image

Bir zamanlar mezarlık olan eski Toprak Mahsulleri Ofisi ile İluh deresi arasında kalan alanın 1984’te yol yapılması sonrasında Yeşil Türbe olarak bilinen ve kitabesinde Resul el-İluhi’ye ait olduğu yazılan mezarlık yıkılmamış, yol kenarında muhafaza altına alınmıştı.

Söylenenlere göre yol açma çalışmaları esnasında mezarlar iş makineleri ile yıkılmış ama sıra bu mezara gelince iki defa kepçenin dişleri kırılınca bu mezara dokunulmamasına karar verilmişti.

Aradan geçen 40 yılın ardından güzergahta onlarca değişiklik yapılmış fakat her defasında bu mezar yerinde bırakılarak günümüze kadar gelinmiş. Bu mezarın 1984’ten önce de yeşil renkte olup olmadığına dair net bir bilgi bulunmamakla beraber, yıllardır “Yeşil Türbe” diye anılan mezarlık, hala gelip geçenlerin durup Fatiha okuduğu veya dua ettiği bir nokta haline geldi.

Türbenin yakınındaki esnaf, “Yolu kullanan insanların çoğu buranın bir zamanlar mezarlık alanı olduğunu bilmez ama Batman’da hemen herkes türbenin kendini yıktırmaya izin vermediğini bilir.” İfadesini kullanıyor.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *