image

Aydınlıkevler mahallesinde evcil hayvan satışı ile birlikte yem ve bakım ürünlerini de satan Hamza Akdoğan, vatandaşların evcil hayvanlara olan ilgisinin arttığını belirtti.

Hemen hemen her evde bir evcil hayvan bulunduğunu aktaran Akdoğan, insanların evcil hayvanlar ile günlük hayatta yaşadıkları sorun ve streslerini atlattıklarını söyledi.

Kuş beslemek birçok insan için evin neşesi haline geldiğini söyleyen Akdoğan, “Hemen her evde kuş besleniyor artık. Muhabbet Kuşu, Papağan, Sultan Papağanı, Cennet Sevda Papağanı, Jako Papağanı, Hint Bülbülü, Kanarya ve Bülbül türü genelde insanların en çok beslediği kuşlar arasında. Kuşlar stres için iyi geliyor ve bir de insanlarda merhamet duygusu ve sevgiyi arttırıyor.” ifadelerini kullandı.

Hayvan sevgisinden dolayı bu işi hobi olarak yapıyorum”

Asıl mesleğinin dondurmacılık olduğunu belirten Akdoğan, “Yazları bütün bölgeye dondurma dağıtıyorum. Kuşları, balıkları sevdiğim için bu işi hobi olarak yapıyorum.  Bütün stresimi burada atıyorum. Üretim de yapıyoruz. Kedi için de ürünlerimiz var.” dedi.

“Kuşların bakımlarına dikkat edilmeli”

Kuşların sağlık tohumları ve sağlıkları için bütün ilaçlar var. Kuşlar soğuğa karşı dirençleri düşük olduğu için soğuktan muhafaza edilmeleri lazım. Muhabbet kuşları adı üstünde muhabbet kurulması gereken canlılar. Muhabbet kuşları yaşanılan ortamda olmaları lazım. Yalnız bırakıldıklarında ölürler. Yemine suyuna dikkat edilmesi lazım. Genelde yavru alınarak ilgilendiğinde konuşabiliyor. İyi bir sevgi ve merhamet uygulandığında insana bağlı oluyorlar. Bu da insan üzerinde olumlu etkiler gösteriyor.” diye konuştu.

“Balıklar evin en güzel süsüdür”

Konuşmasının devamında Akdoğan, “Balıklarda genelde evin en güzel süsleri oluyor. Gözlerde oluşan stresi alıyor. Fanus ve akvaryumlarda besleniyorlar. Balıklar tek tek de beslenebilir veya koloni halinde de beslene bilirler. Oksijenli veya oksijensiz ortamlarda beslene biliniyor.” şeklinde konuştu.  

Balık besleyen veya beslemek isteyenlerin dikkat etmesi gereken şeylerin olduğunu söyleyen Akdoğan, “Eli kolonyalı, misk veya deterjan ile suya koymamaları lazım. Periyodik olarak ayda bir suları değişmesi lazım. Günlük düzenli olarak yemlenmesi lazım.” diye konuştu.

“Bazı balıkların su sıcaklıklarına dikkat edilmeli”

Japon Oranda, Köpek Balığı, Melek Balığı, Lepistes Balığı, Zebra Balığı, Tetra Balığı, Ciklet Balığı Pristella Balığı, Moli Balığı, Vatoz Balığı ve Çöpçü Balığı yanlarında mevcut olduğunu belirten Akdoğan,” Evde beslenen balıkların bazı cinslerinin özel su sıcaklıklarına dikkat edilmesi gerekir. Bazı balıkların su sıcaklığı belli bir derece de tutulmalı. Kışın 26-28 derece arasında olmalı. Köpek balığı, melek, tetra, lepistes, moli ve ciklet balıkları için geçerlidir.” dedi.

MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *