image

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, “Arıcılığın Geliştirilmesi ve Bal Üretiminin Artırılması Eylem Planı” kapsamında Batman Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin kaynaklarıyla Batman merkez ve beş ilçede 49 çiftçiye 290 adet geleneksel kara kovan dağıtımı gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen Kara Kovan dağıtım törenine katılan Vali Ekrem Canalp arıcılara hitaben yaptığı konuşmada “Bundan 2 hafta kadar önce burada yine beraberdik, bir aradaydık ve 4 bin fenni kovan dağıtımı yapmıştık. Bugün ise daha mütevazi sayıda kovan dağıtımı yapıyoruz ama bu dağıtmış olduğumuz kovanlar özellikli bu kovanlar. Çünkü kelimenin tam anlamıyla Made in Batman. Burada üretildi, burada tasarlandı, inşallah tutarsa Türkiye’ye artık Batman kovanı olarak yayılsın.” ifadelerini kullandı.


Vali Canalp konuşmanın devamında “Bir taraftan geleneği yaşatmamız gerekiyor, bir taraftan da geleneği görmemiz gerekiyor. Yaşatmak istediğimiz gelenek bu işte. Bakın bu sepet kovan, genellikle söğüt ağaçlarının dallarından örmek suretiyle elde ettiğimiz geleneksel bir ürün. Bu ürünü toprakla sıvadığınız zaman bizim temel olarak geleneksel bal üretiminde kullanmış olduğumuz kovan ortaya çıkıyor. Bu kovanlarımızın bir özelliği de maalesef genellikle verim düşük çıkıyor. Yani Batman olarak bizim en esaslı problemlerimizden bir tanesi kovan başına düşen verimlilik. Bal üretim miktarımızın çok düşük olmasıdır.” dedi.

"Batman, Türkiye’nin en düşük bal üretiminin olduğu illerden birisi"

Batman, Türkiye’nin en düşük bal üretiminin olduğu illerden birisi olduğunu belirten Vali Canalp “Bunu geliştirmemiz lazım, bunu geliştirmek içinde tabi aynı zamanda fenni kovanlardan elde ettiğimiz ürünlerin miktarını arttırmamız lazım. Ama başka bir şey daha lazım. Geleneksel üretimi de yine tekrardan canlandırmamız lazım. Ama geleneği de olduğu gibi sadece gelenektir deyip şartlanarak devam etmemiz mümkün değildir. Bugün geleneksel yöntemle halı dokuma tezgahlarımız hala var ama kullanılmıyor çünkü modern tezgahlar çok daha, verimli çok daha seri imalat yapıyor.

Dolayısıyla bir tarafından geleneği yaşatacağız derken, yaşatacağımız geleneğinde verimliliğinin yüksek olması gerekiyor. Bugün yapmış olduğumuz bu çalışma ile elde etmiş olduğumuz bu ürünler içerisinde 3 farklı izolasyon maddesi kullandık. Burada dağıtmış olduğumuz 290 kovanda aslında biz Batman’da değerli üreticilerimizle beraber bir deneme yapacağız.

Bunların içerisinden hangisi en verimli sonuçları çıkartır ise önümüzdeki yıl muhtemelen ’de 4000 bin civarında bu sayıdaki kovanı imal edip üreticilerimizin hizmetine sunacağız. İşte bunu yaptığımız zamanda geleneksel üretimle bugün ki modern fenni üretimi de inşallah beraber Batman’da birleştirmenin kıvancını beraberce yaşayacağız.” ifadelerini kullandı. EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *