image

Batman’da son zamanlarda artan silahlı kavgaların altında kontrolsüz bir şekilde artan bireysel silahlanmanın yattığını söyleyen Vali Ekrem Canalp, bu konuda önemli çalışmalar yürüttüklerini ve 2 yıl içinde 6 kaçak silah imalathanesinin tespit edilerek basıldığını açıkladı.

Batman’da silahlı kavgaların sayısında ciddi bir artış gözlendiğinin altını çizen Vali Canalp, bu sorunu kaynağında kurutmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Toplumda artan olayların en önemli sebebi bireysel silahlanmadır.” diyen Vali Canalp, “Burada yapabileceğimiz en önemli iş, bireysel silahlanmaya karşı aldığımız tedbirlerdir. Bunun 2 ayağı var. Bu iki ayaktan bir tanesi resmi ruhsatlı olan silah sayısını azaltmak. Şu ana kadar Batman'da gelmiş geçmiş valilerin içinde en az silah ruhsatı veren vali benim. Bu alanı elimden geldiğince daralttım. Ama bir şey daha var ruhsatlı silah kadar ruhsatsız silahlar da çok. Her hafta, her gün, sürekli ruhsatsız silah topluyoruz, adli işlem yapıyoruz. Ama bundan çok daha önemlisi, bireysel ruhsatsız silahları yakalamaktan daha önemlisi; bakın iki yıl içinde Batman'da sayısı 6 oldu. 6 tane imalathaneyi biz kuruttuk. Niye kuruttuk diyorum? Bu konuyu bataklık gibi düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Batman’daki imalathanelerin kurusıkı tabancaları etkili silahlar haline getirdiğini belirten Vali Canalp, “O imalathanelerde yapılan şey şu: kurusıkı tabancaları etkili silah haline getiren imalathaneler bunlar. Kurusıkı tabanca piyasada daha kolay temin edilebilir, hiç sıkıntı yok. Kurusıkı tabancayı alıyor, onu normal silah haline getiriyor, yiv seti eklemek suretiyle ateşlenebilir silah haline getiriyor. Biz 2 yıl içinde 6 tane bu şekildeki imalathaneyi tespit ettik, bastık ve kuruttuk. En önemlisi bu zaten. Çünkü orası sivrisinekle mücadele etmek gibi değil tam bataklığın merkezi. Suyu kaynağından kesmeye yönelik önemli bir çabamız var.” Dedi.

Vali Canalp, “Toplum içerisinde bu kadar çok silahın olmaması gerekiyor. Az sayıda gerçekten de güvenlik riski olan kişi varsa, bunların sayısını daha çok dar tutmak gerekiyor. Bu çerçeveyi kısmak gerekiyor. Kısabildiğimiz kadar da bu çerçeveyi daraltmaya çalışıyoruz. Yani herkes belinde silah taşımaya başladığında, normal şartlarda basit kavgalarla sonuçlanabilecek olaylar, önemli yaralanmalarla, cinayetlerle sonuçlanacak hale dönüşebiliyor.” Dedi.

 Batman’a ilk geldiği günlerde bu tür olaylarla karşılaştığını söyleyen Vali Canalp, “Ben Batman'a ilk geldiğimde ilk yaptığım tespitlerden bir tanesi buydu. 15 yaşındaki çocuk parkta yaşıtını vurdu. Batman'daki ikinci haftamda hatta. Bu inanılmaz bir şey. Böyle şey mi olur? Bu insanı çok kaygılandıran bir şeydir. 15 yaşındaki çocuğun belinde silah ne geziyor? İçinde yaşadığımız ortam, kültür bunu bir şekilde normalleştirirse, çocuklar da bir şekilde kendi aralarındaki tartışmalarda küfürleşmelerde dahi elleri bellerine gidebiliyor. Bunun için yapılması gereken şey bireysel silahlanmaya karşı çok net, sürekliliği olan bir tavrın olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *