image

Her gün şehrin değişik noktalarında kurulan semt pazarlarında tezgâh açan pazar esnafı, artan fiyatlardan dolayı pazarlarda işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

15 yıldır pazarlarda kuruyemiş ve baharat ürünleri sattığını ifade eden Halil Tunç isimli Pazar esnafı, “Yıllardır günbegün işlerin düştüğünü gözlemliyoruz. Özellikle son bir yıldır aşırı şekilde artan fiyatlar sebebiyle işler durma noktasına gelmiş durumda. İnsanlar artık kuruyemişi gram gram satın alıyor. Baharatlar da aynı şekilde.” ifadelerini kullandı.

Halil Tunç

ALIŞVERİŞLER GRAMLARLA YAPILIYOR

Semt pazarlarının genellikle dar gelirli kesimler tarafından tercih edildiğini ama buna rağmen eskiden işlerin daha canlı olduğunu ifade eden Tunç, “Müşterilerimiz semt pazarlarını fiyatları daha uygun olduğu için tercih ediyor. Önceki yıllarda vatandaşların alım gücü nispeten daha iyi olduğundan çekirdek ve diğer kuruyemişleri en azından kilo ile satın alıyorlardı. Şimdi ise düşen alım gücüyle müşterilerimiz alışverişlerini gramlarla yapıyor. Bazı müşteriler 2-3 liralık ürün isteyebiliyor. Çocuklarının ağzı tatlansın, yeter düşüncesiyle alışveriş yapıyorlar. Bu durumda bizim de hem işlerimiz düşüyor hem de gelirimiz.” şekilde konuştu.

ZİNCİR MARKETLER HERŞEYİ SATINCA PAZARCILAR DA ETKİLENİYOR

Semt pazarlarında sebze ve yeşillik ürünlerinin satışını yapan Recep Yıldız isimli esnaf ise, "Zincir marketlerin artmasıyla pazar işleri olumsuz etkileniyor. Kuralsız bir şekilde ve hızla artan zincir marketler bizim işimizi de vurdu. Piyasadaki pahalılıktan dolayı zaten sıkıntılı günler geçiren pazar esnafı, her köşe başında açılan zincir marketler sebebiyle iş yapamıyor. Yetkililerin bu kuralsızlığın önüne geçmek için gerekli tedbirleri alması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Recep Yıldız

Zincir marketlerin bütün ürünlere el attığını ve piyasadaki dengeleri bozduğunu uygulayan Yıldız, “Marketler olur olmaz her şeyi satınca pazarlar dahi olumsuz etkileniyor. Müşteri kaybı yaşıyoruz. Burada işleri bozulan ve pazarcılığı bırakmak zorunda kalan insanlar işsiz kalıyor. Dolayısıyla zincir marketler sebebiyle satışları düşen semt pazarları işsizliği de arttırmış oluyor.” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *