image

Son aylarda herkesin şikâyet ettiği gıdadan temizliğe, giyimden ilaca kadar bütün sektörlerdeki fiyat artışlarının sebebini Batmanlı esnafa sorduk. Esnaf, fiyat artışlarının en büyük sebebinin ihracat olduğunu söylerken, ikinci neden olarak da ürün tedariğinin ilk ayağı olan fabrikaları işaret ediyor.

“Fiyatların durdurulması için yapılacak tek şey ihracatı durdurmak”

Veysel Bayık

Fiyat artışlarının önüne geçmek için acilen gıdada ihracatın durdurulması gerektiğini söyleyen Veysel Bayık isimli esnaf, “Fiyatların durdurulması için yapılacak tek şey ihracatı durdurmak. Devletin fiyatları kontrol etmek gibi bir niyeti varsa önce ihracatı durduracak, sonra da fabrikalardaki çıkış fiyatlarını kontrol edecek. Bu konuya çözüm getirmek isteniyorsa bu konuda ciddi bir denetim yapılması lazım. Devletin yaptırım gücünü göstermesi lazım. Yoksa ne tavukta ne de diğer ürünlerde fiyatlar hayatta düşmez. Genel olarak bütün kalemlerde fiyatlar düşürülmek isteniyorsa işin kaynağına eğilmek lazım. Ondan sonra büyük marketlere el atılması lazım. Bugün bu büyük marketlerde binlerce çeşit ürün satılıyor. Göz önündeki 2-3 üründe indirim yapıyor, geriye kalan binlerce üründe ise kafasına göre fiyat yazıyor. Göz boyama indirimleriyle de küçük esnafı bitiriyor, bitirmeye çalışıyor. Rakip olarak küçük esnafı görüyor.” şeklinde konuştu.

“Birkaç ayda ne değişmiş ki fiyatlar %50 artıyor?”

İhsan Dağ

30 yıldır gıda toptancılığı yaptığını söyleyen İhsan Dağ isimli esnaf, piyasada denetimsizliğin hakim olduğunu söyleyerek, “Herkes kendi kafasına göre fiyat koyarsa olacağı budur. Bütün girdiler stabil haldeyken; mazotta, işçilikte ve diğer kalemlerde bir artış yokken bir anda fabrikadan çıkan ürünlere %40-50 zam yaparsan fiyatlar tabiki yerinde durmaz. İşçi maaşları yerinde duruyor, dolar yerinde sayıyor, taşıma maliyetlerinde bir değişiklik yok ama bakıyorsun ki 100 liralık ürün olmuş 140-150 lira. Bunun kaynağında yani fabrikada kontrol edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Devletin denetimi yanlış yerde yaptığını savunan Dağ, “Gelip marketi, bakkalı denetleyip bir şey halledemezsin. 10 gün evvel suyu alıyorduk 45-46 liraya, bir anda 55 liraya yükselttiler. Ne olmuş ne değişmiş? Talep arttığı için fiyatı arttırıyorlar. Yoğurt, süt, peynir fiyatları da öyle. Şu anda durduk yere samana bile zam geliyor. Baktığın zaman maliyette bir artış yok ama her aklına esen fiyatları arttırıyor.” dedi.

“Devlet çay fiyatını belirlerken piyasanın kendisini izlediğini bilmeli”

Zekeriya Doğan

Devlet kurumlarının fiyat belirleme noktasında yetkili olduğu alanlarda piyasanın kendisini izlediğini bilerek hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Zekeriya Doğan isimli esnaf ise, “Devlet de fiyatlarda belirleyicidir. Bu noktada devletin de elindeki araçları dikkatli kullanması lazım. Fiyatları arttırmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Birkaç gün sonra çayın yeni fiyatı açıklanacak. Sen çayın fiyatını arttırırsan makarnacı da zam yapacak, uncu da. Şekerin fiyatını arttırırsan sabuncu da zam yapacak, bisküvitçi de. Piyasada nasıl bir sıkıntı var ki zeytinin fiyatı 300 lirayı geçiyor? Bu fiyatlar suni fiyatlar.” şeklinde konuştu.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *