image

Osmanlı kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan şark köşesi kültürü Batman’daki bazı lokantalarda yaşatılmaya çalışılıyor. Cumhuriyetin ilanıyla rağbetin azaltıldığı şark köşesi kültürünün unutulmaması için lokantalarının bir bölümünü şark köşesi yaptıklarını belirten Asmalı Konak Lokantasının sahibi Hüseyin Oğuz, bu geleneğin vatandaşların da ilgisini çektiğini, özellikle ailece lokantaya gelenlerin şark köşesini tercih ettiğini söyledi.

ŞARK KÖŞESİNE İLGİ GÖSTEREN LOKANTALAR ARTIYOR

Vatandaşların şark köşesi bulunan yerlere ilgi gösterdiklerini belirten Oğuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şark kültürü özellikle kafelerde çok kullanılmaktadır. Lokantalarda ise cazibe haline gelmiştir. Yerli ve yabancı turistler şark köşelerinin olduğu yerlere büyük ilgi göstermektedir. Şark köşelerine baktığımız zaman sağlık açısından da önemlidir. Sağlığını düşünen bir insanın mutlaka şark köşelerini kullanması gerekir." Dedi.

İSLAM KÜLTÜRÜ OLDUĞU İÇİN UNUTTURMAK İSTEDİLER

Oğuz, şark köşeleri kültürünün Osmanlı Dönemi'ne kadar dayandığını söyleyerek,"Şark köşeleri kültürü bir medeniyettir. Bunların eğitimi olup, aslı Osmanlı'ya dayanmaktadır. Özellikle Osmanlı'nın son dönemine kadar şark köşeleri kullanımı çok yaygındı. Özellikle saraylarda, hamamlarda, kafelerde ve misafirin olduğu yerlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktaydı. Cumhuriyet dönemindeyse şark kültürü yok edilmek istendi. Özellikle İsmet İnönü döneminde İslam kültürü yok edilmeye, bununla beraber İslam'ın bütün sanatları da ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. " ifadelerini kullandı. Şevki Aslan

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *