image

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşması yapan Vali Canalp, 1960’lı yılların başlarında Dünya Bankası uzmanlarının Türkiye’ye ilişkin hazırladıkları bir fizibilite  raporuna değinerek,  ‘Türkiye önümüzdeki zaman dilimi içerisinde  hangi  sektörleri ön plana çıkarırsa  ve hangi sektörlere daha fazla yatırım yaparsa bunun Türkiye açısında daha isabetli bir tercih olur’ araştırmasında uzmanların Türkiye için önerdikleri iki sektörden birinin deniz ticareti diğerinin ise turizm olduğunu ifade etti. 


Vali Canalp, “Türkiye 2023 Yılında 56 Milyon Turist Ağırladı”
Ülkemizin dünyada turizm potansiyeli bakımından zengin bir ülke olduğunun altını çizen Vali Canalp, “Ülkemiz dünyada deniz turizminin yanı sıra kültür, tarih, dağ, sağlık, macera ve inanç turizm açısında çok önemli bir yere sahiptir. Bu alanlarda turizmin en gelişmiş örnekleri bizde var. Türkiye 1960 yıllarda başlayarak her zaman turizmi önceleyen bir ülke halinde yoluna devam etti. 1980’li yıllarda Turizm Teşvik Kanun’un çıkmasıyla birlikte, bu alanda verilen destek ve iyi bir planlamayla iyi yatırımlar yapmaya başladık. Bunula birlikte Türkiye uluslararası turizm anlamında da dünyadaki önde gelen ülkeler kategorisinde hızla yükselmeye başladı. Bugün dünyada toplam turist sayısı olarak Türkiye,  dünyanın toplam turist sayısı olarak en üst kategoride yer alan bir ülke haline gelmiştir. 2023 yılı itibarıyla Türkiye, 56 milyon turisti ağırladık, bundan 57 milyar dolar gelir elde ettik. 2028 yılı için Bakanlığımızın hedefi 100 milyon turist ağırlamak ve her turistten de 100 dolar olmak üzere 100 milyar dolar turizm geliri sağlamaktır” dedi.


Türkiye’nin birçok ilinin turizmden gelir elde etiğini ifade eden Vali Canalp, “Batman olarak turizmden sadece gelir elde etmek için değil, sadece ekonomimizi canlandırmak için değil memleketin bu hedefine, 70 yıllık bu arzusuna bizim de destek vermemiz için yapmamız gereken şey, uzun vadeli bir perspektif ile bu maratonun içerisindeki yerimizi alabilmektir. Batman olarak bizim bir il gelişim planımız var. Bu planımız Batman’ın 50 yıllık geleceğini hedefleyen ve 15 sektörü uzun bir perspektif ile ele alan bir plandır. Turizm de bu sektörlerin içerisinde bir tanesidir. Bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi de bir turizm master planımızın olmasıdır. Bunlar bize ne sağlayacak? Bunlar bize; uzun vadeli, sürdürülebilir bir gelişmenin perspektifini sunacaktır. Ne olduğumuzu bileceğiz, nereye gitmek istediğimizi bileceğiz ve hangi zaman dilimi içerisinde hangi işleri yapmak zorunda olduğumuzu bileceğiz. Hepimizin takip edeceği bir yol haritası olacak” diye konuştu. 


Vali Canalp, “Bugün bu çalıştay ile omurgasını ortaya koyacağımız Turizm Master planımızda turizm ile ilgili ne varsa her şey yer alacaktır. Batmanımızda turizmin alt dallarına ilişkin aklınıza gelen ne varsa hepsi yer alacak. Bunlardan bir tanesi Kültür ve İnanç Turizmi, Türkiye’nin de önceliklerinden bir tanesidir. Bizim hedefimiz turizmi 12 aya yaymaktır. Ama bunu yapabilmemiz içinde 12 aylık turizmin değişik unsurların her çeşidini de memleketimizde de Batmanımızda da olması lazım.  Bunlardan 2.cisi sağlık Turizmidir. Özellikle de Kuzey Irak’tan bizim Batmanımıza son yılda 20 bin kişiye yakın sağlık turizmi amaçlı ziyaret olmuştur. Batman’daki özel hastanelerimizde sağlık turizmi anlamında gelip burada tedavi imkanlarından faydalanan insanlar. Batman’ın ve Türkiye’nin de turizm gelirlerine de net katkıda bulunuyorlar. Bir başkası doğa kış macera kamp turizmi… Geçen yıl temmuz ayında Mereto Dağı’na tırmandım. Mereto’ya tırmandıktan sonra orada Meryem Ana Kilisesini gördük ve orada dedik ki, bu güzelliği herkes görmeli, bütün Batmanlılar bu güzelliği yaşayabilmeli. O zirveden o güzellikleri herkes tadabilmeli. Bunun içinde ilk yapmış olduğumuz iş geçen yıl Mereto’nun zirvesine yol yapmak oldu. Bu yıl da o yolun betonlanması işlemlerine başlayacağız  Mereto’nun yine zirvesinde yakın bir noktasında bu hafta Cuma günü kayak turizmi için uygun olan alanı beraberce tespiti için komisyon olarak gideceğiz. Temmuz ayı içerisinde bizim Türkiye’de kayak merkezleri içerisinde karı bulabileceğiniz yer bulamazsınız. Ne Uludağ’da, ne Kartal Kaya’da, ne de Palandöken’de sezon bellidir. Genellikle 1.5 ya da 2 aylık belli bir süreyi kapsıyor. Ama Mereto’nun kuzeye bakan yamaçları çok daha uzun süreli bir kar sezonunu size garanti ediyor. İfade ettiğim temmuz ayında da belli genişlikteki kar öbekleri var olmaya devam eden dünya harikası bir yerdir “dedi. 


“Geçen yıl Festivaller Şehri Batman’ı beraberce inşa edeceğiz dedik. Beş ilçemizde ve il merkezimizde festivaller yaptık” diye konuşan Vali Canalp,  “Pek çok ilçemizde ilk olmasına rağmen çok yoğunda bir katılımı sağlandı. Ben inanıyorum ki, bu yıl yapacağımız festivaller çok daha büyük çok daha coşkulu olacak. İl merkezimizde yapmış olduğumuz gastronomi festivalinde 400 bine yakın misafir ağırladık. Kitap fuarı yaptık. 465 bin ziyaretçi kitap fuarını ziyarete geldi. Dolayısıyla Batman’da ne yaparsanız turizm anlamında festivaller anlamında yerini buluyor ve Batmanlılarda yöre insanı da buna yoğun bir rağbet gösteriyor. Seyahat, konaklama turizmin olmazsa olmazıdır. Onun içinde Batmanımızın da imar planı 1 milyon 100 bile olsa Batmanın nüfusu katlanmış bile olsa 2 katına da çıkacak hale gelse buna yetecek bir imar planı yaptık. Bu imar planı içerisinde de en çok ehemmiyet vermiş olduğumuz noktalardan bir tanesi; çok miktarda otel alanını imar planı içerisinde bıraktık. Gelecekte yatırımcılarımız artan turizmle birlikte, artan konaklama ihtiyacı ile birlikte ihtiyacı karşılayacak kadar yoğun otel alanları bulunabilsin diye. Turizm master planı yaparken dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi sektörel planlamalarda olduğu gibi bir aynı zamanda mekânsal yayılımı da dikkate almaktır. Bizim sadece Hasankeyf’te değil bunun dışında her ilçemizde Sason’da, Beşiri’de, Kozluk’ta ve Gercüş’te turizmi çeşitlendirecek ve zenginleştirecek her türlü aktivitenin önünü açmamız gerekiyor. Örnek vermem gerekirse Kozluk’ta balıklı gölü yeniden aktif etmemiz gerekiyor. Mor Kuryakos Manastırı Beşiri’de bizim odak noktalarımızdan bir tanesi olacak. Sason’da kış turizmini veya Türkiye’de en fazla aktif kış turizmini gerçekleştirme imkanımız olacak. Şehir merkezinde Perpıra Köprüsü dünyadaki en uzun taş köprülerden bir tanesidir. Restorasyonu belli bir aşamaya geldi. İlerleyen süre içerisinde diğer ayaklarının da restorasyonunu tamamlandığı zaman da şehrin turizmine renk katacaktır” diye konuştu. 

 

Valimiz; “Bizim Master Planımızda dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi de her şeyi somuta dökmektir. Genellikle master planları ile ilgili temel sıkıntılardan bir tanesi bazen çok soyut kalabilmesidir. İfadelerin genel olarak ‘genel ifade ‘olarak kalabilmesidir. Bizim master planımızda; örnek veriyorum altında bir Hasankeyf eylem planı olacak . Hasankeyf eylem planı içerisinde alt başlık olarak su sporları ile ilgili bir eylem planı olacak. Her yeni sektör ile ilgili her yer ile ilgili bütün eylem planlarımızla beraber çalışacağız. Bu eylem planları ile de hangi alanla ile ilgili ne zaman da yapacağımıza ilişkin temel bir sistematikte bulunacak. Bu master planlarının güzel yanlarından bir tanesi katılımcılar olarak bir tarafı devlet diğer tarafı özel sektör, sivil toplum kuruluşlarımız ve üniversitelerimizin olmasıdır. Buradan bütün katılımcılara da şunu demek isterim, Batman’da turizm ile ilgili, turizmin geleceği ile ilgili söylemeniz gereken ne varsa bu çalıştayda söyleyin sizin söyleyeceğiniz her şey mutlaka ama mutlaka bu master planı içerisinde bir şekilde karşılık bulabilecektir” dedi. 


Konuşmasının sonunda programa katılan öğrencilere hitap eden Vali Canalp, “Turizm ve Meslek lisesi öğrencilerimiz bizimle beraberler. Batman ile ilgili yapmış olduğumuz her şey geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimiz içindir. Biz bugünü değil Batman’ın 50 yıllık geleceği için uğraşıyoruz. Sizlerin de yarın okullarınızdan mezun olduğunuz zaman ellerinizin altında ulaşılabilir hazır iş pozisyonları olsun diye bunun için mücadele veriyoruz . Biz bu mücadeleyi verirken yüksek bir motivasyonla disiplinli bir çalışma temposu bekliyoruz. Eğer disiplinli bir şekilde çalışırsak motivasyonumuzu düşürmezsek hepimiz için bütün pozisyonlar memleketimizin her tarafındaki her pozisyon sizler için açıktır. Sizlerin başarılı coşkulu heyecanlı çalışmalar bizi bekliyor” diye konuştu. 


Programa; Valimizin yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz, Vali Yardımcısı Murtaza Ersöz, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, ilçe kaymakamları, TÜRSAB sektör yöneticileri, ilimizde faaliyet yürüten seyahat acentaları temsilcileri ile turizm liselerinde okuyan öğrenciler katıldı.   HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *