381

 

 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, “Ya Rabbi, Receb ve Şaban’ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir” diye dua ederek karşıladığı mübarek üç aylar, 29 Mart'ta Çarşamba günü başlıyor. Recep Ayının ilk Cuma gecesi olan 30 Mart Perşembe akşamı da "Regaip Kandili"ni karşılayacağız.

 

Recep ayında, Regaip ve Mi’râc; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı geceyi içinde barındıran üç aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet, itaat ve zikre verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır.

 

Peygamber Efendimiz (S.A.V.), üç aylara çok önem vermiş ve bu aylar gelince " Ya Rabbi, Recep ve Şaban'ı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a eriştir” diye dua etmiştir.

 

Bu mübarek aylar ve geceler Müslümanlar için birer nimet ve fırsattır. Bu mübarek aylar vesilesiyle ibadetlerimizi artırarak düzene koymalı, dünya Müslümanlarının vahdet ve kardeşliğinin tesisi için çalışmalıyız.

 

Bu mübarek aylarda; Hz.Ömer’in (R.A.)’nın, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.”  sözünün gereğini yaparak; nefislerimizi hesaba çekmeli, ömrümüzü nerede ve nasıl geçirdiğimize ve eksiklerimize bakarak, üç ayları milad kabul ederek, hayatımızı İslam’a göre tanzim etmeliyiz.

 

İbadet ve zikirlerimizi çoğaltmalı, bol bol tevbe ve istiğfar ederek, zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimiz için dua etmeliyiz.

 

Unutulmamalıyız ki; imtihan için gönderilen kullar olarak bizler dünyada nasıl yaşamışsak, hangi yolu takip etmiş, kime uymuşsak; hesap günü olan kıyamet gününde de Allah’ın huzuruna, dünyada işlediğimiz ameller ile varacağız. Eğer dünyada salih amel işlemişsek; ona göre karşılığını mükâfat olarak alacağız. Yok, eğer şeytan ve avanesine uymuş, onların izinden gitmişsek; işlediğimiz fısk ve fücura karşılık azabı hak edeceğiz. Böylece Hak yolunda gitmemenin sonucu olarak pişmanlık girdabında mahcup olacağız. Lakin bu mahcubiyetin orada hiçbir faydası olmayacaktır.

 

Bu konuda Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:

"İman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır." -Haşr Suresi:18-

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazan’ı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Ramazan ayına bir hazırlık olmak üzere Recep ve Şaban aylarını daha verimli olarak değerlendirmeliyiz.

 

Mümkün olduğunca kendimizi günahlardan korumaya çalışmalı ve tevbemizi yenilemeliyiz. Unutmayalım ki; Rabbimiz! Recep ve Şaban ayları vesilesi ile bizlerin, çok yoğun geçecek olan Ramazan’a hazırlanmamızı istiyor. Çünkü Ramazan ayı bizler için artık hasat vaktidir.

 

Üç ayların ehemmiyeti ile ilgili olarak şu sözleri hatırlayalım: "Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad ayıdır." ve "Yıl; ağaç gibidir. Recep; ağacın yaprakları, Şaban; meyvelerin olgunlaşması, Ramazan ise olgunlaşmış olan meyvelerin toplanmasıdır."

 

Yazımızı Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hadis-i şerifleriyle sonlandıralım “Recep, Allah’u Teala’nın ayıdır. Şaban, Benim ayımdır. Ramazan ise, ümmetimin ayıdır.”

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *