image

Olası nedenler ve gidebileceğiniz bölümler şunlardır:

1. Kalp Yetmezliği: Kalp yetersizliği, kalbin pompaladığı kan miktarının azalmasına neden olur ve bu da ayak ve bacaklarda sıvı birikmesine yol açabilir. Bu durumda Kardiyoloji bölümüne gitmeniz gerekir.

2. Varis: Varisler, bacak damarlarında genişleme ve zayıflamadır. Bu da kanın damarlarda birikmesine ve şişmeye neden olabilir. Varis problemleri için Kalp Damar Cerrahisi veya Genel Cerrahi bölümlerine gidebilirsiniz.

3. Derin Ven Trombozu (DVT): DVT, bacak damarlarında kan pıhtısı oluşmasıdır. Bu durum ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi semptomlara yol açabilir. DVT acil bir durumdur ve acil servise başvurmanız gerekir.

4. Lenfödem: Lenfödem, lenf sisteminin düzgün çalışmadığı ve lenf sıvısının dokularda biriktiği bir durumdur. Bu durum, özellikle kollarda ve bacaklarda şişmeye neden olabilir. Lenfödem için Lenfödem Kliniği bulunan hastanelere veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine gidebilirsiniz.

5. Böbrek Hastalığı: Böbrek hastalığı, vücuttan atık ürünlerin ve fazla sıvının atılmasını zorlaştırabilir. Bu da ayak ve bacaklarda şişmeye neden olabilir. Böbrek hastalığı için Nefroloji bölümüne gitmeniz gerekir.

6. İlaç Yan Etkileri: Bazı ilaçlar, ayak ve bacaklarda şişmeye neden olabilecek yan etkilere sahiptir. Şişmenin nedeninin ilaç olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanız gerekir.

7. Gebelik: Gebelikte, özellikle üçüncü trimesterde, hormonal değişiklikler ve rahmin büyümesi nedeniyle ayak ve bacaklarda şişlik oluşabilir. Bu durumda Obstetrik ve Jinekoloji bölümüne gitmeniz gerekir.

8. Diğer Nedenler: Ayak ve bacak şişmesi, artrit, enfeksiyon, yetersiz beslenme gibi diğer nedenlerden de kaynaklanabilir.

Doktorunuza gitmeden önce:

·         Ne kadar süredir şişlik yaşadığınızı

·         Şişliğin ne kadar şiddetli olduğunu

·         Şişliğe eşlik eden başka semptomlar olup olmadığını (ağrı, kızarıklık, ateş vb.)

·         Kullandığınız ilaçları

·         Geçmiş tıbbi geçmişinizi not alın.

Doktorunuz:

·         Şişmenin nedenini belirlemek için tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı değerlendirecektir.

·         Gerekirse fizik muayene ve kan testleri gibi tanı testleri isteyecektir.

·         Teşhise göre tedavi seçeneklerini sizinle konuşacaktır.

Ø  Unutmayın: Ayak ve bacak şişmesi, çeşitli tıbbi durumların bir belirtisi olabilir. Doğru tanı ve tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *