image


Mısır'da darbeci Sisi rejimi, İhvan ve Cemaat'ül İslamiyye teşkilatından 8 yönetici hakkında idam cezası verdi.

İhvan-ı Müslimin Şura Meclisi Üyesi Mithat Haddad, aralarında Dr. Muhammed Bedii'nin de bulunduğu sekiz lidere verilen idam cezalarının siyasi ve adaletten uzak olduğunu söyledi.

2013 yılında Rabia Meydanı'nın yakınındaki Manassa bölgesinde yaşanan olaylara değinen Haddad "Orada, 3 Temmuz'da Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeye karşı çıkan 120'den fazla protestocu öldürüldü ve yüzlercesi yaralandı. Bu ölümlerin kovuşturulmaması ve suçlular ile katiller yerine haksızlığa uğrayanların yargılanması ne kadar adil olabilir?" diye sordu.


Haddad "İdam cezasına çarptırılanlara bakalım; sekiz kişiler. Bunlardan ilki Prof. Dr. Muhammed Bedii. 100 Arap bilim adamından biri. Tıp profesörleri Mahmud İzzet, Muhammed Biltaci ve Usame Yasin. Şeyh Dr. Saffet Hicazi. Özgürlük ve Adalet Partisi Yüksek Komite Üyesi Mühendis Ömer Zeki. Cemaati İslamiyye'den tanınmış bir kardeş, Mühendis Asım Abdülmecid. Tanınmış bir İslami vaizi Şeyh Dr. Muhammed Abdülmaksud. Bu liderlerin idama mahkûm edilmesinin makul olması mümkün mü? Peki yüzlerce kişiyi öldürenler nerede? Kimse yargılanmadı. Binlerce kişiyi yaralayanlar nerede? Kimse yargılanmadı. Neden yargılanmıyorlar? Bunlar, sözde yargı kararlarıdır, siyasileştirilmiş kararlardır, yargıçlara bu kararları almaları için emir veriliyor. Sözde yargıçlar büyük miktarlarda para alıyorlar." dedi.

"Konu çok ama çok önemli" diyen Haddad "Siyasi otoritenin bu derece haddini aşması, halkı zalimlerin hapishanelerinde ezilen ve hapsedilenleri savunmaya itiyor. Mısır'daki bu durum o kadar üzücü ki ülke eski ve modern tarihinde böyle bir darbeye, böyle bir duruma hiç tanık olmadı." ifadelerini kullandı.

Haddad, konuşmasının sonunda "Yüce Allah'tan idama mahkûm edilenlerin, müebbet hapis cezasına çarptırılanların ve mahkumların bir an önce salıverilmesini, bu adaletsizliğe ve bu liderlerin siyasi kararlarına ortak olan herkesten intikam almasını, mahkûmlara ve ailelerine sabır ve teselli vermesini, Mısır, Arap ve İslam ümmetinin içinde bulunduğu çöküşten çıkarmasını diliyoruz." niyazında bulundu.

Ne olmuştu?

Mısır'da, Sisi tarafından gerçekleştirilen darbenin ardından 2013 yılında Rabia Meydanı'nın yakınındaki Manassa bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili davada mahkeme, aralarında 80 yaşındaki İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de olduğu İhvan yöneticileri Muhammed el-Biltaci, Mahmud İzzet, Amr Muhammed Zeki, Üsame Yasin, Saffet Hicazi, Asım Abdulmacid ve Muhammed Abdulmaksut'u idam cezasına çarptırdı.

Duruşmada 37 Müslüman müebbet hapis (25 yıl), 6 Müslüman 15'er yıl ağırlaştırılmış, 7 Müslüman 10'ar yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılırken, 21 Müslüman da beraat etti.

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevden alınmasının ardından Rabia Meydanı'nda eylemler başlamış, 14 Ağustos 2013 tarihine kadar süren eylemlerde darbeci Sisi rejimi binlerce Müslümanı şehid etmişti.

Darbenin ardından yaşanan süreçte ise gözaltına alınan on binlerce Müslüman, formaliteden öteye geçmeyen mahkemelerde hapis cezalarına çarptırılmış, yüzlercesi idam edilmişti. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *