image

İlimizde yapılan avcılık ve balıkçılık faaliyetlerinin canlıların üreme ve çoğalma dönemlerine girmesiyle popülasyonun artması için av yasakları başladı.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Batman Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Murat Sertkaya, kara av yasaklarının devam ettiğini belirtti.

Av bayi işleten Sertkaya, “25 yıldır av bayiliği ve avcılık yapıyorum. Baba mesleğim. Babam da 1978 yılından beri bu sektördedir. Babamı emekli ettik şu an ben ve kardeşim onun mesleğini icra ediyoruz.” dedi.

“Av Yasakları 8’inci Ayın Ortalarından İtibaren Sona Ermesi Bekleniyor”

Av yasaklarına değinen Sertkaya, “Tarih olarak kara avcılığı 25 Mart’ta bitti. 1 Nisan itibariyle de balık av sezonu kapandı. Balık av sezonumuz 1 Temmuz itibariyle tekrar başlayacak. Büyük ihtimalle merkez av komisyonu da alacağı yeni kararla büyük ihtimalle sekizinci ayın 15 veya 20’sinde tekrar av sezonu açılacak.” diye konuştu.



“Yasaklar Canlıların Üremesi İçin Gerekli”

Sertkaya, “Av yasakları canlıların belli başlı üreme dönemleri var. Bu dönemlerde popülasyonun devam etmesi için gerekli dönemlerdir. Hayvanların kuluçka ve çiftleşme dönemidir. Bu yüzden hayvanların neslinin devam ettirilmesi için bu av yasakları dönemsel olarak yapılıyor. Bizler resmi avcılarda buna özen gösteriyoruz. Avcılar olaraktan av dönemlerinin açılış ve kapanışlarına çok önem veriyoruz.” dedi.

“Avlanması ve Vurulması Kesinlikle Yasak Olan Hayvanlarda Var”

Bazı türlerin ise hiçbir şekilde vurulmasının yasak olduğunu belirten Sertkaya, “Bölgemizde avlanması kesinlikle yasak olan yani dönemsel değil sürekli yasak olan hayvanlar var. Çizgili Sırtlan bunlardan biri. Zaten avcılar onları hiçbir zaman vurmaz. Maalesef çobanlar veya vatandaşlar bilmedikleri için saldırmasından korktuklarından dolayı yanlışlıkla vurdukları olmuştur.” ifadelerini kullandı.


“Vatandaşlarımız Turaç ve Sülünleri vurmamalılar”

Açıklamasının devamında Sertkaya, “Birde vatandaşların doğaya saldığı hayvanlar var. Turaç ve Sülün. İki türünde çoğalması için gerekli şartların gerçekleşmesi lazım. Bazı duyumlar alıyoruz vatandaşların vurdukları yönünde. Vatandaşlarımız Turaç ve Sülünleri vurmamalıdırlar. Bunlara dikkat etmelidirler. Bunlar çünkü bizim için önemli türlerdir.” şeklinde konuştu. MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *