20


                Batmanın sorunları çoktur. Batman büyük bir köy şeklindedir. Düzensiz bir büyümeye sahiptir. Batmanın sorunlarını çözecek olanlar arasında koordinasyon eksikliği vardır. Batmanda sıkıntı verecek derecede bir trafik sorunu vardır. Çevre kirliliği ve yeşil alanların çok az olması da büyük bir sorundur.  Çarpık bir kentsel dönüşüm var.

                Batmanda var olan trafik ve hava kirliliğini çözecek olan çözüm kaliteli ve ehil olanların yapacağı bir kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm birçok sorunu ortadan kaldırabilir. Kentsel dönüşümün uygulandığı yerlerde trafik sorunu ve hava kirliliği kalmamıştır. Veya çok azalmıştır. Kentsel dönüşümün esası şudur: Eski mahallelerde site şeklinde binalar yapılıyor. Yapılan sitelerin bahçelerinde yeşil alan, çocuk oynama alanları ve araba otoparkları bulunmaktadır. Sokaklar eskiye oranla çok daha geniş yapılmaktadır. Yapılacak olan siteler doğalgazlı olacağından hava kirliliği azalacaktır. Binaların etrafı açık ve yeşil alanlar olduğundan hava sirkülasyonu daha iyi olur. Böylece klimaları fazla çalıştırmaya gerek kalmaz. Elektrikten dahi tasarruf olur. Şehir güzel bir görünüme sahip olur. Binalarda yaşayan insanlar beraber yaşadıkları için birbirlerinin hak ve hukuklarına saygı gösterirler. Daha saygılı bir toplum meydana gelir.

                Kentsel dönüşüm trafik sorununu aza indirir. Sokaklarda bulunan araba sayısı azalır. Sitede yaşayan insanlar kendi arabalarını sitenin otoparkına koyacakları için sokaklar arabalardan kurtulur. Onların misafirleri dahi arabalarını otoparka koyarlar. Biz sitede yaşadığımız için arabalarımız site içindedir.

                Sitelerin güvenlikçileri olursa hırsızlık sorunu da ortadan kalkar. Çocuklar güvenli bir şekilde sitenin oyun alanlarında oynarlar.

                Batmanın Çarşı, Raman, Mehtap, şirin evler ve Cumhuriyet mahallesindeki sokaklarda dahi arabayı park etmek mümkün değildir. Bazen Batmana geldiğimde arabamı Cumhuriyet mahallesinin ara sokaklarında park etmek zorunda kalıyorum. Ev sahiplerinin arabaları da sokaktadır. Ama site şeklinde kentsel dönüşüm olursa sokaklar geniş ve bomboş olur. Örnek olarak çarşı mahallesi tümüyle müteahitler arasında taksim edilse, yani iki sokak arası 3 müteahite verilse ve onlarda site şeklinde 8 katlı otoparkı ve yeşil alanı olan binalar yapsalar trafik rahatlar. Ev sahipleri arabalarını içeriye alacağı için geniş olan sokaklar boş olur. Ayrıca halk için otopark yapılır. Çarşıda işi olanlar arabalarını park edecek yer bulurlar.

                Kentsel dönüşüm olursa şehrin dışındaki tarım arazileri de yerleşim alanı için kullanılmaktan kurtulur. Eski mahalleler modern bir görüntü kazanır. Cumhuriyet veya Şirin evler mahallesinde site şeklinde yapılar olsa ben timlerce de ev almam.

                Eski mahalleler 2- 3 katlı oldukları için doğal gaz da yapmıyorlar. Isı yalıtım yok. Hava kirliliği fazla oluyor. Kıra dağından Batmana baktığımızda kirli bir hava tabakası mevcuttur. Batmanın yeri çukurdur ama meymuniye boğazından serin bir hava geliyor.

                Batmanın en büyük sorunlarından olan trafik, hava kirliliği ve yeşil alan bilinçli bir kentsel dönüşüm ile ortadan kaldırılabilir. Ama bunun için belediyenin eski mahallere 8 katlı site şeklinde yapılması şartı ile imar ruhsatı çıkarması lazımdır. Şehir dışına 10-12 kat izin veren belediyeler şehir merkezine 3-5 kat izin vermesi büyük bir çelişkidir. Bunun içinde bir çıkar var mıdır? Bilmiyorum. Batmanın yeni yerleşim alanlarında da iyi bir imar yok. Sokaklar dar ve eğridir. Araçlar için park düşünülmemiş. Belediye iyi bir imar planı çıkarmalıdır. Bu planın asıl amacı Batmanı güzelleştirme üzerine olmalıdır. Halktan nasıl rüşvet koparırız hesabına yönelik olmamalıdır. Diyarbakır’da yapılan yeni yerleşim alanları göz kamaştırıyor. Belediye plan yaptı ve üzerinde durdu. Müetahitlerde güzel siteler yapınca harika manzaralar ortaya çıktı. Her şeyden önce güzel bir imar planı yapılıp uygulamaya konulmalıdır.  

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *