazılar denizlerden kopamaz.

El hasılı demem o ki; yaratılış fıtratımızda, yüce yaratan biz kullarını farklı kabiliyet ve istibdatta yaratmıştır. Bu farklılık, insanların birbirleri ile sosyal ilişkiler geliştirmesini sağlayarak insanların birbirleri ile dayanışma ve yardımlaşma içinde olmasını sağlamıştır. Tıpkı bir vücudun organları gibi her organ farklı bir iş yapar ancak bütün organların uyum içinde çalışmaları vücudun bütünlüğünü meydan getirir.

            Bu sebeple, velilerimize çok önemli tavsiyemiz şudur ki; Çocuğunuzu tanımaya çalışın ilgi ve alakasını yönlendirin. Hayatta yapacağı mesleği seçerken başarılı olabileceği alana sevk etmeye çalışın. sevdiği alanlarda çocuğunuz büyük başarılara imza atacaktır, bunu sizde göreceksiniz.

            Thomas Edison okuldaki derslere ilgisizliği ve başarısızlığı sebebiyle okuldan atılmıştır. Ancak Bu çocuk ampulü keşfetmesiyle Dünyanın en büyük buluşuna imza atmıştır. Matematik ve hukuk okuyan Galileo, coğrafyaya meraklı bir çocuktur. Dünyanın yuvarlak olduğunu zamanın Avrupa'sına ispat eden büyük bir coğrafyacı ve kozmonottur. Yine felsefe ağırlıklı yetişen İbni Sina, tüm zamanların en büyük doktorudur. Tıp alanında yazdığı eserler yüzyıllar boyunca Avrupa Üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur. Eğitimde başarısız çocuk yoktur. Keşfedilmemiş çocuk vardır. Çocuklarımızı,bizim olmak istediğimiz bir hayatı yaşamalarına zorlamak onlara haksızlık olur. Bu şekildeki baskı çocuğunuzu sizden koparacaktır. Hem kendi hayatınızı hem de onunkini berbat etmeniz olasıdır.

            Milli eğitim Bakanlığımız bu sene ciddi anlamda mesleki eğitimin kalitesini artırmayı amaçlamıştır. Zannedersem bakanlıkta, okullarda yapılan bilinçsiz eğitimin farkına varmıştır. Eğitim 2023 Vizyon Belgesinde şartları uygun olan her okula tasarım ve beceri atölyeleri açmayı planlamıştır. Meslek liselerinin kalitesini artıracak çalışmalara ağırlık vermiştir. Aklın yolu birdir. Doğru olan her bireyin kabiliyetine göre eğitim almasını sağlayacak politikalar geliştirmektir.  Öğretmenlerin meslek bilgisini geliştirmenin yanında küçük yaşlarda mesleki yönlendirme uygulamaları üzerinde durulacağı bakanlığımızca dillendirilmektedir.

            Avrupa ülkelerinin 2000'li yılların başından itibaren geliştirdiği, mesleki eğitim politikalarının geçte olsa ülkemizde de fark edilmiş olması sevindiricidir.

            Bundan dolayı hem eğitimcilerimiz hem ebeveynlerimiz ve hem de karar verici durumdaki yöneticilerimizin sağlıklı ve mutlu bir nesil yetiştirilmesi adına her bir öğrencimizin istidat ve kabiliyetleri doğrultusunda çalışmalar yapması büyük önem arz etmektedir.

            Bütün bunların yanında yine unutmamak gerekir ki asl olan manevi yönden ruhu tatmin edilmiş, Rabbini tanıyan peygamberini bilen insanların yetişmesidir. Az önce anlattıklarımız çocuklarımızın Dünyalarını kurtaracakken manevi terbiye ebedi hayatlarını kurtaracaktır. Fenni ilimler yanında manevi olarak yetişmiş bireylerin geçmişte olduğu gibi parlak medeniyetler kurmaları şaşırtıcı olmayacaktır.

            Neden tekrar ibni Sinalar, Mevlanalar, Farabiler, Biruniler, ibni Hazmler, ibni Haldunlar Fatihler Kanuniler, Saitler, Melayı Cezeriler yetişmesin ki.

                        Selam ve dua ile....

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *