image

Geçen sene Sur’da polislerin küçük çocuklara yönelik çirkin hakaretlerde bulunup istismarda bulunduklarının ortaya çıkması üzerine Batman Barosu basın açıklamasıyla olaya tepki gösterdi. Batman Baro Başkanlığı binasında yapılan basın açıklamasını Kadın Hakları Komisyon Üyesi Kübra Demir okudu. Demir yaptığı açıklamada, “14.01.2017 tarihinde” CcC Doğan” isimli Youtube hesabında servis edilen görüntüler bir kez daha çocukların savaş zamanlarında yaşamış olduğu travmayı ve istismarı gözler önüne sermektedir. Görüntülerin Sur’dan sivillerin tahliye edildiği Mart-Nisan 2016 tarihlerinde çekildiği tahmin edilmektedir. Görüntülerde bir sığınakta yer alan ailenin yaşamış olduğu travma ile karşı karşı kalmaktayız. Zira görüntüleri alan özel harekât birimi olduğu tahmin edilen kolluk mensupları yaşları 5-10 arasında değişen çocukları sığınaktan çıkartırken sarf etmiş oldukları sözler ve çocuklara yaptırdıkları eylemler ile çocuklar üzerinde duygusal, fiziksel ve cinsel istismarda bulunmaktadırlar. Kolluk mensupları görüntüler boyunca çocuklara birtakım küfür ve hakaretlerde bulunurken çocukların kıyafetlerini çıkarttırmaktadırlar. Çocukların maruz kalmış olduğu sözler ve eylemler açık ve net bir şekilde çocuklar üzerinde duygusal, fiziksel ve cinsel istismar yapıldığını göstermektedir.” Dedi.

KABUL EDİLEMEZ

 Hiçbir güvenlik önleminin yaşanan bu insanlık dışı muamelenin haklı gerekçesi olamayacağını, güvenlik güçlerinin silahlı çatışma veya savaşın tarafı olmayan çocukların bedenleri üzerinde bu tarz hukuk dışı ve teşhirci uygulamalarda bulunmalarını meşrulaştıramayacağını belirten Demir, “Güvenlik konseptinin öznesi olan devletler herhalükarda çocuk haklarının temel ilkesi olan “ çocuğun üstün yararı” ilkesini gözetmek zorundadır. Görüntülerin yaklaşık bir yıl sonra hiçbir kaygı gözetilmeden servis edilmesi hak ihlalleri konusundaki faillerin bulunup yargılanması konusundaki duyarsızlığın sonucudur.” Dedi.

 YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Yetkilileri göreve çağıran Demir, “Biz Batman Barosu Kadın Hakları, Çocuk Hakları ve İnsan Hakları komisyonları çocuklar üzerinde meşrulaştırılmaya çalışılan ve sistematik hale getirilen hak ihlallerinin takipçisi olacağız. bu hak ihlallerinin faillerini bulma konusunda üzerine düşen pozitif ve negatif yükümlülükleri yerine getirmek üzere devlet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz.” İfadelerini kullandı. Mehmet Emin Uraz

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *