image

Batman’da kırmızı et fiyatlarına bir zam daha geldi. Neredeyse her on günde bir zamlanan kırmızı et fiyatı 500 TL’yi aştı. Kasaptan Kasaba fiyatlar değişse de 500 liranın altında kemiksiz dana eti ve kuşbaşı bulmak artık çok zor. Bazı ürünlerin kilosu ise 500 liranın çok üstünde satılıyor.

Hem kasaplara hem de üreticilere göre fiyatlardaki artışı sadece enflasyonla açıklamak mümkün değil.

Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar: "Son 15 günde kırmızı dana etine iki defa zam geldi. Bayram öncesi ve bayram sonrası dana etine yüzde 10 gibi bir zam geldi. Son bir yılda ise yüzde üç yüze yakın bir zam geldi ve eğer ciddi bir müdahale gelmezse bu zamlar devam edecek gibi görünüyor." dedi.


Rüzgar, fiyatlardaki artışın birçok nedeni olduğunu en önemli nedeni ise Tarım Bakanlığının ve Bakanlığın bünyesinde çalışan müdürlüklerin hayvancılık konusunda yeterli bilgi sahibi olmamaları ve halkın faydasına bir politika yürütmemeleri olduğunu söyledi.

Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar: "Acilen bu kadroların bir an evvel değişmeleri gerekir; Halkın faydasına halkın çıkarlarını gözeten kadroların iş başına gelmeleri gerekir. Enflasyonla birlikte, maliyetlerin artmaması buna rağmen fiyatların artması manidardır, geçen sene arpa kg fiyatı 7.5 TL iken bu sene ise sadece 2 TL artış göstererek sadece 9.5 TL oldu, buna rağmen kırmızı dana etine yapılan zamlar manidardır.” dedi.

Rüzgar kırmızı et zamlarının bir diğer nedeninin de tekelleşme dolayısıyla fiyatların artması olduğunu iddia etti.

Rüzgar: “Belli başlı illerdeki büyük işletmeler kırmızı et fiyatını tırmandırıyorlar. Bu işin öncülüğünü yapan 5-6 firma var. Bu firmalar, fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye sokuyor. Bu, gerçek üreticinin de zararına yapılan bir olaydır. Ve en ilginç olanı da Bakanlık bu firmaları bildiği halde müdahale etmemesi kafalarda soru işareti bırakıyor maalesef. Batman kasapları Derneği olarak yapılan bu ani zamlardan rahatsız olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz.” dedi.  MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *