image

Geçmiş yıllara nazaran diktikleri elbise sayısı oldukça azalan terziler, şimdilerde ise sadece tamirat işleriyle gün geçiriyor. Hazır giyim sektörünün işlerini bitirme noktasına getirdiğini söyleyen Batmanlı terziler, eski günlerini aradıklarını belirtiyorlar.

39 yıldan beri terzilik yapan Sıddık Çiftçi, hazır giyim sektörünün mesleğini öldürdüğünü belirterek, “12 yaşındayken terziliğe başladım. İşçilik, kalfalık, ustalık dönemi yaşayarak, 1991 yılından bu yana dükkân işletiyorum. Eskiden terzilik kıymetliydi, güzeldi, iş vardı. Zamanla hazır giyim sektörü bizim mesleği bitirme aşamasına getirdi. Son 15 yıldır terzilik mesleğinin kıymeti kalmadı. Hazır giyimde kendine bir şey bulamayanlar geliyorlar. Kendini sevenler ve özel müşterilerimiz var ama eskisi gibi değil. Eskiden kaç tane kalfa, çırak çalıştırırdık. Ama şu anda 2 kişi çalışıyoruz.” dedi.

“TERZİLİK MESLEĞİNDE ÇIRAKLIK EĞİTİMİ BİTTİ”

Artık terzilik mesleğiyle ailesini geçindiremeyecek duruma geldiğini ifade eden Çiftçi, “Yanımda pantolon diken arkadaşta burada tek çalıştığı zaman ailesini geçindiremiyor. Kendi ailesini geçindirebilmek için 2-3 yerde pantolon dikiyor. Eskiden rahatlıkla ailemi geçindiriyordum, bir tane ceketçim, pantoloncum vardı, onlarda ailesini geçindiriyordu ve ayrıca çıraklarımız da vardı. Şu an 2 kişiyiz ama yine de ailemizi geçindiremiyoruz. Terzilikle tek kalsa ailemizi geçindiremeyiz.” diye konuştu.

Terzilik mesleğinde artık çırak yetişmediğine dikkat çeken Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: “Terzilik mesleğinde çıraklık eğitimi bitti. Şu anda atölyelerde makine çalıştırmasını öğrenenler, tamircilik işi yapıyorlar. Yeni yetişenler hiç elbise dikemiyor. Biz de artık tamircilik yaparak bu boşluğu bununla dolduruyoruz.”

“TERZİ MESLEĞİNİ DOKTORLUĞA BİLE DEĞİŞTİRMEZDİ”

Hazır giyim sektörüyle mücadele etmenin imkânsız olduğunu vurgulayan bir başka terzi Recep Karabulut da terzilik mesleğinin artık can çekiştiğini ifade etti.

Karabulut, “Terzilik eskiden bizim çıraklık dönemimizde çok iyiydi. Ama bizim neslimize gelene kadar bizde bir şey kalmadı. Daha doğrusu hazır sektör bizi bitirdi. Sadece dikim bizi kurtarmıyor. Tamircilik de yaptığımız zaman bize ekmek çıkabiliyor. Ama onun dışında sadece terzilikle yürütülmüyor. Terzilikte gittikçe gidiyor. Bizde zamanla artık dikim işini tamir işine dönüştürüyoruz. Çünkü kumaş alıyoruz, satılmıyor, çeklerimiz, ödemelerimiz var sıkıntı çekiyoruz. O konuda terzilik eskisi gibi değil. Eskiden çok çok iyiydi. Bir terzi mesleğini doktorluğa bile değiştirmezdi. Benim ustalarım çok iyi kazandılar. Eski terzilerin çoğu da kazandı. Eski topladıklarını şu anda yiyebiliyorlar. Şu anki terzilikle ne bir birikim, ne de geçindirme oluyor. Terzilik günlük geçim olmuş.” dedi. İlkha

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *