image

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin 6 ili olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde hizmet veren Dicle Elektrik, insan ve sosyal fayda odaklı çalışmalarını sürdürülebilir yatırımlarla desteklemeye devam ediyor. Kişi başı enerji tüketiminin, ülkemiz ortalamasının 2.5 katı üzerinde gerçekleştiği bölgede elektrik tedariki sağlayan şirket, özelleştirilmesinin ardından geride bıraktığı 10 yılı değerlendirdi. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, şirketin bölgedeki 10 yıllık projeksiyonunu ve gelişimini gözler önüne sererken, Dicle Elektrik’in sosyal fayda ve yatırım odaklı yeni hedeflerini paylaştı.

6 İL İÇİN BÜYÜK YATIRIM YAPILDI

Son 10 yılda hizmet bölgesine çoğunluğu teknoloji odaklı altyapı yatırımları olmak üzere gerçekleştirdikleri yatırımların altını çizen Arvas, “Bu yatırımların 7,2 milyar TL’sini 2023 yılında gerçekleştirdik. Kaliteli hizmet anlayışımızla birlikte, bölgenin hak ettiği değere ulaşabilmesi adına yer aldığımız her ilde yatırımlarımızı sürdürdük. 2023 yılına kadar Diyarbakır’a 5 milyar 404 milyon TL, Mardin’e 3 milyar 755 milyon TL, Şanlıurfa’ya 6 milyar 762.milyon TL, Şırnak’a 1 milyar 941 milyon TL, Batman’a 3 milyar 386 milyon TL ve Siirt’e ise 1 milyar 387 milyon TL yatırımda bulunduk. 10 yılda toplamda bin 275 proje gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Kaliteli hizmet anlayışının temelinde teknoloji odaklı yatırımların yanı sıra etkin saha çalışmalarının da bulunduğunu ifade eden Arvas, Dicle Elektrik’in 2024-2025 yatırım hedeflerini vurguladığı açıklamasında; “Son 10 yılda bölgemize çoğunluğu teknoloji odaklı altyapı yatırımları olmak üzere toplam 27,4 milyar TL’lik bir yatırım gerçekleştirdik. Bölgemizdeki hizmetin kalitesini artırmak adına 2023 yılında 7,2 milyar TL yatırımı bölgemize kazandırdık. Kalan yatırımlar için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2024 ve 2025 yıllarında toplam 16,5 milyar TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Dicle Elektrik’in 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından onay alarak faaliyete geçen elektrik dağıtım sektörünün ilk Ar-Ge merkezinde, enerji tasarrufuna yönelik birçok sürdürülebilir projenin gerçekleştirildiğini belirten Arvas, “Kendini Temizleyen Akıllı İzolatör projesi ile enerji kesintilerine ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan izolatör sorununu ortadan kaldırmayı, Makaralı Aydınlatma Direği projemizle ise iş kazalarını ve elektrik sektöründe sıkça kullanılan sepetli kamyonetlerin kullanımını azaltmayı amaçladık. Böylece, her açıdan sürdürülebilir olan bu projemiz sayesinde her 100 kilometrede yüzde 30’a varan bir karbon ayak izi azaltılmasını hedefliyoruz” dedi.
Arvas değerlendirmesinde Dicle Elektrik’in geri dönüşümden elde ettiği kazanımlara da değinerek, “2023 yılında yaklaşık 3 bin 500 ton metal, bin ton kağıt ve 5.5 ton plastik atığın geri dönüşümünü gerçekleştirdik. Böylece bir yılda 510 tona yakın sera gazının doğaya salımını engellemiş olduk. Sürdürülebilirliği merkeze alan Ar-Ge çalışmalarımıza odaklanmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda 2014 yılından bu yana EPDK’dan 64 projenin onayını alarak, bu projelerden 30’unu tamamlayıp sektöre kazandırdık. Devam eden 34 projemiz için ise çalışmalarımızı aktif bir şekilde sürdürüyoruz” diye konuştu.

DİYARBAKIR-BATMAN HATTINDAKİ DİCLE VADİSİ’NE GÖÇMEN KUŞLAR İÇİN YUVA

Bölgedeki nesli tükenme tehlikesi altında olan Kelaynak kuşlarının korunmasına da katkı sağladıklarının altını çizen Arvas, “Kuşların göç yolları üzerindeki elektrik direklerine konarak elektrik çarpması sonucu ölmemeleri için tedbirler alıyoruz. Diyarbakır-Batman hattındaki Dicle Vadisi’nde konaklayan leylekler için de ayrıca bir yuva projesi hazırlıyoruz. Bu projemiz hayata geçtiğinde, her yıl göç nedeniyle Dicle Vadisi’nde konaklayan binlerce göçmen kuşun daha güvenli yuvaları olacak.” şeklinde konuştu. İHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *