image


Berat Kandili'nin önemi ve o gecede yapılması gerekenlerle ilgili İLKHA muhabirine Konuşan Aktürkoğlu, "Peygamberimiz üç aylar hakkında, 'Recep Allah'ın, Şaban, benim, Ramazan ümmetin ayı diyor. Şaban ayında peygamberimiz farz olan Ramazan ayının haricinde en çok oruç tutuğu ay olarak karşılaşıyoruz. Şaban ayının 15'inci gecesi nısf-u Şaban (Şabanın ortası) Berat Gecesi adı verilmiştir. Burada Allah (Celle Celalüh), Kur'an'ın toptan dünya semasına indirilişini müjdelemiş ve bu gecenin bundan sonra kıyamete kadar gelecek olan ahir zaman ümmetinin beraatinin verileceği bir gece olarak adlandırmıştır. Nısf-u Şaban diye adlandırılan Berat Gecesinde müminlere Kur'an'ın indirilmeye başlamasıyla artık bundan sonra kendilerine hiçbir peygamberin gelmeyeceği, Kur'an ile hidayet bulup beratlarını kazanabilecekleri bir gecenin müjdesi olarak bildirilmiştir. Berat Kandili, üç aylarda bulunan kandiller içerisinde Kadir Gecesinden sonra en önemli kandillerden bir tanesidir. Rızkımız, ecelimiz, başımıza gelecek olan her musibetin o gecede tayin edildiği bildirilir. Bir yıl içerisinde gerçekleşen olan bütün olaylar ilgili meleklere tevdi edileceği için bu geceye hazırlıklı olmak, rabbimizden hakkımızda hayırlısı olanı dilemek, onun rahmetine muhtaç olduğumuzu belirtmek ve onun rahmeti sayesinde beratını kazananlardan olmaya çalışmak, bu gece yapılacak işlerden en önemlilerinden bir tanesidir." dedi.

Kandil geçlerine özel ibadet var mı?

Kandil geceleriyle ilgili her ne kadar dua mecmualarında yazılmış özel dualar olsa da o geceye mahsus yapılması gereken özel ibadetlerin olmadığını belirten Aktürkoğlu, "Sadece kandil geceleri için değil, müminin tüm hayatında her gecenin bir hakkı vardır. O geceyi ihya etmek, ibadetle geçirmek, hakkımızda hayırlı olanı talep etmek için gece yapılması gereken en önemli ibretlerden bir tanesi, o gece mutlaka yatsı namazını camide cemaatle kılmaktır. Bu sadece kandil gecelerinin değil, tüm gecelerin ihyası için yapılmalı. Yatsı namazını camide cemaatle kılmak, ondan sonra da gücümüzün yettiği kadar Kur'an okumak, gece namazı kılmak bu gece yapılacak ibadetler arasındadır. Hem dünyalık hem de ahretlik olarak dilimiz döndüğünce bütün müminlere, ailemize ve kendimize dua etmeliyiz." diye konuştu.

Dualarımızda Gazze'yi unutmayalım

Aktürkoğlu, "Dua da ibadetlerin özüdür. Peygamberimiz, müminlerin birbirlerine yaptıkları duaları kabul olunan dualara arasında sayar. Bizler de bu gece içerinde bulunduğumuz büyük sıkıntıları dile getirmek, Gazze'de yaşanan insanlık felaketini, orada Müslüman kardeşlerimize yapılan zulmün bitmesi için dua ve niyazda bulunmalıyız. Bizler duaya çok güveniriz. Bu demek değildir ki duadan başka yapacağımız bir şey yok. Elinde imkânı olanlar her ne yapabiliyorlarsa yapsınlar. Bizler genel olarak müminler bu geceyi mutlaka Gazze'de yaşanan bu insanlık felaketini son bulması için zalimlerin zulmünün Allah’a ulatılması için tabi ki her şeyden haberi olan Allah müminlerin de çeşitli imtihanlardan geçirir. Bu imtihanın bizim lehimize zaferle sonuçlanması için müminler birbirlerine mutlaka dua etmeli. Zira Allah, sizlerin birbirine olan dualarınız Allah katında asla geri çevrilmeyeceğinin müjdesini vermiştir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *