image

Yaşanan son zamlar ve fiyatlardaki istikrarsızlığın kendilerini satılan ürünün yerini dolduramayacak hale getirdiğini belirten 20 yıllık çiçekçi Veysel Yaşar, çiçekçiliğin en zor günler geçirdiğini söyledi.

Batman’ın önde gelen çiçekçilerinden Veysel Yaşar, 20 yıldır gelin isteme, nişan, düğün ve gelin arabası süsleme gibi birçok alanda hizmet veriyor. Yaşar, uzun süreli tecrübesine rağmen işlerdeki durgunluğun kendilerinde mesleğin geleceğe taşınıp taşınamayacağı kaygısını oluşturduğunu ifade etti.

“Kış mevsimi ve zamlar olumsuz ekiliyor”

İşlerdeki durgunluğun birinci sebebi olarak kış mevsimini gösteren Yaşar, aynı zamanda zamların da işlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Kış mevsiminde düğün ve etkinliklerin azalmasının çiçek talebinde önemli bir düşüşe neden olduğunu söyledi.

“Canlı çiçeklerin ömrü kısa ve üretimler çok zor”

Canlı çiçeklerin bir hafta ömrü olduğunu belirten Yaşar, “Canlı çiçeklerimizden bazılarını ithal ediyoruz, bazıları ise yerli. Birçok çiçeğin üretimi için girişimde bulunuldu fakat ilimizin iklim şartları buna elverişli değil. Canlı çiçeklerin de bir hafta ila 10 gün arasında bir ömrü var. Yani aldığımız ürün zamanla yok oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Hediyelik saksılı çiçekler de eskisi gibi rağbet görmüyor”

Yeni iş yeri açılışları, yıl dönümleri, hayırlı olsunlar için eskiden canlı veya saksılı çiçeklerin alındığını aktaran Yaşar, “Vatandaş eskiden hayırlı olsun veya yeni bir yıl dolduran eş dostuna hediyelik olarak canlı veya saksılı çiçek alırdı ama bu gelenek de yavaş yavaş kalkıyor.” dedi.

“Hediyelik eşyalarda da durgunluk var”

Hediyelik eşyalarda da şu an bir durgunluk yaşandığını söyleyen Yaşar, eskiden bir ay öncesinden sipariş verildiğini ve hazırlık yapıldığını ancak şu an hiç ürün istemediklerini ifade ediyor. Müşterilerin belirsizlik nedeniyle sipariş vermekten kaçındığını söylüyor.

“Bir adat gül 40 lira”

Bir hediyelik buketin 400 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar çıktığını belirten Yaşar, bir gül tanesinin özelliklerine göre 40 liradan başladığını belirten Yaşar, şu an en çok tercih edilen ürünün buketler olduğunu, ayrıca kaktüslerin de radyasyon çekme özelliği nedeniyle popüler olduğunu ifade etti.

MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *