image

Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, ilimizde gelişen seracılık ile ilgili Gazetemiz Batman Rehber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Seracılık ile ilgili bilgi veren Doğan, “Seracılık, hava şartlarının uygun olmadığı dönemlerde kısmen hava şartlarına müdahale edilerek suni olarak hava şartlarının uygun hale getirilmesi suretiyle doğal mevsimi dışındaki sebze, meyve ve süs bitkileri üretimi yapmaya yönelik bir çalışmadır.” Dedi.

400 DÖNÜM ÜZERİNDE BİR SERA ALANINA ULAŞTIK

Batman’da seracılığın son yıllarda gelişim gösterdiğini belirten Doğan, “Batman ilimizde de yine bu şekilde, özellikle 2000'li yıllardan sonra valiliğin ve Tarım Bakanlığı'nın da özel sektöre destek vermesi ile önemli oranda bir gelişme söz konusudur. 2000'li yılların başında belki 5-6 dönümü geçmeyen Batman ilimizdeki seracılık, bahsettiğim desteklerle geliştirilerek 400 dönüm üzerinde bir sera alanına ulaşılmış durumdadır.” Diye konuştu.

NİSAN AYINDA YETİŞEN SEBZELER FİYATI CİDDİ ORANDA DÜŞÜRÜYOR

Seranın Batman'da gelişmesinin fiyatlara olumlu yansıdığını vurgulayan Doğan, “Dışarıdan gelen ağırlıklı olarak sebzelerin örtü altı yetiştiriciliği ile gerekli iklim şartlarının optimum düzeyde sağlanarak o bitkilerin burada yetiştirilerek dışarıdan geleceğine Batman’da yetiştirilerek daha uygun fiyatlara mal edilebilmektir.  Nitekim biz bunu bugün marketlerde görebiliyoruz. Özellikle bölgemizde Şubat ve mart aylarında ekilen ve nisan ayında yetişen sebzelerin hasat edilip satışa sunulmasıyla bölgedeki fiyatlar neredeyse yarı yarıya düşürülebilmektedir.” Dedi.

Doğan, “Bu da tabii tüketim anlamında, vatandaşın alım gücü anlamında, marketlerin satış fiyatları üzerinde önemli bir noktaya sahiptir. Yani ticari olarak, ekonomik olarak vatandaşın cebine olumlu yönde yansımaktadır. Sebzelerden mesela salatalık, 30 TL civarında iken bugün 10, 11 TL civarında satıldığını görüyoruz. Ramazan Bayramı’ndan bir hafta önce yerli sebzelerin çıkmasıyla fiyatların epeyce bir aşağı yönlü düştüğünü gözlemleyebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.

BATMAN ÇEVRESİNDEKİ SERALARDA YILLIK 200.000 TON SEBZE ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

İlimizde serada yetişen ürünlerle ilgili bilgi de veren Doğan, “Batman çevresindeki seralarda genellikle salatalık ve domates ağırlıklı olmak üzere yıllık 200.000 ton civarında sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra hasattan sonra ikinci ürün olarak marul, lahana ve karnabahar gibi bitkiler de yetiştiriliyor.” Dedi.

BATMAN'DA GENEL OLARAK GELENEKSEL YÖNTEMLERLE SERACILIK YAPILIYOR

Batman’ın modern seracılığa geçmesi gerektiğini belirten Doğan, “Batman'da bunu geliştirmek için daha kaliteli daha verimli bir üretim ve daha yüksek bir gelir elde etmek için modern seracılığın yapılması gerekiyor. Batman'da genel olarak geleneksel yöntemlerle seracılık yapılıyor. Modern seracılığın dezavantajı, çok yüksek maliyetlerle mümkün olmasıdır. Modern seracılığın birçok girdisi yüksek maliyetlerle mümkün olduğu için bu konuda devletin teşvik sağlaması önemlidir. Burası önemli bir noktadır: Modern seracılığa geçilmesi durumunda Nisan ayından itibaren ürün elde edilebilirken şubat, mart aylarında bu verim elde edilebilir. O zaman da Şubat, Mart aylarındaki yüksek fiyatlar da dolaylı olarak yarı yarıya inmiş olacak ve vatandaşlar uygun fiyatlarla sebze meyve tüketme imkânı elde etmiş olacaklar.” Diye konuştu. HAMDULLAH KARADAŞ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *