20


            Biz insanoğlunun en önemli özelliklerinden biri şudur. Başkası için, başkalarını küstürmek. Başkalarının liderliği için başka insanlarla kavga etmek. Biz kendimizi bu durumdan kurtarmalıyız. Medeni insanların yaptıkları gibi yapmalıyız. Gönlümüz birinden yana, sevgimiz birinden yana olabilir. Ama bunu başkalarını kırarak, başkalarıyla tartışarak, hele başkalarıyla kavga ederek göstermeyelim. Oy kullanmak Parti tutmak bir kan davası şeklinde olmamalıdır. Şu bana oy vermedi. Bu benim istediğim partiye, istediğim şahsa oy vermedi.” O  zaman bu benim ilelebet düşmanımdır. “düşüncesini İçimizden atalım.

Bizler ne kadar kavga edersek edelim. Başkan seçtiklerimiz ayrı fikirde de olsalar, ayrı partide de olsalar bile yan yanda oturup birbirleriyle konuşuyorlar. Birbirlerine değer veriyorlar. Birbirlerinden küsmüyorlar. Birbirlerine tavırda almıyorlar. Ama bizler birbirimizle küsüyoruz. Selamlaşmıyoruz. Tartışıyoruz.Hatta kavga ediyoruz.En küçük bir fikir ayrılığında birbirimizin kalbini kırıyoruz.Birbirimizden küsüyoruz.Olabilir.Karşımdaki insanın düşüncesi benden farklı olabilir.Ama bu demek değildir ki ben onun bu düşüncesinden dolayı hemen onunla kavga edeceğim.Kendimize örnek aldığımız Peygamberimiz(sav) düşüncesine muhalif olan insanlarla kavga etmiyordu. Defalarca kapılarına gitmiş, konuşmuş, anlatmış ama Ebu Cehil misali olan insanlar ona karşı çıkmışlar.İman etmemişler.Hatta iki üç sefer amcası Ebu Leheb onun sözlerini keserek, ona hakaret ederek, insanların ondan uzaklaşmalarına sebep olmuştur. Yine de gördüğü yerde selam vermiştir. Gördüğü yerde ona gerekli olan insanlık saygısını göstermiştir.Yani bizler insanlarla şuna oy vermemiş diye kavga etmeyelim.Onlarla tartışmayalım.Emin olun adına Kavga ettiğimiz şahıslar Başkan olduğu zaman bizitakmazsan.Takmıyorlar da.Bizim onlar için yaptığımız o çalışmalardan habersizdirler.Haberli olsalar da gülüp geçerler.Bizim kraldan daha fazla kralcı olduğumuzu düşünürler ve söylerler. O yüzden biz biz olalım biri zengin olsun diye, biri Başkan olsun diye, biri kendi yakın akrabalarını müteahhit yapsın diye insanlarla küsmeyelim.  İnsanlarla kavga etmeyelim.Bir partiye bakıyorsunuz oy veren gariban halktır. Ama şahıbaşkan olduktan sonra veya milletvekili olduktan sonra veya bakan olduktan sonra onun kardeşi, Onun oğlu, onun yeğeni, onun amcası, onun dayısı onun danışmanı olur. Onun müteahiti olur. Onun adına söz keser. Onun yerinde ki temsilcisi olur. Peki bunlar için mi biz halkla kavga ediyoruz?Halkla tartışıyoruz?İnsanlarla küsüyoruz?Küsmeye gerek yoktur.Oyumuzu veririz vermeyiz severiz ayrı bir meseledir. Ama toplum Medeni hale gelmelidir. Artık kavgayı, tartışmayı,küsmeyi bir tarafa bırakmalıdır.

Şu konuya dikkatlice bakarsak ki, bir Milletvekili bir dönem bir partiden, diğer bir dönem başka partiden, ondan sonra başka partiden veya bir şahıher dönem başka bir partiden belediye başkan adayı olur.Meclis üyesi olur.Bilmem ne olur. Niye Çünkü bunlar Ankaraya gittikleri zaman, o koltuğa oturdukları zaman bakıyorlar ki, bütün partilerin birbirinden farkı yoktur. Hepsinin amacı birdir. Oraya giden şahısların amacı birdir. Ben ne yiyebilirim.Ben kendime ne kadar menfaat sağlayabilirim.Her bir şahıs o koltuğa gittikten sonra servetine servet katmıştır.Çocuklarının, hanımının,kardeşlerinin, kendisine yakın olan akrabalarının serveti katlaşmıştır. Çocuğu fabrika sahibi olmuş, hastane sahibi olmuştur. Kimisi Gemi filosu alır,kimisi tır filosu. Bizler kavgalarımızla, tartışmalarımızla ve münakaşalarımızla  baş başayız. Biz birbirimize küseriz.Ama milletvekilleri birbirleriyle aynı masada yemek yerler.Biz birbirimize selam vermekten uzak dururken,onlar her gün aynı yolun yolcusudurlar. Bir dönem CHP den milletvekili sonraki dönem refahtan sonraki dönem AK Parti'den sonraki dönem DSP den sonraki dönem MHP'den. Adam oraya gelince fikrin olmadığını görüyor. Diyor ki bütün partiler aynıdır.Sadece halkın arasında kutuplaşmalarsebep olurlar ki, kendileri menfaat elde etsinler. Bizde bu şahıslar milletvekili olsun diye,başkan olsun diye, bakan olsun diye, müdür olsun diye kavga ederiz, tartışırız, küseriz.Ama onlar ipi ellerine geçirdiği anda, bütün menfaatleri kendi yakın akrabasına çevirir. Siz hiçbir milletvekili gördünüz mü danışmanlığı veya temsilciliğini dava arkadaşlarından birini yapmıştır. Genelde ya Oğludur ya kardeşidir ya yeğenidir veya çok samimi olduğu bir dostunun çocuğudur. Danışman yaptıkları insanlarında hiçbir özelliği yoktur.Yani kariyer sahibi olan,toplumun sorunlarını çözecek insanları kendilerine danışman yapmazlar.Bize alternatif olarak sunulan partiler veya insanlar da iktidardakilerden farklıdeğildirler. Onların derdi de "biraz da biz yiyelim" dir. Yani bize hizmet etmek için bu çabanın içine girmiyorlar.Onlar yesinler diye kavga etmeyelim.

             Halk dürüst insanları istiyor mu? Hayır. Kendisine menfaat vereceğini zannettiği adaya yanaşıyor.

             Son olarak şunu söylemek istiyorum.Lütfen önümüzde Mart belediye seçimi var. Muhtar seçimi var. Onlar maaş sahibi olsun diye milletle, Halk'la kavga etmeyelimküsmeyelim, tartışmayalım. Kim kime oy verirse kendisi bilir. Ama şu insan şunun taraftarıdır diye insanlara tavır takmayalım. Şunu da göönüne almalıyız. Bizim yaptığımız dostlarımızı sevindiriyor, bizi ve dinimizi sevmeyenleri üzüyorsa doğru yoldayız. Tersi ise yaptığımızı tekrar gözden geçirmeliyiz. Yine de barış ve selam kavga ve savaştan çok daha güzeldir. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *