image

Yağışların iyi olması ve mera alanlarında çayırların bolluğu nedeniyle süt veriminin artması peynir fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Süt bolluğuyla beraber taze peynir fiyatlarının artmadığını ve uygun fiyatta kaldığını belirten sektör temsileri, taze koyun peynir fiyatlarının 120, 130 ila 140 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Kış mevsiminde yağan düzenli yağışlardan dolayı mera alanlarında iyi beslenen hayvanlardan iyi derecede süt elde edildiği ifade eden peynir satıcısı Mehmet Ali Yanaç, yağışların peynir bolluğuna neden olduğunu söyledi.

"Geçen seneye göre peynir fiyatları uygun"

Nisan ayıyla beraber taze peynir zamanının geldiğini belirten şarküteri işletmecisi Yanaç, "Nisan ve mayıs aylarında peynir sezonu açılıyor ve taze peynirler bizlere gelmeye başladı. Peynirlerimiz genelde Beşiri köylerinden, Kurtalan çevresinden ve Batman yöresinin tüm çevre köylerinden geliyor. Şu an genelde koyun peyniri geliyor ama inek peynirleri de bizlere geliyor. Bu sene geçen seneye göre peynir fiyatları uygundur. Taze koyun peyniri fiyatları 120, 130 ila 140 lira arasında değişiyor. Ama ileriki günlerde fiyatlar biraz yükselebilir." ifadelerini kullandı.



"Vatandaşlara tavsiyemiz peynir ihtiyaçları varsa hemen alsınlar"

Yükselen ürün fiyatlarına göre peynir fiyatlarının bu sene bayağı uygun olduğunu belirten Yanaç, "Bize gelen taze peynirleri önce tuzlayıp dinlendirdikten sonra bidonlara koyuyoruz ve ardından da soğuk hava deposuna gönderiyoruz. Bu sene bolluk olduğu için peynir fiyatları uygundur. Her şeye zam gelmesine rağmen bu sene peynir fiyatları uygundur. Vatandaşlara tavsiyemiz peynir ihtiyaçları varsa hemen alsınlar. Çünkü ileriki günlerde fiyat yükselebilir." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin köylerinden Batman'a peynir satmaya gelen hayvan besicisi ve peynir üreticisi Zeki Yıldırım ise bu sene hem yeşil alanların bolluğundan hem de süt veriminden memnun olduklarını ifade ederek şunları söyledi.

"Köyde koyun ve büyük baş hayvan yetiştiriyoruz. Haftada bir buraya gelip peynir satıyorum. Nisan ayı tam taze peynir ayıdır. Hayvancılık yapmak çok zahmetli bir hal oldu. Çünkü her şeyin fiyatı artıyor. Yem fiyatları artıyor. Çoban ücretli çok yüksek ve koyun fiyatları da bayağı yükseldi. Buraya getirdiğimiz peynir, yol masrafımızı bile karşılamıyor. Mera ve yeşil alanlar varsa süt te çok olur yoksa süt te olmaz. Çok şükür bu sene ise hem yeşil alan da hem de süt veriminde güzel bir bolluk var." (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *