image

Türkiye ortalamasına göre oldukça kalabalık bir kent olan Batman’da emlak sektörü her zaman ön planda olmuştur. Ev-arsa alım satım ortalamalarında da başı çeken Batman’da birkaç aydır bariz bir durgunluk yaşandığını ifade eden Emlakçı Suat Zengin, bunun sebebinin banka kredilerindeki sıkıntı olduğunu belirtti. Öte yandan kiralık dairelerde şimdilik bir sıkıntı görmediklerini belirten Zengin, bir ay sonra başlayacak tayin döneminde kiralık evlere talebin artacağı için ev kiralamak isteyenlere acele etmelerini tavsiye etti.

Yüksek fiyatlı dairelerde kredi maliyetlerinin fazla olmasından dolayı alım satımın durduğunu söyleyen Zengin, “5-6 aydır Batman'da emlak sektörü bir durgunluk yaşıyor. Genellikle nispeten düşük fiyatlı daireler satılıyor. Onlar da 2- 2,5 milyon TL civarındaki daireler. Daha yüksek fiyatlı daireler ise çok nadir satılıyor.” dedi.

“Kiralık daire tutmak isteyenler acele etsin”

Ev kiralarında şimdilik bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Zengin, “Kira fiyatları geçen sene ile hemen hemen aynıdır. Bir düşme ya da yükselme yok. Bunun yanında geçen sene yaşandığı gibi kiralık ev bulma sıkıntısı şimdilik yok. Ama bir ay sonra başlayacak olan tayin döneminde sıkıntı yaşanabilir. O yüzden kiralık daire ihtiyacı olanlar şimdiden tutmaya başlasınlar. Özellikle evlilik hazırlığı yapanlar bu konuya dikkat etsinler.” şeklinde konuştu.

“Piyasadaki durgunluğun sebebi banka kredilerindeki sıkıntı”

Emlak alım satımının durgun olmasının en büyük sebebinin yüksek banka kredilerindeki sıkıntı olduğunu söyleyen Zengin, “Piyasanın bu halde olmasının sebebi yüksek banka kredilerindeki sıkıntı. Çünkü daha önceki dönemlerde ev almak isteyenler, kredilerin düşük olması sebebiyle ellerindeki altını dövizi bozdurup kalan kısmı ile de kredi çekip ev alırlardı. Kredilerin geri dönüşümü yüksek olunca kimse kredi çekmiyor. Şu an kredi oranları yüksek olduğu için yüksek maliyetlerden dolayı insanlar ev almaktan vazgeçiyor. Niyeti olanlar da vazgeçiyor.” ifadelerini kullandı.

“En düşük daire fiyatı 1 milyonun üstünde”

Artan pahalılıkla birlikte en düşük daire fiyatının 1 milyonun üstüne çıktığını belirten Zengin, “Ev fiyatları mahalleden mahalleye değişmekle beraber bir, buçuk milyonun altında daire kalmamış. Acil satmak isteyenler bile bu rakamın altına inmiyor. Batman'da satılan en yüksek fiyatlı daireler 5-6 milyonu buluyor. Özellikle yeni yapılan evler bu fiyatlara satılıyor. En düşük yeni ev fiyatları ise 3 milyondan başlıyor.” dedi.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *