image

Protein ve besin değeri bakımından önemli bir ürün olan 30’lu yumurta kolisine yüzde 25 civarında yeni bir zam yolda. Yumurta toptancıları, kış aylarının yaklaştığı dönemlerde artan yumurta fiyatlarının, önümüzdeki günlerde de artış gösterebileceğini belirtti.

Batman’da yumurta sektörüyle ilgilenen Ziya Ulhak Yamaç, yumurta fiyatlarındaki yükselişin ihracat ve aşırı tüketimden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye yumurtacılık ve tavuk sektöründe dünyada sekizinci sırada olduğunu ifade eden Yamaç, “Türkiye’de kişi başına yıllık yumurta tüketimi 220 adet, Avrupa ülkelerinde ise  320 civarındadır. Yumurta fiyatlardaki iniş-çıkışlar, genelde haftalık, pazartesi günleri borsada yayınlanır. Fiyatlar yayınlandıktan sonra serbest piyasa bunu şekillendirir. Arz-talep, yani tüketim ile üretim şekillendirir.” dedi.

FİYATLAR YÜKSELİŞTE

Kış aylarının yaklaştığı dönemlerde, yumurta gibi proteini yüksek olan ürünleri ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Yamaç, “Şu an da yumurta fiyatlar yükseliş aşamasındadır. Tüketimin arttığı bir dönemdeyiz. Okulların açılması, havaların soğuk olması tüketimi artırıyor. İnsanın protein ihtiyacının karşılanabilmesi için diğer ürünlerden daha çok yumurta ve tavuk tüketilmelidir.  Yumurta fiyatlarının şu an da yükselmesinin sebebi ihracat ve üretimle ilgilidir. Yumurta üretimi fazla olduğu zaman yumurta fiyatı düşer, yumurta üretimi az olduğu zaman fiyatlar yükselir. Şu an da bu paralel doğrultusunda hareket ediliyor. Tavuk kesimlerinden dolayı geçen aya nazaran yumurta üretimi azaldı. İhracatta ve tüketim arttığı için yumurta fiyatları yüzde 25 civarında yükseliş gösterdi.” ifadelerini kullandı.

30’lu yumurta koli fiyatının şu an 5 ila 6 TL arasında değişkenlik gösterdiğini belirten Yamaç, beklenen zammın gelmesi halinde fiyatlarında 9 TL’ye kadar çıkabileceğini sözlerine ekledi.  İlkha

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *