image

Son zamanlarda beslenme ile ilgili artan hastalıkların yaygınlaşması geleneksel yöntemler ile yapılan gıda maddelerine de ilgiyi arttırdı.

Diyabet, kabızlık, kilo kontrolü, kalp sağlığı, bağırsak sağlığı ve genel sağlık alanlarında iyi ve destekleyici gıda ürünleri almak isteyenler kepekli tandır ekmeğine yöneldi.

Dükkanının önünde günlük taze kepekli tandır ekmeğini vatandaşın hizmetine sunan Ömer Kol, kepekli tandır ekmeğine ilginin eskiye oranla arttığını söyledi.

Sağlıklı insanların da kepekli tandır ekmeğini tercih ettiğini belirten Kol, “Sağlıklı insanlar ile birlikte bazı hastalıkları bulunan insanlar da tedavilerinde kullanmak ve beslenme alışkanlıklarını düzene koymak için kepekli tandır ekmeğini alıyor.” ifadelerini kullandı.

“KEPEKLİ TANDIR EKMEĞİ SOFRALARA SAĞLIK KATIYOR”

Sağlıklı beslenme programlarını uygulayanların ilk tercihleri arasında kepekli tandır ekmeği olduğunu aktaran Kol, “Genelde sağlık sorunları olanlar veya olmasını istemeyenlerin sofralarına koydukları ilk şey kepekli tandır ekmeği oluyor. Özellikle diyabet hastaları, Kepekli ekmek, lif içeriği sayesinde kan şekerini daha dengeli bir şekilde kontrol etmeye yardımcı olduğu için tercih ediyorlar. Kabızlık sorunu yaşayanlar için de bu ekmek yüksek lif içeriği sindirim sistemini düzenleyebilir ve kabızlık sorunlarına karşı yardımcı olabilir.” Dedi.

Kol, “Kilo kontrolü yapanlar için de faydalı bu ekmek. Kepek, tokluk hissi sağlar ve bu da kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Kalp sağlığı için endişe duyanlar: lif içeriği kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kalp sağlığını destekleyebilir. Bağırsak sağlığını iyileştirmek isteyenler: lif, bağırsak hareketliliğini artırabilir ve bağırsak sağlığını destekleyebilir. Genel sağlıklarını iyileştirmek isteyenler: kepekli ekmek, vitamin ve mineral içeriği ile genel sağlığı destekleyebilir. Bunlardan dolayı çok tercih ediliyor.” dedi.

“SİİRT ÇÖREĞİ, YURTDIŞINA GÖTÜRÜLECEKLER ARASINDA LİSTENİN BAŞINDA YER ALIYOR”

Kepekli tandır ekmeği ile birlikte Siirt Çöreğine de büyük ilgi olduğunu söyleyen Kol, “Ekmek çeşitlerimizin hepsi tandır usulüyle yapılıyor. Tandırın örf ve adetimizde yeri çok farklı. Tandırda yapılanlar arsında müşterilerimizin hizmetine sunduğumuz Siirt Çöreği de var. Siirt Çöreği iki çeşit olarak yapılıyor. Biri sert biri yumuşak Siirt Çöreği. Sert yapılan daha uzun ömürlü. Uzun ömürlü olması onu diğer çörek ve ekmeklerden ayırıyor. Yumuşak olan Siirt Çöreğinin de ömrü diğer ekmeklerden daha uzun. Fakat sert olan Siirt Çöreği, yurtdışına götürülecekler arasında listenin başında yer alıyor. Uzun ömürlü olması ve tadını koruması onu listenin başına taşıyor.” dedi.

“HAC VE UMREYE GİDENLERİN İLK ALDIKLARINDAN BİRİ SİİRT ÇÖREĞİ”

Uzun ömrü ve tadını korumasından dolayı Hacıların ve Umrecilerin ilk aldıkları arasında Siirt çöreği olduğunu belirten Kol, “Hacca ve Umreye gidenler beraberlerinde Siirt çöreği götürüyorlar. Dediğimiz gibi hem ömrü uzun hem de muhafaza edilmesi kolay bunlardan dolayı ilk olarak Siirt çöreğini alıyorlar. Sadece onlarda değil, gurbetçiler, yurtdışında, şehir dışında okul okuyanlarında ilk tercihleri arasında.” diye konuştu.

“SİİRT ÇÖREĞİNİN SIRRI YAPIMINDA”

Uzun bir yapım süreci olduğunu aktaran Kol, “Tandırda ve Kepekli ekmek gibi çırpıyla yapılıyor. Siirt Çöreği tandırda çok uzun bir zaman bekletiliyor. Diğer ekmekler 1 veya 1 buçuk saatte pişip yemeye hazır olurken Siirt Çöreği tandırda 4 ila 5 saat arasında bekletiliyor.” şeklinde konuştu. MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *