image

Vali Canalp, açıklamasında, “Denilmiştir ki; biz bir enkaz devraldık. Ben de şimdi size buradan somut örneklerle nasıl bir enkaz devralındığını anlatacağım.  Siz, siz belediye hizmet binası dahil belediyenin diğer binaları da dahil sıfırdan yapılmış her türlü mefruşatı, mobilyası, makam koltukları dahil ofisleri de dahil her şeyi dört dörtlük hazır, temeli atılmış değil hizmete sunulmuş bir enkaz devraldınız. -Siz diyorsunuz ki, biz bir enkaz devraldık; belediye otobüslerinin sayısı 3 katına çıkmış, eski olan otobüsleri de yenilenmiş olarak ve ayrıca 101 tane sıfırdan yeni araç alınıp size araç filosu genç yepyeni bir araç filosu olarak bir enkaz devraldınız.  1.8 milyon ton asfaltın atıldığı ve her sokağın ve caddesinin alt yapısının yapıldığı, her yerin tamamı asfaltı bitmiş olarak bir enkaz devraldınız.  2 milyon metrekare parke taşı döşenmiş ve her tarafında yapılmış olan her işte üzerindeki parkesi de bitirilmiş vaziyette bir enkaz devraldınız. 500 km. Yağmur suyu hattı ile kanalizasyon hattı döşenmiş bir vaziyette enkaz devraldınız. Yeşil alan miktarı iki katına çıkmış park ve bahçelerinin sayısı da 3 katına çıkmış bir enkaz devraldınız. Türkiye’deki hayvan barınakları içerisinde en büyük en kapsamlı en esaslı ikinci en büyük hayvan barınağının temeli atılmış değil, hizmete hazır vaziyette hayvan barınağını enkaz olarak devraldınız.” İfadelerini kullandı.

Vali Canalp açıklamasının devamında, “Türkiye'de büyükşehirler hariç altyapı koordinasyon merkezini kurmuş tek belediye 2023-2024-2025-2026 yılları dahil olmak üzere sadece belediyenin hizmet birimleri değil, diğer altyapıyla ilgili özel şirketler de dahil olmak üzere kamu kurumları da dahil olmak üzere her birisinin altyapı programı tamamıyla hazırlanmış birbiriyle uyumlaştırılmış Türkiye'deki tek belediye olarak öyle bir enkaz devraldınız. Üniversite öğrencilerine ücretsiz hibe şeklinde yemek verebilen tek belediyeyi enkaz devraldınız. Anasınıfı öğrencilerine Türkiye’de ücretsiz dezavantajlı mahallelerdeki tüm anasınıfı öğrencilerinin hepsine ücretsiz kahvaltı hizmeti verebilen tek belediye olarak Batman belediyesini böyle enkazları aldınız.  Kendi üretmiş olduğu ekmeği, hem de her gün 45.000 tane ekmeği vatandaşına ücretsiz olarak tek başına verebilen tek belediye olan Batman belediyesinin bu şekilde devraldınız.” Dedi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: “Siz böyle bir enkaz devraldınız ki, kütüphanecilikte dünyadaki seattle modelini Batman modeli diye uygulamaya koyabilen ve aynı anda 4 büyük kütüphaneye inşa etmeyi başarabilen ve bunun için de maddi gücü kudreti olabilen bir Batman belediyesinin böyle bir enkazını devraldınız. Türkiye’deki en ucuz ekmeği vatandaşına yediren bir belediyeyi böyle bir enkazı devraldınız. Türkiye’deki en ucuz suyu, elektrikle su üretmesine rağmen vatandaşlarına en ucuz suyu ikram edebilen, temin edebilen tek belediye olan Batman Belediyesi olarak biziz, siz böyle bir belediyeyi enkaz olarak devraldınız.  Türkiye'de en ucuz toplu taşıma hizmetini vatandaşına sunabilen ve öğrencileri bir liraya taşıyabilen ve mali anlamda bunu da sürdürebilen parası, kudreti buna yeten belediye olarak Batman belediyesini devraldınız.”

Açıklamada, “Kentin her alanında, caddelerinde, sokaklarında, trafik uygulamalarında pırıl pırıl gece de canlı ve diri şekilde yaşayan bir kent olan Batman’ı, bir belediyeyi devraldınız. Ama siz buna da enkaz dediniz. Söylemiş olduğunuz yalanlarda artık çok aştınız. Dün artık boyunuzu da aştınız. Dün öyle bir şey Söylediniz ki; Batman Belediyesini 3 milyar liranın üzerinde borçla devraldığınızı söylediniz. Ben şimdi size teker teker madde madde yalan nasıl söylenir, herkese anlatacağım. Demişler ki, 863.951.195,26 TL borç. Ne borcu bu. Bir ihale edilerek sözleşmeye bağlanan gelecek borçlar. Bir daha söyleyeyim mi, anlaması çok zor 863 milyonluk tek kalemde bir borç çıkarmışlar. Demişler ki kayyum bize bir borcu üstümüze yığdı demişler. İhale edilerek sözleşmeye bağlanan gelecek borçlar. Milyarlık bir borç ilan etmişler. Ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Dedikleri ne biliyor musunuz bakın biz burada 1 buçuk milyarlık bir yatırım için toplandık.  Bu 1 buçuk milyarlık yaptığımız iş nedir. Bugün burada yaptığımız 1 buçuk milyarlık yatırımdır.” Denildi.

Vali Canalp, “Bizim temelini atmış olduğumuz ihaleye bağlamış olduğumuz bir kısmı bu yıl, bir kısmı önümüzdeki yıl, bir kısmı da bir sonraki yıl bitecek olan işlerdir.  Bunların maliyetini tutmuşlar demişler ki bu bir borçtur. Bu borçsa, yatırım nedir? Eğer bugün öyle diyorsanız mantık buysa biz bugün 1 buçuk milyarlık yatırımını değil, 1 buçuk milyarlık borcun temelini atıyoruz.  Hayır. Biz yatırımın temelini atıyoruz, borcun temelini atmıyoruz. Ama sizin söylemiş olduğunuz ifade aynen budur. Firmayla olan borçlar gene aynısı. Firmalara borç dediğiniz şey aynı mantık. Hem de demişler ki, 640 milyon liradır.  640 milyon TL’yi da borca eklemişler. Bu da yatırımdır. Firmalara borç dediğiniz şey bunlar da yatırımdır. 2022 yılında Batman Belediyesi 1,5 milyar TL. yatırım yaptı, 2023 yılında Batman Belediyesi 1,5 milyar TL gene de yatırım yaptı, 2024 yılı ilk üç ayı 1,5 milyar TL yatırım yaptı. İki yıl üç ayda 4,5 milyar TL yatırım yaptık. Bunların adına borç denmez efendiler. Ya da hanımefendiler. Bunların adına yatırım denir. Siz yarın yatırım yaparsanız, yaptığınız yatırım borcun hanesine değil yatırım hanesine yazılır. Eğer bu mantıkla gitmiş olsaydınız iki ile üç ayda 4,5 milyar borç yazmanız lazımdı. Sanki Batman Belediyesi önümüzdeki yıllarda hiç yatırım yapamayacak şekilde lanse edilmeye çalışılıyor. Ben sizlere Batman Belediyesi’nin ne olduğunu buradan bir kez daha öğreteceğim. Batman Belediyesi, makam koltuğunda oturduğunuz bu belediye, Türkiye’de büyük şehirler bir ligdir. 30 büyük şehirdir.  Geri kalan 51 vilayetin içindeki kendi liginin şampiyonudur. En büyük belediyedir. Bir daha öğretiyorum size oturmuş olduğunuz koltuk Türkiye’de büyük şehirler dışında diğer belediyeler Ligi’nin şampiyonu olan belediyedir. Siz böyle bir belediyede bulunuyorsunuz. İşte öyle bir belediyenin de geliri nasıldır biliyor musunuz? Her ay Batman Belediyesi’ne genel bütçe gelirlerinden Maliye Bakanlığının kaynaklarından 300 milyon TL kaynak geliyor. Her ay kendi öz gelirleri de beraber minimum 100 milyon TL civarında. Ayına göre de durumunu aşan mesela önümüzdeki ay böyle olacak emlak vergileri gelecek belediyenin bütçesi coşacak, gelirleri coşacak, aşacak her ay 100 milyonu aşan kendi öz geliri var. Batman Belediyesinin 2024 yılındaki gelirleri 5 milyar TL’yi aşkın bütçesi var. Siz bunun farkında mısınız. Harca harca bitmeyecek bereketli bir paradır. Ama mesele şu öyle bir mantık öne sürüyorlar ki, yüksek bir borç aldık. Yüksek bir borçla yapacak bir şeyimiz yok, biz de kaynak yok demektir. Kesinlikle hiçbir şekilde asla öyle bir şey yok. Batman Belediyesi’nde elindeki kaynak, kendi ligi içerisindeki hiçbir belediyenin nasip olmayacak kadar bir kaynaktır. En büyük belediye finansal anlamda da en zengin en güçlü belediye, en yüksek bütçeye sahip olan belediyedir.” İfadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *