image


Her yıl milyonlarca öğrencinin katılım sağladığı Liselere Giriş Sınavı 2 Haziran'da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı ise 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Yaklaşık 3 ay gibi bir sürenin kaldığı LGS ve sonrasında gerçekleştirilecek olan YKS ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Eğitimci-Yazar Erkan Haras, baharın gelmesiyle birlikte öğrencilerin rehavete kapıldığını ancak bu sürecin rehavet süreci olmadığını, günlük düzenli olarak ders çalışılması, soru çözülmesi gerektiğini söyledi.


"Günlük plan dahilinde mutlaka soru ve deneme çözülmeli"

Haras, "Her sene olduğu gibi bu yıl da haziran ayında sınav gerçekleştirilecek. Bahar ayları geldiğinde genellikle öğrencilerin derslerden koptukları görülür. Soru çözmekten uzaklaştıkları görülüyor. Biz de kendilerine 'bu aylarda biraz daha rehavete kapılır, hantallaşır ve tembelleşirsiniz' diyoruz.  Bunun önüne geçmek, tembelliği yok edebilmek için günlük egzersiz yapmak gerekir. Bu süreçte dersten kopmamaları, günlük ders çalışmaları, her gün soru çözmeleri gerekir. İkinci dönem öncesinde belki ara ara kaçamak yapılabilir ama bu süreçte bu yapılmamalı. İkinci dönemden sonra hangi öğrenci daha çok çalışırsa ve günlük çalışmayı bırakmazsa kazanan o olur. Çünkü bu süreçte ders çalışmadan kopuşlar gerçekleşebilir. Bir kere günlük plan yapılmalı. Bu plan içerisinde mutlaka deneme ve soru çözümleri yapılmalı. İsterse sayısalcı isterse LGS'ye hazırlanan olsun hiç fark etmez günlük en az 30-40 paragraf sorusu çözmeli. Zihnine jimnastik yaptırmalı. Zihni jimnastik yapan bir çocuğun işlevsel zekâsı da gelişir. Matematikte, sayısal derslerde daha çok fikir üretme ve muhakeme gücü gelişir. Bunların hepsi okuduğunu anlamaktan geçer. Okuduğunu anlamayan bir öğrenci hiçbir derste soruları rahat ve kolay çözemez." dedi.

Günlük düzenli çalışma başarı getirir

Öğrencilerin sürekli olarak ders çalışmayı ertelediklerini, bunun da başarının önünde engel olduğunu kaydeden Haras, "öğrencilerde sürekli bir erteleme olayı var. 'Yarın çalışırım, bugün hava güzel, arkadaşlarımla takılayım' gibi bahanelerle ders çalışma erteleniyor. Ertelerseniz, ertelenirsiniz. Siz üniversiteyi veya iyi bir liseyi kaçıncı sıraya koyarsanız o da sizi o sıraya koyar. Siz onu birinci sıraya koyarsanız, o da sizi birinci sıraya koyar. Bu aşamada, sadece sınava hazırlanırken değil hayatın her alanında günlük çalışma yapılmalı. Bazı öğrenciler, ne kadar çalışayım? diye soruyorlar. Bende onlara diyorum ki 'miden bulanıncaya ana kadar çalış, 20 soru çöz ama günlük düzenli çöz.' Bazı öğrencilerimiz, bir gün 40 soru, diğer gün 20 soru çözüyor. Ardından 2 gün de hiç çözmüyor. Bu onu başarıya götürmez. Her gün çöz ama 10 tane çöz. Bu çalışma günlük yapılmalı. Diğer derslere de her gün azar azar çalışılmalı. En önemli husus bahar havalarına dikkat edilmesidir. Bahar havaları yaklaştığında, öğrencilerin yüzde 80'i dersten kopuyor. Bu kopuşlardan dolayı da barajı geçemeyen, istediği yeri kazanamayan, istediği yere gidemeyen öğrenciler oluyor. Bu aşamada da öğrenciler sınavı yapamayacağını anladığı an bahaneler üretmeye başlar. Ailesini, öğretmenini, derslerin zorluğunu, kitapların karışıklığını bahane etmeye başlıyor. Ertelemeseler ertelenmezler." diye konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *