image

Batman’ın ilk Kaymakamı olan Altay Kancaal tarafından 1957 yılında kurulan Batman Cumhuriyet Meydanı, o tarihten beri işsizlerin gün boyu ‘iş’ beklediği bir alan olma özelliğini sürdürüyor. Eski Atatürk heykeli dibinde sabahtan akşama kadar iş bekleyen işsizlere, 1994 yılında dönemin Belediye Başkanı olan rahmetli Salih Gök, toplanma alanı yapmıştı.

Batman hızla büyüdü işsizlik arttı

Batman’da 1948 yılında Türkiye tarihinde ilk kez petrol çıkarılmış ve 1955 yılında da petrol rafinerisi kurulmuştu. Cumhuriyet Meydanı, petrolün bulunup rafinerinin kurulmasından sonra yoğun göç alan Batman şehir merkezinde bir taraftan gündelik iş arayan amelelerin ve ustaların bir taraftan da inşaat başta olmak üzere çeşitli işlerde çalıştıracak işçi arayanların bir araya gelen noktası haline gelmişti. 90'larda yoğun bir kentleşme yaşayan ve terör olaylarından dolayı büyük bir göç alan Batman'da işsizliğin artması kaçınılmaz olmuştu. Durum böyle olunca, insanlar hayatlarını gündelik işlerle idame etmeye çalışıyor ve gündelik işlerin bulunma merkezi de Cumhuriyet Meydanı oluyordu.

Gündelik işçilerin ekmek bulma mekanı

15-20 yıl öncesine kadar meydanın etrafında bulunan onlarca çay evinde toplanan yüzlerce işçi, bazen kendi çabalarıyla, bazen de çavuş adı verilen organizatörlerin aracılığıyla gündelik iş bulmaya çalışıyor ve evine ekmek götürecek parayı temin etmeye çalışıyordu.

Yıllar içinde meydanda ve çevresinde birçok değişiklik yapılmış olsa da halen meydan gündelik iş arayanların bekleme noktası olma özelliğini sürdürüyor.

Meydanın çehresi değişse de işlevi hala aynı

Şehrin geçmişine en çok tanıklık yapan meydana, şimdilerde yapılan çevre düzenlemesi ile oturma alanları ve az da olsa yeşil bir doku hâkim. Burada bulunan bankalarda oturan gündelik işçiler yaz kış demeden kendilerine gelecek iş teklifini beklemeye devam ediyorlar. Küçük büyük farkı gözetmeden bütün iş tekliflerini değerlendirmeye çalışan gündelik işçiler, çoğu zaman da akşama kadar iş bulamadan evlerinin yolunu tutmak zorunda kalıyorlar.



MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *